Soğuk günlerde içimizi ısıtan, kokusuyla bile çikolataya doyuran sıcak çikolatanın tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Hatta çikolatadan bile eski… O dönemlerde sıcak çikolatanın, yani sıcak çikolatanın orijinal hâlinin, şimdilerde tükettiğimizden biraz daha farklı olduğunu da söylemekte fayda var. Hadi içinizi ısıtacak bir bardak sıcak çikolata hazırlayın. Çünkü Aztekler ve Mayaların antik çağlarına doğru uzun bir yolculuğa çıkıyoruz; sıcak çikolatanın “acı” tarihine doğru…

 Yağmurlu günler ve kış soğukları kapıda. Buz gibi limonataların, meyve sularının yerini yavaş yavaş kahve ve sıcak çikolata almaya başlıyor. Günümüzde, çikolatanın eritilmesi ve sıcak sütle karıştırılmasıyla hazırlanan sıcak çikolata, doğduğu zaman acı bir tada sahipti. Nedeni ise; Aztekler ve Mayaların doğrudan kakao çekirdekleri ile hazırladığı bu içeceğin acı bir tada sahip olmasıydı.

İlgili İçerik:  Bıçağın ustası olun: Doğrama Teknikleri

Evet, doğru duydunuz. Sıcak çikolatanın tarihi 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. Ana vatanı Meksika olan bu içecek, soğuk olarak hazırlanabilse de bölgede daha çok sıcak olarak tüketiliyordu. Doğrudan kakao çekirdekleriyle hazırlandığında tadı oldukça acı olan bu içecek; vanilya, bal, çiçek özleri ve çili biberiyle lezzetlendiriliyordu. Her şeyin biraz acısını tercih eden Meksikalıların sıcak çikolatayı da en çok çili biberiyle sevmesi, sürpriz olmasa gerek.

Sıcak çikolata kökenlerinden kopup da şimdiki tatlı, tarçınlı hâline nasıl geldi? Bunu merak ediyor olabilirsiniz. İspanyolların bölgedeki işgallerinden sonra Avrupa’ya yayılan sıcak çikolata, göç ettiği her bölgede büyük bir ilgiyle karşılandı. Avrupalılar bu lezzeti çok sevdi. Bu süreçte kakao yağının çekirdeklerden ayrılması ve kakaonun toz hâline getirilmesi; günümüzün çikolata çeşitlerinin doğuşuna sebep oldu. Sıcak çikolata da yayıldığı bölgelerde farklı tekniklerle hazırlanmaya başladı ve doğduğunda sahip olduğu acı tadı, yumuşak bir lezzete bıraktı.

İlgili İçerik:  Sonbahar direncinizi artıracak 5 bitki çayı

Fakat hâlâ sıcak çikolatanın acı tadına özlem duyanlar, orijinal köklerine sadık kalarak çikolatayı acı biberle lezzetlendirenler mevcut. Kahvecilerde sıkça karşımıza çıkmasa da kendi kendinize kolayca hazırlayabileceğiniz bir lezzet. Çikolatanızı benmari usulü eritip, sıcak süt ve bir miktar acı biberle karıştırmanız yeterli!

Sıcak çikolatanın kısa tarihiyle kupanızın son yudumunu da bitirdiyseniz; bir sonraki bardakta içine biraz da acı ekleyebilirsiniz. Bakalım yolculuğunuz, bu sefer nasıl sonlanacak!

Yorum yap!

İlgili İçerikler