Ormanda uzun bir yürüyüşe çıkıp, tertemiz havayı içimize çektiğimizde ciğerlerimiz bayram ediyor değil mi? Ne yazık ki şehir hayatında yeşile ve temiz havaya hasret kalıyoruz. Biz doğayı kendimizden uzaklaştırsak bile doğa bize şifa dağıtmanın yöntemini bir şekilde buluyor. Bu yazımızda ormanın, çam ağaçlarının ve temiz havanın kozalaklar aracılığıyla bizlere nasıl sağlık aşıladığından bahsedeceğiz.

İlgili İçerik: Doğanın Sunduğu Mucize: Şifalı Bitkiler

Dünyadaki tüm canlılara temiz ve rahat bir nefes aldıran çam ağaçları kadar, çam kozalağından da faydalanmak mümkün. Nasıl mı? Belki daha önce hiç duymadınız ama çam kozalağı reçeli ve suyu sayesinde. Çam kozalağı reçeli ve çam kozalağı suyundan gelen şifa, çok fazla insan tarafından bilinmiyor. Ancak, daha önce bundan şifa bulmuş ve faydalanmış pek çok kişi, çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele etmek için çam kozalağı reçeli ve suyunu öneriyor. Faydaları saymakla bitmeyen çam kozalağı, ilk olarak solunum rahatsızlıklarına iyi gelsin diye kullanılıyor. Öksürük, bronşit, astım gibi akciğer rahatsızlığı olanlar; çam kozalağı sayesinde şikayetlerinin azaldığını belirtiyorlar. Aynı sebepten dolayı sigara içenlerin de akciğerlerini temizlemek ve rahatlatmak amacıyla çam kozalağını kullanmaları tavsiye ediliyor.

Çam kozalaklarından elde edilen su, reçel veya pekmezin, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan şeker ve romatizma hastalıklarına, idrar yolu enfeksiyonlarına, mide ağrılarına, kalp ve damar yolu problemlerine de iyi geldiği belirtilmektedir. Bu tarz şikayetleriniz bulunmuyorsa, özellikle gribal enfeksiyon riskinin yüksek olduğu dönemlerde vücut direncinizi arttırmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için de çam kozalaklarından faydalanabilirsiniz.

İlgili İçerik: Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Aynı zamanda metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan çam kozalağı, hücrelerin yenilenmesi sayesinde daha sağlıklı ve canlı bir cilde ve saçlara kavuşmak için de kullanılıyor.

Öncelikle solunum yollarını rahatlatan ve akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelen çam kozalağı reçeli, bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle son derece doğal bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, çam kozalağı reçelini marketlerde ve pazarlarda her zaman bulmak mümkün olmuyor. İyi haber şu ki, kendiniz bu reçeli evde kolayca yapabilirsiniz.

İlgili İçerik: Bitkisel ve Hayvansal Alternatif Yağlar

Çam ve köknar ağaçlarının kozalaklarını yeşilken topladıktan sonra temiz suyla yıkayın ve büyükçe bir cam kavanoza doldurun. Kavanoza ağzına kadar şeker ekledikten sonra ağzını iyice kapatıp evinizin güneş gören bir bölgesine koyun. Şekerinin dibine çökmemesi için her gün kavanozu ters yüz ederek harmanlanmasını sağlayın. Rengi çam rengine yaklaşıp reçel kıvamına gelene kadar işlemi tekrarlayabilirsiniz. Sıkça kullanılan başka bir yöntem de kozalakları ortalama bir saat kaynatıp yumuşattıktan sonra şeker ekleyerek, reçel kıvamına gelene kadar kaynatmak.

Bu şekilde çam kozalaklarını pekmez ya da reçel gibi ister kahvaltı sofrasında servis edebilir, isterseniz de sabah akşam birer kaşık tüketebilirsiniz. Tadı sizin için biraz acı gelirse bal gibi tatlı besinlerle birlikte de tüketebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, her gıda için söz konusu olduğu gibi aşırı tüketiminden kaçınmak ve olgunlaşmamış kozalakları kullanmamak. Aksi takdirde midenizde sindirim problemlerine yol açabilir.

İlgili İçerik: Buz Gibi Havaların Sıcacık İlacı: Kış Çayları

Doğru şekilde ve miktarda tükettiğinizde, çam kozalağından kendi imkanlarınızla ve doğal yollarla şifa kaynağı elde etmiş olacaksınız. Böylece, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek ve ciğerlerimize ormanlardan gelen mis kokulu çam ağaçlarının ferahlığını taşımak, son derece masrafsız bir şekilde mümkün.

İlgili İçerik: Permakültür Uygulamaları 

Yorum yap!

İlgili İçerikler