• otlu_peynir_yagli_zeytin

Yurdumuzun dört bir yanını dolaşıp yedi farklı bölgemizin lezzetlerini #yedideyedi serimizde size aktardık. Her bölgede zenginlikler, doyum olmaz tatlar, farklılıklardan doğan güzellikler bizi karşıladı. Şimdi ise daha da özele inip bölgelerimizin kentlerinden ve hatta ilçelerinden ülkemize yayılan tatlara göz atacağız. Tescilli bir şekilde simgeleşmiş Coğrafi İşaretli Ürünler içerisinden gıda ve tarım ürünlerine yöneleceğiz.

Coğrafi işaret tescilini yapan Türk Patent ve Marka Kurumu şöyle bir tanım yapmaktadır: “Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.”

Kurum ayrıca şunları belirtmektedir: “Coğrafi işaret, Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı gibi benzerlerinden farklı ve bu farkı özdeşleştiği yöreye borçlu olan ürünlerimizdir. Bu anlamda coğrafi işaretler belli bir kaliteyi ve gelenekselliği ifade eder, yöreden kaynaklanan değerlerin muhafaza edilmesini sağlar. Böylece atalarımızdan bize miras kalan milli ve kültürel değerlerimiz gelecek kuşaklara bozulmadan ve değerini kaybetmeden aktarılır.”

Tescil için coğrafi işaret tanımına ve koşullarına uygun

– Doğal ürünler  

– Tarım ürünleri

– Maden ürünleri

– El sanatları ürünleri

– Sanayi ürünleri kapsama alınmaktadır.

Biz de bu haftadan itibaren coğrafi işarete sahip lezzetleri aktaracağız. Milas yağlı zeytini ve Van otlu peyniri ile başlıyoruz.

Milas Yağlı Zeytini

milas zeytini

28.08.2019 tarihinde tescilini alan Milas yağlı zeytini, Muğla’nın Milas ilçesinde yetişen Memecik çeşidi ağaçlardan toplanan zeytinle elde edilir. Zeytinler salamura edilerek tatlandırılır ve Memecik çeşidi zeytinlerden yapılan, serbest asitlik (oleik asit cinsinden) değeri en çok %1 olan zeytinyağı ile üstü kapatılır. Bu şekilde hazırlanan Doğal salamura Milas yağlı zeytini, “bütün zeytin” sınıfındadır ve çizik zeytin olarak satışa sunulur.

Bol kireçli, alüvyon toprakları ve aynı zamanda killi-kumlu toprak yapısıyla Milas, zeytin tarımı için birebirdir. Milas yağlı zeytininin diğer zeytinlerden farkı, Milas iklimi ve toprak koşullarından özelliğini alan Memecik çeşidi zeytininde saklıdır.

Milas Yağlı Zeytinli Şehriye Salatası Tarifimiz için hemen tıklayın.

Van Otlu Peyniri

28.07.2017 tarihinde tescilini alan Van otlu peyniri ise 200 yıldan fazladır Van ve Hakkari’de üretilmektedir. Başta koyun olmak üzere, inek veya keçi sütüne veya bunların karışımına, o coğrafyada yetişen sirmo, kekik, siyabo ve heliz gibi yaklaşık 20 adet otun eklenmesiyle yapılır. Kullanılan süt ve otlar sebebiyle beyazdan sarımtırağa doğru değişen renge, orta sertliğe, koku ve aromasında sarımsak ve kekik hâkimiyetine sahip tuzlu bir peynirdir.

Tuzlama yapıldıktan sonra taze veya salamurada olgunlaştırılarak tüketilir. Telemesine yaklaşık yüzde 2 oranında baharat özelliğine sahip otlar koyulan Van otlu peyniri, çömlek veya plastik kapta 3-7 ay civarı toprak altında bekletilir. Van otlu peyniri böylelikle beyaz peynirden ayrılmaktadır.

Haftaya bloğumuzda yeni coğrafi işaretli ürünlerle buluşmak üzere.

Van Otlu Peynirli Murtuğa Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Yorum yap!

İlgili İçerikler