Yeşilin, kırmızının, sarının en canlı tonlarıyla yaz sebze ve meyveleri karşınızda!

Yaz lezzetleri bambaşka! Çoğu zaman, sıcağını sevmesek de; çileğimizi krem şantiye, eriğimizi tuza banıp afiyetle yemek için yazı bekliyoruz. Peki yazın hangi döneminde hangi sebze – meyveyi tüketmeli? Smoothielerinizin daha leziz, yemeklerinizin daha besleyici olması için bu içeriğimizde, yaz aylarında taze taze tüketebileceğiniz meyve ve sebzeleri bir araya getirdik.

Kiraz

Yaz denince ilk akla gelen canlı renkleri ve şeker gibi tatlarıyla meyveler. Bu nedenle listemizin ilk konuğu; kiraz… Hem lezzetli hem de eğlenceli bir meyve olan kirazın faydaları ise saymakla bitmiyor. C, A ve K vitaminleri sayesinde sıcak yaz günlerinde dinç kalmanıza yardımcı olan kiraz, tam bir antioksidan ve damar sertliğine birebir.

Kavun – Karpuz

Baharın sonuyla birlikte marketlerde yerini almaya başlayan kavun ve karpuzun en keyifli  zamanlarından biri de Temmuz. Bu dönemde alacağınız seçmecelerin çoğu “bal gibi” çıkacak bizden söylemesi. Beyaz peynirle şahane ikili olan bu meyvelerin aynı zamanda potasyum ve kalsiyum zengini olduğunu da unutmamak gerek.

İlgili İçerik:  Medeniyetin mimarı: Buğday

Kayısı

Sıra geldi diyetlerin vazgeçilmezi. Yüksek lif içeriği, sindirimi düzenleme özelliği ve lezzeti ile kilo vermek isteyenlere sıkça önerilen kayısı, Temmuzun en gözde meyvelerinden biri. İçerdiği A, C ve E vitaminleriyle cildin güzelleşmesine yardımcı olan kayısı aynı zamanda magnezyum ve potasyum açısından da zengin. Her gün 4 adet kayısı yiyerek hem hafif bir ara öğün yapabilir hem de kalp ve damar sağlığınızı koruyabilirsiniz. Artan kayısılar ise kışlık reçel hazırlamak için mükemmel bir tercih olacaktır.

Şeftali

Şeftali de tıpkı kayısı gibi bağırsakları rahatlatan, bol lifli ve cilt dostu Temmuz meyvelerinden biri. Bunun yanında şeker ve gut hastalığına olumlu etkileriyle de biliniyor.

Domates

Temmuz ayı antioksidan ayı! Mis gibi domateslerin kokusu tüm yemeklerinize lezzet katmaya hazırlanıyor. Mineral ve antioksidan zengini olan domates, kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer. Aynı zamanda kalorisi yok denecek kadar azdır. Bu nedenle taze zeytinyağıyla tatlandırıp içiniz rahat tüketebilirsiniz.

İlgili İçerik:  Etkili Bir Mutfak Dekorasyonu İçin 4 İpucu

Salatalık

Salatalık, Biotin ve B1 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. %90’ı sudan oluştuğu için mideyi zorlamaz ve yaz günlerinde vücudun ihtiyaç duyduğu ekstra su ihtiyacını giderir. Cilt için en iyi nem kaynaklarından biri olan salatalığın beyin sağlığı için de oldukça önemli olduğunu söylemekte fayda var.

Fasulye

Temmuz ayında alacağınız domateslerle pişirebileceğiniz en güzel sebzelerden biri de fasulye. Özellikle zeytinyağlı hazırlandığında yaz günlerinde yiyebileceğiniz en ferah, düşük kalorili ve bünyeyi yormayan yemek tercihi olacaktır. Mevsiminde bol bol fasulye tüketimi, B12 eksikliğinden şikayetçi olanlara da sıkça tavsiye edilmektedir.

Kabak

İçerdiği Lutien sayesinde göz dostu olan kabağın da zamanı Temmuz. Zeytinyağlısı, dolması, yemeği, kızartması derken yaz aylarında sofralardan eksik olmuyor. Kabak aynı zamanda bağışıklık güçlendirici olduğu için alerjik bünyelere, özellikle yaz aylarında sıkça tüketmesi tavsiye edilir.

Yorum yap!

İlgili İçerikler