KEMİK SAĞLIĞI ve BESLENME 

Bugün en kıymetli organlarımızdan birinden, kemik dokumuzdan bahsedeceğim. Vücudumuzdaki kemikler, dik durmamızı ve hareket edebilmemiz sağlayan, organlarımızı dış etkenlerden koruyan, mineral depolayan, kırmızı ve beyaz kan hücreleri üreten, endokrin salgı yapan yani hormon üreten özel yapılı organlarımızdır.

Otuzlu yaşlarımıza kadar kemiklerimizde mineral depolanır. Bu sürecin sonlanmasıyla, 30 – 35 yaşlarından sonra metabolik faaliyetlerimizde kullanacağımız mineralleri beslenmemiz aracılığıyla sağlarız. Bu andan sonra eğer, yeteri kadar mineral kaynağı besin tüketemiyorsak vücudumuz depolara, yani kemik dokumuza yönelir ve ihtiyacı olan minerali onlardan alır. Uzun süre boyunca metabolik faaliyetlerimiz için gerekli mineralleri besinler aracılığıyla sağlayamazsak, vücudumuz kemiklerimizdeki mineralleri çeker de çeker. Ve bu süreç mineral depolarımızın boşaltması, dolayısıyla kemiklerimizin zayıflaması ile sonuçlanır.

Öyleyse, ilerleyen yaşla birlikte kemiklerimizin zayıflamaması için gerekli besin ögelerine sahip bir yoğurtlu çorba tarifini sizinle paylaşalım: Kastamonu Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbası.

Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbası Tarifi 

Malzemelerimiz şöyle:

  • 1,5 litre su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş Taşköprü sarımsağı
  • 1 çay bardağı erişte makarna
  • Yarım tavuk göğsü
  • 1 tutam tuz (sarımsaklara)

Süslemek için

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane.

Tarifimizin hazırlanışı ise şöyle:

  1. Tarifimize 1 litre suyumuzu tencereye alarak başlıyoruz.
  2. İçine bir adet tavuk göğsü, bir diş Taşköprü sarımsağı, bir çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ilave ediyoruz.
  3. Tavuklarımız yaklaşık 20 dakika haşlandıktan sonra, onları elimizle diderek ufak parçalara ayırıyoruz.
    • Tavuk etinin birçok faydasından bahsedebilirim;
      • Triptofan denen bir protein yapı taşını (aminoasiti) içerir. Besinlerle triptofan aldığımız zaman vücudumuzda serotonin üretiriz. Seratonin ruh halimizin iyi olmasını sağlayan uyaran taşıyıcı yani nörotransmitterdir.
      • Kaliteli bir protein kaynağıdır.
      • Sinir sistemini güçlendiren, DNA sentezinde görev alan, enerji metabolizmasını destekleyen B vitaminlerini içerir.
      • Kolin içerdiği için beyin sağlığını destekler.
      • Tavuk etinin 30 gramı 6 g protein içerir ve kas dokusu gelişimini destekler. Ve bir dip not; kemik dokusu güçlü kaslarla sarılmak ister.
      • Tavuk eti bir magnezyum kaynağıdır ve magnezyum kas kramplarını önlediği gibi kemik dokumuzu da besler.
    • Güvenli ve bilinir üreticiden alınan tavuk etini sofralarımızda gönül rahatlığıyla tüketebiliriz.
  4. Bir çay bardağı eriştemizi tavuk suyumuzun içerisine ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
    • Erişte geleneksel makarna türlerimizden biridir.
    • B vitaminleri ailesinden, özellikle timinden zengindir.
    • Kolesterol içermeyen bir besin olduğu için yüksek kolesterol hastaları için iyi bir alternatiftir.
    • Özellikle kendi suyunda, suyunu çektirerek pişirildiği haliyle glisemik indeksi düşüktür.
    • Selenyum ve manganez kaynağıdır ve bu özelliği ile tiroid bezi sağlığını destekler.
    • Erişte makarnanın 3 yemek kaşığı 15 g karbonhidrat ve 2 g protein içerir.
  5. Tavuk suyumuzun içerisinden sarımsağımızı çıkartıyoruz.
  6. Bir kasenin içerisine bir su bardağı yoğurdumuzu, ufaladığımız tavuk etlerini ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
  7. Bir diş Taşköprü Sarımsağı’nı bir bıçak yardımıyla eziyoruz, kabuklarını ayıklıyoruz ve ince ince doğruyoruz.
    • Sarımsak mucize bir besindir;
      • Kan basıncını yani tansiyonu dengeler, dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarının sofrasında her gün yerini almalıdır.
      • Kolesterolü düşürücü etkisi vardır ve bu özelliği ile yüksek kolesterol hastaları için iyi bir tercihtir.
      • Allicin içeriği ile kuvvetli bir antienflamatuvar besindir ve bu sayede bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
      • Fitoöstrojen besindir, bu sayede kadın vücudunda östrojen sentezini artırır bu sayede de menapoz döneminde kemik dokumuzdan mineral kaybını önler.
      • Taşköprü sarımsağı içerdiği kükürtlü bileşiklerle güçlü bir DNA yapısına aracılık eder.
      • Sarımsak, içerdiği antioksidan bileşiklerle beyin sağlığını güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır.
      • Kastamonu Taşköprü sarımsağı antioksidan kapasitesi ile vücudumuzu toksinlerden arındırır
  1. Sarımsaklarımızın üzerine bir tutam tuz ekliyoruz ve bir bıçak yardımıyla eziyoruz. Sarımsaklarımızı kasemize ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
  2. Meyanemize iki kepçe tavuk suyu ekliyor ve karıştırıyoruz. Bu işlemi çorbanın kesilmemesi için yapıyoruz. Meyanemizi tavuk suyumuza ilave edip karıştırıyoruz. Oğmaç Çorbamızı pişmeye bırakıyoruz.
  3. Sos tavamızın altını yakıyoruz. Bir çorba kaşığı tereyağını tavamıza ekliyoruz. Tereyağımız eridikten sonra bir çay kaşığı nane, bir çay kaşığı pulbiber ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Sosumuzu oğmaç çorbamıza ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
  4. Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbamız servis etmek için hazır.

Şimdiden afiyet olsun.

Kastamonu Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji  ve besin ögeleri Miktar
Enerji 101,7 kcal
Karbonhidrat 6,72 g
Protein 8,22 g
Yağ 4,5 g
Posa 0,3 g
A vitamini 53,3 µg
D vitamini 0,18 µg
E vitamini 0,32 mg
K vitamini 0,76 µg
B1 vitamini 0,04 mg
B2 vitamini 0,12 mg
Niasin 1,72 mg
B5 vitamini 0,34 mg
Biotin 2,94 µg
B6 vitamini 0,12 mg
Folat 9,56 µg
B12 vitamini 0,26 µg
C vitamini 2,98 mg
Sodyum 42,6 mg
Potasyum 116,5 mg
Magnezyum 12,04 mg
Kalsiyum 55,4  mg
Fosfor 89,2 mg
Kükürt 87,8 mg
Demir 0,44 mg
Çinko 0,56 mg

 

Kastamonu Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbası tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %27’sini,
  • Protein gereksinimimizin %33’ünü,
  • Yağ gereksinimimizin %40’ını karşılamış oluruz.

 

Kastamonu Taşköprü Sarımsaklı Oğmaç Çorbası tarifimiz öğle ve akşam öğünleri için besleyici ve keyifli bir alternatiftir.

Tarifimiz aynı zamanda, süt ve ürünlerinden hoşlanmadığı için yoğurdu başka bir formda tüketmek isteyenler ile yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi), yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp ve damar hastaları, Alzheimer hastaları, menapoz dönemindeki kadınlar için şahane bir seçenektir.

Besleyiciliği ile öğle ve akşam yemeklerinizi zenginleştirir.

Öğününüzün aminoasit (protein yapı taşı) dengesini güçlendirmek için bir kuru baklagil yemeği ile birlikte servis edebilirsiniz.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                   Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler