• akdeniz_lezzetleri

Akdeniz Bölgesi deniziyle, yıllık sıcaklığıyla öne çıkan, ülkemizin 4. büyük bölgesidir. Akdeniz Bölgesi’nde yemek kültürü göçmenlerin, Arapların mutfak çeşitliliğiyle zenginleşmiştir. Diyar diyar dolaştığımız #yedideyedi blog serimizde şimdi Akdeniz’in bu zenginliğini size aktarmaya çalışacağız.

İçinde çokça lezzeti barındıran Akdeniz mutfağında sebze, meyve, ot, zeytinyağı ve baharat kombinasyonlarıyla ortaya çıkan muazzam yiyecekler ağırlık gösterir. Kalp rahatsızlığı ve Alzheimer gibi hastalıkların devası olarak görülen Akdeniz yemekleri, sağlıklı olmalarıyla da kendinden söz ettirir ve uluslararası anlamda bir üne sahiptir.

Konumu sebebiyle Ege, İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu Bölgelerinin etkisi Akdeniz mutfağına yansımış ve bu mutfağın yelpazesini genişletmiştir. İştah açan onlarca lezzet, bölgenin bir turizm cenneti olması sayesinde de oldukça büyük kitlelere ulaşıp yerli-yabancı tüm turistlerin beğenisini kazanmıştır.

Bölgesel Özelliklerin Mutfağa Etkisi

portakal

Maliyetleri aşağı çeken sıcaklık etkisi dolayısıyla bölgede seracılık artmıştır. Kıyı kesimlerdeki Akdeniz iklimiyle turunçgiller ve muz gibi sıcağı seven meyveler yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra bölge; incir, zeytin, üzüm, pamuk haşhaş, tütün, pirinç, buğday yetiştirmeye de müsaittir.

Toros dağlarının kıyıya paralel uzandığından ve kıyı sıcaklığını kestiğinden iç kesimlerde Akdeniz iklimi pek görülmez. İç kesimlerde daha çok karasal iklim kendini gösterir. Dolayısıyla bu şekilde aynı bölgede farklı iklim özellikleri sayesinde bitki örtüsü ve ürün çeşitliliği olanağı doğar.

Akdeniz Piyazlı Makarna Tarifimiz için hemen tıklayın.

Her Lezzet Bir Medeniyet

Akdeniz Bölgesi’nde göçmen ve yörüklerle kendine özgü bir kültür oluşmuş, bölge farklılıklarıyla güzelleşmiştir. Hatay ve Mersin kentlerinin mutfakları Suriye mutfağından etkilenirken Arap kültüründen Akdeniz kültürüne birçok baharatlı, acılı ve tatlı yiyecek geçişi yaşanmıştır.

Sazan, lagos gibi balıklar bölgede farklı bir yemek zenginliğini göstermektedir. Her ne kadar Karadeniz’e göre arka planda kalsa da Akdeniz Bölgesi’nde de tava, buğulama ve tepsi yemekleri balıkla sofraları şenlendirmektedir.

kebap

Tüm bunların yanında hepsine ayrı ayrı başlık açsak yetmeyecek;

  • Girit kebabı, laba dolması, zerdesi, hülüklü çorbası, Alanya bohçası, reçelleriyle Antalya…
  • Tantunisi, batırığı döğme pilavı, humusu, kerebiciyle Mersin…
  • Kebabı, fellah köftesi, analı kızlısı, içli köftesi, şırdanı, mumbarıyla Adana…
  • Dondurması, Maraş pilavı, paçası, tavası ve köftesiyle Kahramanmaraş…
  • Künefesi, oruğu, Firik pilavı, döneri, biberli ekmeği, zahter salatası, mezeleriyle Hatay…
  • Gülü, kirazı, kabune pilavı, haşhaş helvası, banağı ve dirgitiyle Isparta…
  • Şiş kebabı, cevizi, kabak helvası, gazel böreği, muhallebisiyle Burdur…
  • Yer fıstığı, etli kömbesi, bayram kömbesi, tırşiği, fıstıklı şekeriyle Osmaniye bize anlata anlata bitiremeyeceğimiz baş tacı lezzetler sunar.

Hatay mutfağından, Babagannuşlu Spaghetti Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler