• siirt balı

Sevgililer gününde üzerine konuşulacak en güzel konu aşk olsa gerek. Aşkınıza aşk katacak besinleri bir tarifte topladığımız Siirt Pervari Petek Ballı Sevgililer Günü Pastası tarifini okumak için sizi makalemle baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar!

 

 

AŞKA AŞK KATAN BESİNLER ve SİİRT PERVARİ PETEK BALI

Aşk, bir insan ya da kimi zaman soyut bir mefhum karşısında hissedilen sonsuz sevgi, ilgi, bağlılık olarak tanımlanabilir belki de. Fakat, bu sevgi ve ilginin bazen artıp içimizden taştığını, bazen de sanki sönüyormuş gibi olduğunu hissederiz. Peki, sönüyormuş gibi hissettiğimiz aşkı nasıl körükleriz, aşkı körükleyen besin ögeleri var mı? Uzmanlar, aşkın, beynimizin bize oynadığı kimyasal bir oyun olduğunu söylüyor ve doğru besin tercihleri ile sevgilimizin, eşimizin beyin kimyasını aşkı körükleyecek biçimde yönlendirmenin mümkün olduğundan bahsediliyor. Peki, aşkı hangi besin ögeleri körüklüyor?

  • Yorgunluktan ve yarattığı ruhsal bitkinlikten, huzursuzluk hissinden (anksiyeteden) korunmak için önerim B1 vitamini.
  • B12 vitamini, eşimize, partnerimize daha fazla konsantre olmamıza yardımcı olacaktır.
  • Enerjimizi arttırmak için magnezyumdan zengin besin maddeleri tüketebiliriz.
  • Hücrelerimizi uyandırmak, onları toksinlerden arındırmak için tüketmemiz gerekenler antioksidan ögeler içeren besin maddeleridir.
  • Cinsel sağlığımızı güçlendirmek için selenyum içeren besin maddeleri tüketmemiz gerekir.

Şimdi gelin, bu ögeleri içeren besinleri ve Coğrafi işaretli ürünümüzü  tarifimizde buluşturalım: Siirt Pervari Petek Ballı Sevgililer Günü Pastası.

Malzemeler şöyle;

  • 3 adet yumurta,
  • 150 g şeker,
  • 1 su bardağı sıvı yağ,
  • 2 su bardağı süt,
  • 1 su bardağı Nuh’un Ankara Makarnası irmik,
  • 2 su bardağı un,
  • 3 çorba kaşığı kakao,
  • 2 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 3 tatlı kaşığı mısır nişastası,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • 1 adet yumurta,
  • 4 çorba kaşığı şeker,
  • 1 paket krema,
  • 1 çorba kaşığı tereyağı,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 çorba kaşığı Türk kahvesi,
  • 50 g petek bal (Yarısı süsleme için)

Süsleme için; yaban mersini, dağ çileği, yenilebilir çiçek, kahve, petek bal kullanacağız.

 

Tarifimiz ise şöyle;

  1. Tarifimize üç adet yumurtamızı kasemize kırarak başlıyoruz.
    • Yumurta bir B12 vitamini kaynağıdır. İlişkimize daha iyi konsantre olabilmek için B12 vitaminine ihtiyacımız var. Yumurta aynı zamanda anne sütünden sonra protein kalitesi en yüksek, en güçlü besindir.
    • Yumurta sarısına rengini veren lutein, zeaksantin ve kriptoksantin kuvvetli antioksidanlardır.
    • Yumurta yağda eriyen vitaminlerden, yani A, D, E ve K vitaminlerinden zengin bir besindir.
    • Yumurta, proteinden zengin bir besin olduğu için buzdolabında muhafaza edilmelidir.
    • Yumurtanızın taze olup olmadığını anlayabilmek için; yumurtanızı ışık kaynağına tutun, taze yumurta saydam olur.
    • Yumurta ucuz ve kolay ulaşılabilir bir selenyum kaynağıdır.
  2. 150 g şekeri kasemize ekliyoruz ve bir mikser yardımıyla çırpıyoruz.
    • Pastamızın hamurunu hazırlarken yumurta ile şekeri çırpmamızın amacı “fom” oluşturmaktır. Fom oluştuğu takdirde kek kabarık olur. Yumurta ile şekeri çok çırparsak fom oluşma kapasitesi azalır. O yüzden, çırpma işini abartmayın derim.
    • Yumurta beyazının “fom” oluşturma yani kabarmayı sağlama özelliği yumurta sarısından fazladır. O yüzden kabarmasını istiyorsak, mutlaka yumurtanın beyazını da işin içine sokmalıyız.
    • İyi bir kıvam yakalayabilmek için buzdolabından çıkarıldıktan sonra bir süre oda sıcaklığında muhafaza edilmiş yumurta kullanırsanız, daha iyi fom oluşturursunuz, yani kekiniz daha iyi kabarır.
  3. Karışımımıza 1 su bardağı süt ekliyoruz.
    • Süt; kaliteli protein yapısı, kalsiyum ve riboflavinden zengin oluşu ile kekimizin besleyici özelliğini artırıyor.
    • Sütteki kalsiyum, kekimize eklediğimiz yumurtadaki D vitamini ile birleşince kemik dokumuzu daha da iyi besleyen bir forma kavuşuyor. Çünkü, D vitaminin olmadığı ortamda kalsiyum kemik dokuya yerleşemez.
    • Kilo sorununuz varsa, bu tarifte yarım yağlı süt kullanmanızı öneririm. Dikkat edin, “yarım yağlı” diyorum, “light” değil.
  4. Karışımımıza şimdi de 1 su bardağı sıvı yağ ekliyoruz.
    • Sıvıyağ olarak tercihinizi zeytinyağından yana kullanabilirsiniz. Çünkü, zeytinyağı omega 9 yağ asitleri açısından oldukça kıymetli bir besindir. Düzenli olarak zeytinyağı tüketen kişilerde kalp-damar hastalıkları ve meme kanseri riskinin azaldığı, bağışıklık sisteminin güçlendiği saptanmıştır. Bununla birlikte, her konuda olduğu gibi, sağlıklı beslenmede de “azı karar, çoğu zarar”dır. Zeytinyağı her ne kadar faydalı bir besin olsa da 1 ml’si 9 kaloridir.
  5. Karışımımıza 2 su bardağı da un ilave ediyoruz.
    • Bence daha sağlıklı olması açısından bu unun 1 su bardağını beyaz un, 1 su bardağını da tam buğday unu olarak kullanabilirsiniz. Beyaz un hazırlanırken buğday tanesi dış kabuğunu kaybeder ve bu da B vitamini içeriğinin azalmasına sebep olur. O yüzden tarifimizi tam buğday unu ile zenginleştirebiliriz.
  6. Karışımımıza 3 çorba kaşığı kakao ekleyerek devam ediyoruz.
    • Kakao en kıymetli besinlerden bir tanesidir. Neden mi? Çünkü en kaliteli magnezyum kaynaklarından bir tanesidir. Kaliteli miktarda magnezyum alımının kalp-damar hastalığı ve hipertansiyon riskini azalttığını biliyor muydunuz?
    • Peki, magnezyum yetersizliği olanların bağırsak hareketlerinin yavaşladığını, dolayısıyla metabolizmalarının yavaşladığını, kabızlık sorunu çektiklerini, kalın bağırsak kanseri risklerinin arttığını duymuş muydunuz?
    • Kakao aynı zamanda teobromin, epikateşin, metilksantin gibi güçlü antioksidanlardan da zengindir.
    • Magnezyumdan zengin kakao, kalsiyumdan zengin süt ile bir arada tüketildiğinde kemik sağlığını inanılmaz ölçüde destekler.
    • Kakao ve süt kombinasyonu antrenman sonrası için de en iyi öğün alternatifidir.
  7. Karışımımıza bir paket kabartma tozu ve bir paket vanilyayı da ekliyoruz ve mikserle güzelce çırpıyoruz.
  8. Bir su bardağı irmiği hamurumuza ekliyor ve karıştırıyoruz.
    • Yorgunluktan ve ruhsal bitkinlikten koruyan B1 vitamini yani tiaminin en iyi kaynaklarından biri irmiktir. İrmik buğdayın endosperm kısmının iri bir şekilde öğütülmesinden elde edilir ve de endosperm B12 vitamini dışındaki tüm B vitaminlerinden çok zengindir.
    • İrmiğin glisemik indeksi düşüktür, kan şekerini yavaş ve kontrollü biçimde yükseltir, uzun süreli tokluk hissi sağlar.
    • İrmik, bitkisel proteinden zengin bir besindir.
    • İrmik, hem bebek, hem çocuk, hem de yetişkin beslenmesinde güvenle kullanılabilecek bir besindir. Besleyici özelliği nedeniyle vegan tariflerde de sıkça karşımıza çıkar.
  1. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbımıza hamurumuzu ekliyoruz. 180°’de önceden ısıttığımız fırınımıza kekimizi sürüyoruz.
  2. Kekimiz pişerken pastacı kreması hazırlıyoruz. Bir tencereye bir su bardağı süt, bir çorba kaşığı Türk kahvesi ve bir paket krema ekliyoruz. Üzerine bir adet yumurtayı kırıyoruz. Bir paket vanilya, bir çorba kaşığı un, üç tatlı kaşığı mısır nişastası ekliyoruz ve güzelce çırpıyoruz.
  3. Pastacı kremamızı ocağa alıyoruz ve altını yakıyoruz. Sürekli karıştırarak yaklaşık 5-6 dakika pişiriyoruz.
  4. Pastacı kremamızı bir kaseye alıyoruz ve bir çorba kaşığı tereyağı ilave ediyoruz. Kremamızı mikser yardımıyla çırpıyoruz.
  5. 250 ml. (mililitre) kremamızı bir kaseye ekliyoruz ve yoğunlaşana kadar mikser yardımıyla çırpıyoruz.
  6. Pastacı kremamızın içerisine çırpılmış kremamızı azar azar ilave ederek güzelce karıştırıyoruz. Bu işlem pastacı kremamızın homojen olmasını sağlayacaktır. Kekimiz 180°’de yaklaşık 15-20 dakika piştikten sonra fırından çıkartıyoruz.
  7. 50 g petek balımızı doğruyoruz ve yarısını kremamızın içine ekliyoruz. Yarısını süslemek için ayırıyoruz.
    • Hücrelerimizi arındıran antioksidanların en iyi kaynaklarından biri doğal baldır. Doğal balın en iyi örneklerinden biri de Siirt Pervari Petek Balı’dır. Balın antioksidan özelliği nektarın toplandığı bitkisel kaynağa, mevsimsel ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir. Doğal balın yapısındaki flavonoidler (apigenin, pinobaksin, pinosembrin, kaempferol, galangin, luteolin, hesperetin) ve fenolik asitler (kafeik, ferulik, ellagik, klorogenik asit) bala antioksidan özelliğini kazandırır. Balın antioksidan etkisinden faydalanabilmek için doğal olanını tüketmek gerekir. Siirt Pervari petek balının antioksidan kapasitesini koruyabilmek için ısıl işleme maruz bırakmamak gerekir. Bu yüzden hazırladığınız tariflerde balı pişirme aşamasında değil, süsleme aşamasında kullanıyoruz.
  1. Kekimizi tabağımıza çıkarıyoruz. Kahveli kremamızı kekimizin üstüne döküyoruz ve güzelce yayıyoruz. Pastamızı yaban mersini, dağ çileği, yenilebilir çiçek, kahve ve petek bal ile süslüyoruz. Siz damak zevkinize göre farklı meyveler ile pastanızı süsleyebilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun.

 

Tarifimizin besin ögesi içeriğine birlikte bakalım:

 

          Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler