KORONAVİRÜS’TEN KORUNMADA EN ETKİLİ SİLAH; DOĞAL BESLENME

Hepimizin malumu, Covid-19, nam-ı diğer koronavirüs, uzun zamandır hayatımızın ortasına geldi, oturdu. Uzmanların ifadelerine göre, ondan korunmanın en etkin yolu sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak. Peki, bunun için nelere dikkat etmeliyiz?

  1. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. Çalışmalar gösteriyor ki; koronavirüsten ölüm oranları şişman bireylerde, özellikle karın bölgesi şişmanlığı olan kişilerde daha yüksek. Çünkü karın bölgesi yağ dokusu, normal düzeyinin üzerine çıktığında kendi kendine toksin salgılayabilen ve kendi bağışıklık sistemini yavaşlatabilen bir doku haline geliyor.
  2. Doğal beslenin.
  3. Mevsimine uygun sebze ve meyveleri tüketin.
  4. Vitamin ve mineraller açısından zengin beslenin, sebze ve meyve tüketiminizi artırın.
  5. Akdeniz diyet örüntüsüne uygun beslenin, karbonhidrat ve protein dengesini koruyun, hayvansal kaynaklı protein tüketimini abartmayın, kompleks karbonhidratları (makarna, bulgur, kuru baklagiller gibi) ihmal etmeyin.
  6. Posalı yani tahıllardan, kuru baklagillerden, sebzelerden zengin beslenin.
  7. Renkli beslenin. Besinlere renklerini yapılarındaki fitokimyasallar verir. Ne kadar  renkli beslenirseniz o kadar güçlü bir bağışıklık sisteminiz olur.
  8. Prebiyotik ve probiyotik besinleri bir arada tüketin.

Biz de bu bilimsel verilerden yola çıkarak, koronavirüsten koruyan besinleri bir araya getirdiğimiz bir tarifi sizinle paylaşmak istiyoruz. Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarna Tarifimiz huzurlarınızda.

 

Malzemelerimiz şöyle;

  • 1 adet tavuk göğsü,
  • 1 adet soğan,
  • 1 adet kırmızı biber (Soğanlara),
  • Yarım adet limon (Suyu ve kabuğunun rendesi),
  • Yarım bağ maydanoz,
  • 1 tutam safran,
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi,
  • 1 su bardağı su,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı (tava),
  • 1 çorba kaşığı tereyağı,
  • Yarım çay kaşığı tuz,
  • Yarım çay kaşığı karabiber,
  • Yarım paket kepekli spagetti.

Yapılışı ise şöyle;

  1. Tarifimize bir çorba kaşığı elma sirkesinin içerisine bir tutam Safranbolu Safranı ekleyerek başlıyoruz. Bu işlem safranın renginin açığa çıkmasını sağlayacaktır.
    • Safranbolu Safranı, toplaması zahmetli olduğu kadar lezzetli, mucizevi özelliklere sahip, şifalı bir bitkidir;
      • Safran rengini krosin, tadını pikrokrosin isimli pigmentlerden; aroma ve kokusunu ise safranla adında bir pigmentten alır.
      • Safranbolu safranı;
        • Beyinde huzur hormonu olarak da bilinen seratonin sentezini artırarak antidepresan etki gösterebilir,
        • Afrodizyak etkisi vardır ve cinsel hayatı destekler,
        • Kuvvetli ve doğal bir antioksidandır ve hem stres hem de çevresel toksinlerden kaynaklı hücresel hasardan, kanserden, viral enfeksiyonlardan korur,
        • Sindirim faaliyetlerini kolaylaştırır, mide asiditesini dengeler,
        • İştahı azaltarak zayıflama sürecini destekler,
        • Yara iyileşmesini hızlandırır, ağrı azaltıcı etkisinin olduğu bildirilmiştir,
        • Düzenli safran tüketiminin kan yağlarını düşürücü yönde etki gösterdiği, bu sayede damar plaklarından ve kalp-damar hastalıklarından koruduğu saptanmıştır.
      • Elma sirkesinin de antimikrobiyal etkisinin oluşu, koronavirüsten korunma yolculuğunda safranın etkisini daha da güçlendirir. Bunun yanında elma sirkesi, kan şekerini dengeleyici, metabolizmayı hızlandırıcı yönde etki gösterir.
  1. Bir adet tavuk göğsünün yağlı kısımlarını ayırıyoruz ve geniş şeritler halinde doğruyoruz. Tavamızın altını yakıyoruz. Tavamıza iki çorba kaşığı zeytinyağı ekliyoruz. Yağımız ısınınca, doğradığımız tavukları tavamıza alıyoruz. Tavuklarımızın önü arkası iyice kızarana kadar yaklaşık 3-4 dakika kızartıyoruz. Kızardıktan sonra tavuklarımızı bir tabağa alıyoruz. Tavamızın altını kapatıyoruz.
    • Güvenilir üreticiden alınan tavuk göğsü kaliteli bir protein kaynağıdır.
  2. Bir adet soğanımızı piyazlık doğruyoruz. Tavamızın altını yakıyoruz ve soğanlarımızı tavamıza ekliyoruz.
    • Soğanın da quersetin içeren bir sebze olması bağışıklık sistemimizi güçlendirme anlamında fayda sağlar. Safranbolu Safranı ile birlikte sunduğumuz soğan koronavirüse karşı bedenimizi güçlendirir.
  3. Bir adet kırmızı biberimizin sap ve çekirdekli kısımlarını ayıklıyoruz. Biberimizi jülyen doğruyoruz. Doğradığımız biberleri tavamıza ilave ediyoruz ve karıştırarak kavuruyoruz.
  4. Biber ve soğanlarımız kavruldu, tavamıza tavuklarımızı ekliyoruz.
  5. Üzerine bir adet limonumuzun kabuğunu rendeliyoruz, 1 çorba kaşığı tereyağını ekliyoruz. Bir su bardağı su ilave ediyoruz. Safranlı karışımımızı ekliyoruz ve  karıştırıyoruz. Tavuklarımızı pişmeye bırakıyoruz.
  6. Kaynayan suyumuza yarım paket kepekli spagettimizi ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Spagettimizi bire bir buçuk oranında suyun içinde haşlıyoruz.
    • Kepekli yani esmer makarna harika bir posa kaynağıdır. Posadan zengin beslenen bireylerin konstipasyondan (kabızlık), apandisitten, diabetten (şeker hastalığı), obeziteden (şişmanlık), kalp ve damar hastalıklarından, safra kesesi hastalıklarından korundukları saptanmıştır.
    • Kepekli makarna gibi posa kaynaklarını düzenli tüketen bireylerde kalın bağırsak kanseri, inme, yüksek tansiyon (hipertansiyon), yüksek kolesterol görülme sıklığının azaldığı belirlenmiştir.
    • Kepekli spagetti iyi bir B1 vitamini kaynağıdır, B1 vitamini sinir sistemini güçlendirir ve de pandemi koşullarının yarattığı buhranlı günlerde en çok ihtiyacımız olan vitaminlerden birisidir.
    • Kepekli makarna iyi bir dirençli nişasta kaynağıdır ve bu özelliği ile bağışıklık sistemimizin önemli bir etmeni olan bağırsak floramız için kaliteli bir besin kaynağıdır. Yani makarna hem bizi hem de probiyotik bakterilerimizi besler.
  7. Servis ederken kullanacağımız yarım bağ maydanozumuzu incecik kıyıyoruz ve kasemize ekliyoruz.
    • Maydanoz gizli kahramandır. Çok bilinmese de iyi bir C vitamini, folik asit ve bitkisel demir kaynağıdır. Bu sayede güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük beslenme listemize almamız gereken besinlerdendir.
  8. Tavuklarımıza yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı tuz ilave edip hafifçe karıştırıyoruz.
  9. Spagettilerimiz yaklaşık 4 dakika haşlandılar. Spagettilerimizi süzmeden suyunu çektirerek pişiriyoruz.
  10. Tavuklarımızı tenceremize alıyoruz ve üzerine spagettilerimizi ekliyoruz.
  11. Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarnamızı pişmeye bırakıyoruz. Makarnamız yaklaşık 5 dakika piştikten sonra, üzerine yarım limon suyu sıkıyoruz. Yemeğimiz servis etmek için hazır.
  12. Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarnamızı süzme yoğurt ve maydanoz ile birlikte servis ediyoruz.

Şimdiden afiyet olsun.

Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve besin ögesi Miktar
Enerji 189,6 kcal
Karbonhidrat 23,1 g
Protein 10,3 g
Yağ 5,53 g
A vitamini 74,1 µg
D vitamini 0,025µg
E vitamini 0,75 mg
K vitamini 21,1 µg
B1 vitamini 0,03 mg
B2 vitamini 0,05 mg
Niasin 2,8 mg
B5 vitamini 0,28 mg
Biotin 1,3 µg
B6 vitamini 0,2 mg
Folik asit 13,6 µg
B12 vitamini 0,1 µg
C vitamini 19,2 mg
Sodyum 116,4 mg
Potasyum 159,5 mg
Magnezyum 14,1  mg
Kalsiyum 17,6 mg
Fosfor 66,2 mg
Kükürt 69,2 mg
Klor 181,8 mg
Demir 0,56 mg
Çinko 0,36 mg

 

Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %51’ini
  • Protein gereksinimimizin %23’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %26’sını karşılamış oluruz.
    Safranbolu Safranlı Tavuklu Makarna, koronavirüsten korunmak isteyenler için ideal bir tarif ve proteinden zengin, az yağlı bir öğün alternatifi olarak akşam yemeklerinizi süsleyebilir.Büyüme çağındaki çocuklarınız için de sağlıklı ve keyifli bir alternatiftir.

    Tavuk eti yerine başka et türevleri ya da peynir ile kombine edip, farklılık yaratarak haftada birkaç kez tüketebileceğiniz, başlı başına bir öğün olabilecek güçlü bir tariftir.

    Kepekli spagettinin güçlü prebiyotik özelliğini bir probiyotik besin olan kefir ile birleştirerek öğününüzün bağışıklık sistemini güçlendirici etkisini pekiştirebilirsiniz. Tarifimizin yanında 1 su bardağı da kefir içmenizi öneririm.

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler