• karadeniz_mutfagi

Hırçın denizi, yaylaları, evleri, fıkraları, horonu, kolbastısı, doğası ve dahası… Karadeniz Bölgemiz kendine has yapısıyla eşsiz güzellikler sunar.

Sadece bunlarla sınırlı kalmayıp bir dolu eşsiz lezzet de bu güzelliklere yoldaşlık eder. Biz de #yedideyedi blog serimizde bu hafta Karadeniz Bölgesi’nin güzelliğine yoldaşlık eden eşsiz lezzetlerden bahsedeceğiz.

Batıdan doğuya genişçe uzanan Karadeniz Bölgemiz kendi içinde üç ayrı bölüme ayrılır. Batı, Orta ve Doğu Karadeniz. Bu üç ayrı bölüm de farklı iklim, farklı kültür etkisinin getirisi olarak mutfak zenginliği sunar.

hamsi

Karadeniz deyince akla öncelikle balık gelir, balık deyince de hamsi… Sadece hamsiyle yapılabilecek onlarca tarif vardır. Balık bakımından bereketli olan Karadeniz, birçok nehirle beslenmesi sayesinde zengin plankton barındırır ki bu da balıklar için çok besleyici bir fırsattır.

kuymak

Birkaç yüzyıl önce getirilen, sanki ilk çağlardan beri anavatanı Karadeniz’miş gibi sahiplenilen mısır da çok çeşitli tariflerin ana ögesidir. Mısır unuyla yapılan ekmekler çok sevilirken Trabzon’da kuymak, Rize’de mıhlama olarak adlanan mısır unu, tereyağı ve peynirin mükemmel birlikteliği oldukça semboliktir.

karadeniz lezzetle

Karadeniz’in yine sembolik ve adı anmadan geçilemeyecek iki ürünü daha vardır: Çay ve fındık. Bu iki ürün için Doğu Karadeniz’in ana geçim kaynağı diyebiliriz. Sonradan üretime kazandırılsa da oldukça gözde olan ve millî bir boyut kazanan çay, oldukça meşakkatli bir yoldan geçip evlere ulaşır. Aynı şekilde coğrafyanın zorluğu ve üretiminin zahmetli oluşuyla fındık da çok emek gerektirir. Ancak fındığın en kalitesi ve dünya üretiminin en büyük payı Karadeniz Bölgemizdedir.

Batısındaki Bolu’da meşhur ustaları, ortasındaki Amasya’da elma bahçeleri, doğusundaki Giresun’da az bilinen kiraz cenneti Karadeniz’in her köşesinde bir cevher bulunduğunu gösterir. Ayrıca birçok bölgeye yayılmış pide ve hamur işi kültürü, şehirler arası tatlı bir çekişmeyi beraberinde getirir.

Karadeniz’in vazgeçilmezlerinden biri de kara lahana. Çorbası, kavurması, dolmasıyla kara lahana her eve mutlaka uğrar. Ayrıca sevilen tatlardan olan turşu, bilmeyene çok ilginç gelecek ama Karadeniz’de ana yemek olarak da kullanılır. Örneğin; fasulye turşusu kavurması her daim popülaritesini korur.

Turşu Kavurmalı Makarna Tarifimiz için hemen tıklayın.

Karadeniz’de lezzetli ve çeşitli onca yemeğin sonunda Laz böreği, pepeçura, Hamsiköy sütlacı, fındıklı yufka tatlısı, kabak sütlacı, Laz helvası gibi tatlılar harika bir bitişe vesile olur.

Karadeniz toprakları sayesinde ağızları tatlandıran meyvelerin başında ise karayemiş, kivi, çilek, böğürtlen, maviyemiş, ahududu, kızılcık, muşmula, elma, kiraz, vişne ve tabii Trabzon hurması gelir.

Karadeniz’in diğer bir ünlü yemeklerinden olan Pazılı Şehriye Dıblesi Tarifimiz için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler