Tahmin edilene göre dünya üzerinde 600 çeşit makarna şekli var. Bunlardan bazılarının kullanımı oldukça yaygın; bazıları ise sadece makarna meraklılarının ilgisini çekiyor. Makarnayı sadece bir besin olarak tüketmek yerine, makarna kültürüne hâkim olmayı önemseyenler için, 6 makarna şeklini ve isimlerinin ne anlama geldiğini sizin için listeledik.

 

Ravioli

Ravioli aslında genel bir isim. Peynirli, sebzeli ya da etli bir harç dolgusu bulunan makarna çeşitlerine bu isim veriliyor. Ravioli isminin kaynağına dair bazı rivayetler var. İtalyan kültüründe şalgamın, bu makarnanın dolgusu olarak kullanıldığı varsayımıyla, “rava” kelimesinden türetildiği rivayetler arasında. Öte yandan, klasik dönem öncesi Latin kültüründe köfte benzeri bir besine işaret eden “raviolus” ya da “rabiola” kelimelerinin de raviolinin isim kaynağı olabileceği söyleniyor.

 

 Lazanya

Geniş şeritler hâlinde kesilmiş bir makarna çeşidi olan lazanya, aslında sebze ya da etle pişirilmiş ve peynir sosuyla lezzetlendirilmiş bir yemeğin de adı. Kelime kökeni için, Latincede “pişirme tenceresi” anlamına gelebilen “lasanum” kelimesi öneriliyor.

 

Tortellini

Küçük makarna karelerinin bir dolgu ile hazırlanması ve sonra dairesel bir şekil verilmesiyle ortaya çıkan tortellini, tortellino kelimesinin çoğulu. Tortellino küçük yuvarlak somun anlamına gelen tortello kelimesinden türüyor; tortello ise daha büyük bir yuvarlak somun anlamına gelen torta kelimesinin bir türevi. Dil ne güzel şey, değil mi?

 

Fusilli

Biz onu burgu olarak tanıyoruz. Küçük spiral şeritlere verilen isim olan fusilli, fuso kelimesinden türüyor. Fuso ise köklerini İngilizce fuse kelimesinden alıyor. Fuse kelimesinin İngilizcedeki anlamı ise fitil. Evet, bildiğimiz fitil!

 

Campanelle

İtalyancada çanlar anlamına gelen Campanelle, gerçekten de çan görüntüsünü andırıyor. Eğimli kenarlarıyla küçük bir koniye benzeyen bu makarna çeşidi, özellikle makarna salatalarına yakışıyor.

 

Linguine

Linguine, spagettiden daha geniş, ince uzun şerit biçimine sahip makarnaya verilen isim. Linguinenin kökeni Latince “dil” anlamına gelen lingua kelimesine dek uzanıyor.

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler