• Giresun çiğ fındık

Her yöreden mutlaka karşımıza çıkan Coğrafi İşaretli Ürünleri tanımaya devam ediyoruz. Serimizde bu hafta Karadeniz’in olmazsa olmazlarından, adını dünyaya duyuran Giresun tombul fındığı ile hem tatlı hem yemek için kullanılan büyük bir lezzet Adapazarı beyaz kestane kabağını inceliyor olacağız.

 

Giresun’un Sembolü Tombul Fındık

Giresun Tombul Fındık

Giresun için sembol bir ürün olan tombul fındığın üretimi 550 metre rakıma kadar olan, yıllık optimal sıcaklığın 13-16 derece, en düşük sıcaklığın -5 derece, en yüksek sıcaklığın ise 35 derece olduğu yerlerde yapılıyor. Yıllık yağış toplamının da 700 milimetrenin üzerinde olması ve bu yağışın aylara dengeli şekilde yayılması gerekiyor.

 

Halkın Giresun yağlısı da dediği bu fındık Bulancak, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Tirebolu, Yağlıdere ilçelerinin yanı sıra Trabzon’un Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerinde de yetiştiriliyor.

 

10.10.2001 tarihinden bu yana tescili bulunan ürün adından da anlaşılacağı üzere tombul bir şekle sahip, dolgun içli, ince ve parlak kabukludur.

 

Fındık çeşitleri içinde aroma ve ağızda bıraktığı lezzet bakımından ayrışmasıyla birlikte kalite özellikleri, yağ/vitamin ve mineral değerleri de yine kendisini öne çıkarmaktadır. Dünyanın en kaliteli fındığı olarak tanımlanmakta olan Giresun tombul fındığının yağ oranı %69-72 arasında değişirken kiloya 670-730 adet fındık gelmektedir.

Giresun Fındıklı Yılbaşı Pastası tarifini izlemek için tıklayınız.

 

Tatlıdan, Yemeğe Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı

Adapazarı Beyaz Kestane Kabağı

Sakarya ilimize özgü olan Adapazarı beyaz kestane kabağı, Sakarya ve Sakarya Nehri boyunca varlık gösteren tarım arazilerinde yetiştiriliyor. Yıllık ortalama 800 milimetre yağış alan Sakarya’da sabahları çiğ ve nem oluşması Adapazarı beyaz kestane kabağının yetişmesi açısından en önemli etkeni oluşturuyor.

 

Kabağın dekarda 175-300 adet bitki ve bitkide meyve sayısı 2-3 adettir. Dekar başı verim oranı 2.500-5.000 kilogram arasında değişiyor.

 

Adapazarı beyaz kestane kabağıyla tatlıdan yemeğe, şekerlemeden lokuma onlarca çeşit ürün yapılabiliyor.

Olgun kabaklarda renk, koyu beyazımsı gri olup olgun meyve çapı 30-35 cm ve yüksekliği 20-27 cm arasında değişmektedir. Olgun meyve ağırlığı 10-25 kg gelirken meyvedeki çekirdek ağırlığı 150-220 gram arasındadır. Dilim sayısı da 8-12 adettir.

Adapazarı Beyaz Kestane Kabaklı Yılbaşı Tatlısı tarifini izlemek için tıklayınız.

 

Adapazarı beyaz kestane kabağının morfolojik özellikleri şu şekildedir.

 

Yaprak Şekli

Yuvarlağa Yakın

Tüylülük

Az Tüylü

Meyve Sapı Kesiti

Yuvarlak

Meyve Sapı Bağlantısı

Daralan

Meyve Dış Yüzeyi ve Rengi

Parlak, Koyu Beyazımsı Gri

Dilim Sayısı

8-12 Adet

Dilim Derinliği

0,5-1,0 cm

Dilim Kalınlığı

5-10 cm

Meyve Biçimi

Enine Geniş Elips Biçimli

Olgun Meyve Çapı

30-35 cm

Olgun Meyve Yüksekliği

20-27 cm

Olgun Meyve Ağırlığı

10-25 kg

Meyvedeki Çekirdek Ağırlığı

150-220 gr

Olgun Meyvede Sap Çukuru Derinliği

3-4,5 cm

Meyve Eti Kalınlığı

4,8-6,5 cm

Meyve Eti Rengi

Turuncu

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler