• bir_tabakta_bakla

Kuru baklagiller sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle en besleyici besinler listesinde ön sıralarda yer alırlar. Kaliteli bir bitkisel protein ve kompleks karbonhidrat kaynağıdırlar. Bununla birlikte, yüksek miktarda posa, kolin, lesitin, folik asit, polifenoller, kalsiyum, bitkisel kaynaklı demir ve çinkodan içerirler. Kalp, damar ve bağırsak sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudunu toksinlerden arındırmak isteyen herkes haftada 2 kez kuru baklagil tüketmelidir.

Baklagillerin içerdiği fitik asit; yapılarında bulunan demir, çinko gibi minerallerin vücudumuzda kullanım oranını yani biyoyararlanımını düşürebilir. İşte bu nedenle, kuru baklagillerin ıslatma gibi işlemlerden geçirerek pişirmeye hazır hale getirmemiz gerekir.

 

 

Kuru baklagiller arasında sağlıklı özellikleri ile en çok dikkati çeken, tadı ve rengi ile baharı çağrıştıran bakla ile hazırladığımız taptaze, yemyeşil, sağlıklı ve özel bir tarifimizi paylaşmak istiyorum; Bakla Soslu Kaşarlı Makarna. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Bakla Soslu Kaşarlı Makarna tarifimiz 3-4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 25 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 2 yıldızdır.

Bakla Soslu Kaşarlı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Tarifimize bir adet soğanımızı küçük küpler halinde doğrayarak başlıyoruz. 
  • Soğan, C vitamininden zengin yapısı ile bağışıklık sistemimizi güçlendiren, posa içeriği ile bağırsaklarımızı çalıştıran bir besindir.
  • Soğanın folik asitten zengin oluşu, onu gebeler için önemli bir besin haline getirir.
  • Düşük sodyum içeriği ile yüksek tansiyon hastaları için de kıymetli bir besindir.
  • Quersetin içeriği ile hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de kalp ve damar sağılığını korur. 
  • Soğanın kükürtlü bileşiklerden zengin yapısı DNA yapımızı güçlendiren bir besin olmasını sağlar
  • Bakla da aynı soğan gibi C vitamini ve folik asitten zengin bir besindir. 
  • Baklanın E vitamininden ve karotenoidlerden zengin yapısı onu bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir besin haline getirir. 
  • Bakla birçok polifenolü aynı anda yapısında bulunduran bir besindir: Gallokateşin, proantosyanidin, mirisetin, kuarsetin, genistein gibi. Polifenollerden zengin yapısı ile yaşlanma sürecini yavaşlatır, kalp sağlığını güçlendirir ve kanserden korur.
  • Kaşar peynirinin kalsiyum ve K vitamininden zengin yapısı kemik ve diş sağlığını güçlendirir.
  • Kalsiyumdan zengin yapısı ile karın bölgesi yağ dokusu kaybını yani zayıflama sürecini destekler.
  • Riboflavinin, yani B2 vitamininin iyi bir kaynağı olan kaşar peyniri sinir sistemini güçlendiren besinlerdendir. 
  • Fermantasyon ürünü bir besin olması dolayısıyla probiyotik besin sınıfına girer.
  • Kaşar peynirinin selenyumdan zengin oluşu bağışıklık sistemini güçlendirir, tirod bezi sağlığını destekler.
  • Kaşar peyniri aynı zamanda magnezyumun da iyi bir kaynağıdır. Bu sayede kas kramplarından korur, kan basıncını dengeler, kemik ve diş sağlığını güçlendirir.
  • Makarnanın aminoasit örüntüsü, yani yapısında bulunan protein yapı taşları kuru baklagillerin eksik olan aminoasitlerini bir yapbozun eksik parçasını bulmuşsunuz gibi mükemmel şekilde tamamlar. Bu nedenle makarna ve bakla ideal bir kombinasyondur. 
  • Vitaminli makarna zenginleştirilmiş besin statüsüne girer. Vitaminli makarna, yüksek teknoloji ürünü, insan sağlığını pekiştiren, toplumun rutinde eksik aldığı besin ögelerinin (özellikle mikro besin ögelerinin) yerine konmasını kolaylaştıran sağlıklı bir besindir.

Bakla Soslu Kaşarlı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 680 kcal
Karbonhidrat 63,5 g
Protein 25,5 g
Yağ  35,7 g
Posa 6,15 g
A Vitamini 313,8 µg
D Vitamini 0,47 µg
E Vitamini 6,2 mg
K Vitamini 1,37 µg
B1 Vitamini 0,32 mg
B2 Vitamini 0,37 mg
Niasin 2,37 mg
B5 Vitamini 0,85 mg
Biotin 7,65 µg
B6 Vitamini 0,37 mg
Folik asit 81,6 µg
B12 Vitamini 1 µg
C Vitamini 44,1 mg
Sodyum 2014,5 mg
Potasyum 568 mg
Magnezyum 82,1 mg
Kalsiyum 353 mg
Fosfor 339,3 mg
Kükürt 168,2 mg
Klor 3080 mg
Demir 2,85 mg
Çinko 2,52 mg

 

Bakla Soslu Kaşarlı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %38’ini, 
  • Protein gereksinimimizin %15’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %47’sini karşılamış oluruz.

Bakla çok kıymetli bir besindir. Ancak, favizm riskini düşürmek için tüketim miktarı abartılmamalıdır.

Bakla Soslu Kaşarlı Makarna tarifimizin yanında 1 kase ev yapımı yoğurt veya 1 su bardağı ayran ya da kefir tükettiğinizde yarattığınız kombinasyondan alacağınız protein miktarı neredeyse et tüketmişsiniz gibi güçlü bir etki yaratır. O nedenle öğle ya da akşam yemeklerinizde bu keyifli tarifimiz sofralarınızı süsleyebilir, zenginleştirebilir.

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler