SAĞLIKLI BESLENEREK ÖDEM ATIMINI KOLAYLAŞTIRIN

 

İnsan vücudu şahane bir yapı, özenle yaratılmış. Her bir hücre çevresiyle ahenk içinde görevini yerine getiriyor. Hem kendi bütünlüğünü koruyor hem de etrafındaki hücrelerden haber alıyor, adaptasyon geliştiriyor. Tüm bunları yapmak için pek çok organa sahip olan hücrelerimiz; kendini dış ortamdan ayıran özel bir zarla çevrili. Bu zar hücrelerimizin içindeki ve dışındaki mineral ve su oranının hassas bir denge ile korunmasını sağlıyor. Bir şekilde hücre dışındaki mineral yoğunluğu artarsa, yani mesela tuzlu beslenirsek ya da az su içersek bu mineral-su oranı bozulabiliyor. Bu durumda hücre kendi bütünlüğünü ve hücre zarını koruyabilmek için hücre dışına su çıkarıyor. Böylece vücudumuzda bizim “ödem” dediğimiz durum oluşuyor.

 

Ödemden korunmanın en iyi yolu bolca su içmek ve potasyumdan zengin çeşni vericileri yemeklerimizde kullanmaktır. Bugün size potasyumdan zengin ve besleyici bir çeşni verici olan, kokusuyla ve rengiyle Malatya Arapgir’e has mor  reyhan kullanarak hazırladığımız Malatya Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması tarifimizi sunmak istiyoruz.

 

Malzemelerimiz şöyle:

 

  • 4 adet ayva
  • 1 çay fincanı arpa şehriye
  • 100 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı pekmez
  • 1 adet limon
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam tuz (salçalı su için)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım bağ reyhan
  • 400 ml su

Süsleme için :

1 tutam taze nane

1 tutam Arapgir Mor Reyhanı

1 tutam maydanoz

 

Yemeğimizin yapılışı ise şöyle:

  1. Tarifimize dört adet ayvamızı ortadan ikiye bölerek başlıyoruz. İkiye böldüğümüz bu ayvaları soyuyor ve ortalarını bir bıçak yardımı ile oyuyoruz. Bir kase suya ayvalarımızı ekliyoruz ve üzerine kararmamaları için bir adet limonun suyunu sıkıyoruz.
    • Ayva, bakır, C vitamini ve potasyumdan zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir hem de ödem atmamızı kolaylaştırır.
    • Quercetin ve kaempferol gibi antioksidanlardan zengin yapısı ile Koronavirüs’ten korunmamızı kolaylaştırır, vücuttaki iltihabı azaltır.
    • Gebelikte gözlenen mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlere iyi gelir.
    • Ülser, gastrit, reflü gibi mide şikayeti olanlar için iyi bir meyvedir.
    • Bağırsak mikrobiyotamızın, yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakteri kolonilerinin beslenmesini ve çoğalmasını sağlar.
    • İçeriğinde bulunan klorojenik asitler, antosiyaninler, flavonoller, kateşinler, proantosyanidinler ile kalp sağlığını destekler, kanser riskini azaltır.
    • Stresli günler için iyi bir meyve tercihidir.
    • Ayvanın tüm bu besleyici özellikleri limon suyu ile buluşunca daha da güçlenir.
  2. Bir adet soğanımızı ince ince doğruyoruz. Doğradığımız soğanları bir kaseye ekliyoruz.
    • Soğan, C vitamini ve antioksidanlardan zengin yapısı ile kanserden korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, stresli günlerin vücudumuzda yarattığı hücresel hasarı azaltır, kollajen sentezini arttırarak saç ve cilt sağlığını destekler.
    • İçerdiği quercetin ile kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
    • B vitamini ve fitokimyasallardan zengin yapısı ile sinir sistemini korur, Alzheimer, parkinson gibi hastalıkların riskini azaltır.
  3. Bir tutam maydanozumuzu kıyıyoruz ve kaseye ekliyoruz.
    • Maydanoz A, C, K vitaminleri ile folik asit ve potasyumdan zengin yapısıyla dikkat çeker.
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Ödem atımını kolaylaştırır.
    • Mirisetin ve adıgenin gibi flavonoidlerden zengin yapısı ile kolon (kalın bağırsak) kanserinden, kalp hastalıklarından, diabet yani şeker hastalığından korur.
    • Kolajen sentezini arttırarak saç, cilt, eklem sağlığını güçlendirir.
  4. Yarım bağ Arapgir Mor Reyhanımızı incecik kıyıyoruz ve kasemize ekliyoruz.
    • Arapgir Mor Reyhanı’nın yapısında bulunan eugenol, limonun, antosyanin, betakaroten gibi antioksidan bileşikler bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kalp sağlığımızı korur. Reyhan; ayva, limon gibi C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde eklem sağlığımızı korur, artrit riskini azaltır.
    • Reyhanın yapısında bulunan lutein, zeaksantin, beta-karoten, beta-kriptoksantin gibi fonksiyonel bileşiklerle kanser riskini azaltır.
    • Kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırarak şeker hastalığı riskini azaltır.
    • Hafızayı güçlendirir.
    • İdrar yolu enfeksiyonlarından korur.
    • Kalsiyum, A vitamini, manganez, magnezyum, bitkisel kaynaklı demir, çinko ve potasyum içerir.
  5. Kasemize 100 gram kıyma, bir çorba kaşığı salça, bir çay fincanı arpa şehriye, iki çorba kaşığı zeytin yağı, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber ekliyoruz. Köfte harcımızı yoğuruyoruz.
    • Arpa şehriye kolesterol içermeyen bir besin olduğundan kalp hastaları ve yüksek kolesterol hastaları için hazırlanan tariflerde kullanmak için ideal bir besindir.
    • Doyurucu yapısı ile tokluk hissini pekiştirir.
    • B1 vitamininden zengin yapısı ile sinir sitemini güçlendirir.
    • Stresli günler için ideal bir besin seçeneğidir.
    • Veganlar ve vejetaryenler için iyi bir bitkisel protein alternatifidir.
    • Bitkisel demir içerir: Limon, ayva, soğan gibi C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde yapısında bulunan bitkisel demirin vücudumuzda emilim oranı artar.
    • Sodyum içeriği düşük olduğundan yüksek tansiyon hastaları, tansiyonunu dengelemek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Düşük sodyum içermesinin bir diğer iyi yönü de ödem atımını kolaylaştırması ve kalp sağlığını korumasıdır.
  6. Ayvalarımızın içine harcımızdan yerleştiriyoruz ve tenceremize alıyoruz. 400 ml suya bir çorba kaşığı salça, bir çorba kaşığı nar ekşisi, bir çorba kaşığı üzüm pekmezi ekliyor ve karıştırıyoruz. Suyumuza bir tutam tuz ekliyoruz ve tenceremize suyumuzu ekliyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  7. Yemeğimizi yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması’nı taze nane, maydanoz ve reyhan ile birlikte servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

 

SAĞLIKLI BESLENEREK ÖDEM ATIMINI KOLAYLAŞTIRIN

 

İnsan vücudu şahane bir yapı, özenle yaratılmış. Her bir hücre çevresiyle ahenk içinde görevini yerine getiriyor. Hem kendi bütünlüğünü koruyor hem de etrafındaki hücrelerden haber alıyor, adaptasyon geliştiriyor. Tüm bunları yapmak için pek çok organa sahip olan hücrelerimiz; kendini dış ortamdan ayıran özel bir zarla çevrili. Bu zar hücrelerimizin içindeki ve dışındaki mineral ve su oranının hassas bir denge ile korunmasını sağlıyor. Bir şekilde hücre dışındaki mineral yoğunluğu artarsa, yani mesela tuzlu beslenirsek ya da az su içersek bu mineral-su oranı bozulabiliyor. Bu durumda hücre kendi bütünlüğünü ve hücre zarını koruyabilmek için hücre dışına su çıkarıyor. Böylece vücudumuzda bizim “ödem” dediğimiz durum oluşuyor.

 

Ödemden korunmanın en iyi yolu bolca su içmek ve potasyumdan zengin çeşni vericileri yemeklerimizde kullanmaktır. Bugün size potasyumdan zengin ve besleyici bir çeşni verici olan, kokusuyla ve rengiyle Malatya Arapgir’e has mor  reyhan kullanarak hazırladığımız Malatya Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması tarifimizi sunmak istiyoruz.

 

Malzemelerimiz şöyle:

 

  • 4 adet ayva
  • 1 çay fincanı arpa şehriye
  • 100 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı pekmez
  • 1 adet limon
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam tuz (salçalı su için)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım bağ reyhan
  • 400 ml su

Süsleme için :

1 tutam taze nane

1 tutam Arapgir Mor Reyhanı

1 tutam maydanoz

 

Yemeğimizin yapılışı ise şöyle:

  1. Tarifimize dört adet ayvamızı ortadan ikiye bölerek başlıyoruz. İkiye böldüğümüz bu ayvaları soyuyor ve ortalarını bir bıçak yardımı ile oyuyoruz. Bir kase suya ayvalarımızı ekliyoruz ve üzerine kararmamaları için bir adet limonun suyunu sıkıyoruz.
    • Ayva, bakır, C vitamini ve potasyumdan zengin bir meyvedir. Bu özelliği ile hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir hem de ödem atmamızı kolaylaştırır.
    • Quercetin ve kaempferol gibi antioksidanlardan zengin yapısı ile Koronavirüs’ten korunmamızı kolaylaştırır, vücuttaki iltihabı azaltır.
    • Gebelikte gözlenen mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlere iyi gelir.
    • Ülser, gastrit, reflü gibi mide şikayeti olanlar için iyi bir meyvedir.
    • Bağırsak mikrobiyotamızın, yani bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakteri kolonilerinin beslenmesini ve çoğalmasını sağlar.
    • İçeriğinde bulunan klorojenik asitler, antosiyaninler, flavonoller, kateşinler, proantosyanidinler ile kalp sağlığını destekler, kanser riskini azaltır.
    • Stresli günler için iyi bir meyve tercihidir.
    • Ayvanın tüm bu besleyici özellikleri limon suyu ile buluşunca daha da güçlenir.
  2. Bir adet soğanımızı ince ince doğruyoruz. Doğradığımız soğanları bir kaseye ekliyoruz.
    • Soğan, C vitamini ve antioksidanlardan zengin yapısı ile kanserden korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, stresli günlerin vücudumuzda yarattığı hücresel hasarı azaltır, kollajen sentezini arttırarak saç ve cilt sağlığını destekler.
    • İçerdiği quercetin ile kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
    • B vitamini ve fitokimyasallardan zengin yapısı ile sinir sistemini korur, Alzheimer, parkinson gibi hastalıkların riskini azaltır.
  3. Bir tutam maydanozumuzu kıyıyoruz ve kaseye ekliyoruz.
    • Maydanoz A, C, K vitaminleri ile folik asit ve potasyumdan zengin yapısıyla dikkat çeker.
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Ödem atımını kolaylaştırır.
    • Mirisetin ve adıgenin gibi flavonoidlerden zengin yapısı ile kolon (kalın bağırsak) kanserinden, kalp hastalıklarından, diabet yani şeker hastalığından korur.
    • Kolajen sentezini arttırarak saç, cilt, eklem sağlığını güçlendirir.
  4. Yarım bağ Arapgir Mor Reyhanımızı incecik kıyıyoruz ve kasemize ekliyoruz.
    • Arapgir Mor Reyhanı’nın yapısında bulunan eugenol, limonun, antosyanin, betakaroten gibi antioksidan bileşikler bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kalp sağlığımızı korur. Reyhan; ayva, limon gibi C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde eklem sağlığımızı korur, artrit riskini azaltır.
    • Reyhanın yapısında bulunan lutein, zeaksantin, beta-karoten, beta-kriptoksantin gibi fonksiyonel bileşiklerle kanser riskini azaltır.
    • Kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırarak şeker hastalığı riskini azaltır.
    • Hafızayı güçlendirir.
    • İdrar yolu enfeksiyonlarından korur.
    • Kalsiyum, A vitamini, manganez, magnezyum, bitkisel kaynaklı demir, çinko ve potasyum içerir.
  5. Kasemize 100 gram kıyma, bir çorba kaşığı salça, bir çay fincanı arpa şehriye, iki çorba kaşığı zeytin yağı, bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber ekliyoruz. Köfte harcımızı yoğuruyoruz.
    • Arpa şehriye kolesterol içermeyen bir besin olduğundan kalp hastaları ve yüksek kolesterol hastaları için hazırlanan tariflerde kullanmak için ideal bir besindir.
    • Doyurucu yapısı ile tokluk hissini pekiştirir.
    • B1 vitamininden zengin yapısı ile sinir sitemini güçlendirir.
    • Stresli günler için ideal bir besin seçeneğidir.
    • Veganlar ve vejetaryenler için iyi bir bitkisel protein alternatifidir.
    • Bitkisel demir içerir: Limon, ayva, soğan gibi C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde yapısında bulunan bitkisel demirin vücudumuzda emilim oranı artar.
    • Sodyum içeriği düşük olduğundan yüksek tansiyon hastaları, tansiyonunu dengelemek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Düşük sodyum içermesinin bir diğer iyi yönü de ödem atımını kolaylaştırması ve kalp sağlığını korumasıdır.
  6. Ayvalarımızın içine harcımızdan yerleştiriyoruz ve tenceremize alıyoruz. 400 ml suya bir çorba kaşığı salça, bir çorba kaşığı nar ekşisi, bir çorba kaşığı üzüm pekmezi ekliyor ve karıştırıyoruz. Suyumuza bir tutam tuz ekliyoruz ve tenceremize suyumuzu ekliyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  7. Yemeğimizi yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması’nı taze nane, maydanoz ve reyhan ile birlikte servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Malatya Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve besin ögeleri İçerik
Enerji 296 kcal
Karbonhidrat 36 g
Protein 9,5 g
Yağ 11,5 g
Posa 14,2 g
A Vitamini 69,6 µg
E Vitamini 2,4 mg
K Vitamini 16,9 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,17 mg
Niasin 2,77 mg
B5 Vitamini 0,55 mg
Biotin 3,5 µg
B6 Vitamini 0,275mg
Folik asit 45,6 µg
B12 Vitamini 1,1 µg
C Vitamini 50,9 mg
Sodyum 466,5 mg
Potasyum 817,3mg
Magnezyum 55,8 mg
Kalsiyum 69,3 mg
Fosfor 153,4 mg
Kükürt 127 mg
Klor 667,5 mg
Demir 2,95 mg
Çinko 2,2 mg

 

Malatya Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %52’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %14’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %35’ini karşılamış oluruz.

 

 

Malatya Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması tarifimiz bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalp sağlığını korumak, kanserden korunmak isteyen herkes için besleyici bir tariftir.

Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının güvenle tüketebileceği keyifli bir alternatiftir.

Uzun yoldan dönen ve ödemi olduğundan şikayet edenler için ferahlatıcı bir öğle ya da akşam yemeği seçeceği olabilir.

Mide bulantısı şikayeti çeken gebe kadınların bu tarifemizle şikayetlerinin azalacağını ve daha rahat olacaklarını düşünüyorum.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                            Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler