Atıştırma isteğimiz, bazen acıkma öncesi bazen ise can sıkıntısı nedenlerine bağlı olabilir. Atıştırmalıklar her zaman için sağlıksız olacak diye bir şart yok. Ana öğün yardımcısı ve ara öğün baş rol oyuncusu olarak bildiğimiz atıştırmalıkların sağlıklı olması, kalori ve içerik açısından oldukça önemli. Sağlıklı atıştırmalık kategorisine giren bazı yiyeceklerimizi; çiğ şekilde tüketilen ceviz, badem ve benzeri kuruyemişler, yine çiğ ve kurutulmuş olarak tüketilebilen sebze ve meyveler, fazla işleme maruz kalmamış tahıl ürünleri şeklinde sıralayabiliriz.

Düzenli olarak tüketilen bu tarz yiyecekler kan şekerinizi denge de tutarak, daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Aynı zamanda da hem sağlıklı hem de pratik atıştırmalıklar kategorisine giriyor. Sağlıklı atıştırmalıkların bu ve bunun gibi birçok faydasını sizler için sıraladık:

Sağlıklı Atıştırmalıklar Enerji Deposu Olabilir

‘’Enerjim hep üst seviyede olsun’’ diyenlerdenseniz bu tarz yiyecekler tam size göre. Örneğin: Yulaf, içinde çok miktarda kalsiyum, potasyum ve B vitamini barındırdığından enerjinizi yüksek tutmaya fazlasıyla yardımcı oluyor. Dolayısıyla, örneğin yulaf ve yoğurt ikilisi, kolay atıştırmalık tarifler arasındaki yerini öncelikli olarak alıyor.

İlgili İçerik: Alternatif Kahvaltı Arayanlara: Granola

Tok Tutarak Öğün Miktarını Kontrol Altına Almanıza Yarar

Diyelim ki odaklanma sorunu yaşıyoruz. Bir işe başlarken veya devamında konsantrasyon eksikliği yakamızı bırakmıyor. Dikkatsizliğin imdadına da protein bakımından zengin ceviz, fındık, fıstık gibi atıştırmalıklar yetişiyor. Bunlar gibi kuruyemişler zaten hem diyet yapanlar hem de sağlıklı beslenmek isteyenler için sık sık uzmanlar tarafından da önerilen sağlıklı atıştırmalıklar arasında.

Sıklıkla yeme ihtiyacımızı kontrol altına alalım istiyorsak, yine sağlıklı besinler tüketmeye dikkat etmeliyiz. Ayrıca zararlı besin tüketiminin önüne geçmeye yardımcı olan bu tür yiyecekler, açlık türünü ayırt etmemizi de sağlıyor. Eğer yeterli miktarda besin tüketmenize karşın açlık duygunuz yok olmuyor ise ve sürekli yemek yeme isteği içerisindeyseniz, bu dürtünün altında yatabilecek fiziksel veya zihinsel nedenleri araştırmak gerekiyor. Çünkü önüne geçilemeyen açlık veya yemek yeme isteği, birtakım hastalıkların da habercisi olabilir.

Zamandan Tasarruf Etmenizi Sağlar

İlgili İçerik: Çalışan Kadınlar İçin Pratik Mutfak Önerileri 

Zaman hepimiz için oldukça kıymetli. Zamandan tasarruf sağlayan atıştırmalıklarımız az malzemeyle kısa sürede yapılan bir işleme sahip olduğundan, pratiklik kazandırıyor. Örneğin; granola yapımı veya avokadoyla yapılmış salatalar gibi.

İlgili İçerik: Avokado: Yeşil Bir Sağlık Devi

Metabolizmayı Hızlandırır

Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yollarından biri de belirli zaman aralıklarıyla az miktarlarda besin tüketmekten geçiyor. Bu yöntemle aç kalmadan metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlıyoruz. Metabolizmamızın çalışmasını yavaşlatmamak adına sağlıklı atıştırmalıklarımızı alışkanlığa çevirmeyi deneyebiliriz.

Yemekten çok keyif almadığınız bir sebzeyi, meyveyi sağlıklı bir ara öğün haline getirmek sizin elinizde! Çeşitli soslarla ve baharatlarla harmanlayarak, uzun süre zarfında güneşte veya daha pratik bir yöntemle fırında kurutarak tüketebilir, buharda pişirip yoğurt ve domatesli harçlarla karıştırarak çok daha güzel bir hale dönüştürebilirsiniz. Hem yemeğinizi hem de sağlığınızı…

İlgili İçerik: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Yorum yap!

İlgili İçerikler