Türk mutfak kültüründe et tüketiminin önemli bir yeri vardır. Et tüketimi deyince birkaç çeşit et türü karşımıza çıkar. Geleneksel Türk mutfağında en sık karşılaştığımız koyun etidir. Keçi eti ise koyun etinden daha iyi bir alternatiftir. Keçi etinin enerji içeriği yani kalorisi koyun etinden azdır. Ve doymuş yağ oranı da koyun etine göre oldukça düşüktür. Ayrıca, keçi eti koyun etinden daha fazla miktarda protein içerir. Bununla birlikte keçi etinin B vitamini içeriği koyun etinden yüksektir. Biz de bugün tarifimizde çok kaliteli bir besin ögesi olan keçi etiyle hazırlanan bir ürüne yer vereceğiz.

Kendine has tadı ve dokusuyla, sofralarınıza bozkırdan damıtılmış lezzeti getirecek bir tarifle karşınızdayız. Dünyada eşi benzeri olmayan yünüyle, sembolleşmiş değerlerimizden biri olan Ankara Keçisi etinden hazırlanmış Erkeç Pastırması lezzetiyle sofralarımızı süslüyor. Bu lezzeti sizler için, Tamtak Tiridi’ne kattığımız nefis bir tarif hazırlıyoruz. Videolu tarifimizi izlemek için tıklayınız.

Erkeç Pastırmalı Tamtak Tiridi Tarifinin Besin Değerleri

  • Domates ve domates salçası bir A vitamini türevi olan likopenden oldukça zengindir ve likopen kuvvetli bir antioksidandır; hücre bütünlüğünü korur, kanser riskini azaltır, göz sağlığını korur.
  • Pastırma; düşük kalorili, proteinden zengin ve tüketimi oldukça keyifli bir besindir. Pastırma tüketirken miktar açısından kontrolü elden kaçırmamak gerekir. Çünkü, pastırma bir miktar doymuş yağ ve tuz da içerir. Bu nedenle pastırma tükettiğiniz öğünde potasyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin; mesela portakal, domates, domates salçası, brokoli, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, mantar, patates, kayısı gibi.
  • Makarna kompleks karbonhidratlardan ve posadan zengin yapısı ile kalp ve damar sağlığımızı korur. Besinlerin bağırsaklardan geçiş hızı ne kadar yüksekse günlük beslenme rutinimiz içinde aldığımız yağ ve kolesterolün ince bağırsaklarımızdan emilim oranı da o kadar düşük olur. Makarna gibi posadan zengin besinler; bağırsak geçişini hızlandırır, doymuş yağ ve kolesterolün emilim oranını azaltır, dolayısıyla kalp ve damar sağlığımızı korur.

 

Erkeç Pastırmalı Tamtak Tiridi tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögesi Miktar
Enerji 428,7 kcal
Karbonhidrat 53,2 g
Protein 19,6 g
Yağ 14,6 g
Posa 4,2 g
A Vitamini 134,9 µg
D Vitamini 0,025 µg
E Vitamini 6,3 mg
K Vitamini 43,9 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,15 mg
Niasin 3 mg
B5 Vitamini 0,35 mg
Biotin 4,1 µg
B6 Vitamini 0,22 mg
Folik asit 33,1 µg
B12 Vitamini 0,7 µg
C Vitamini 26,8 mg
Sodyum 2552 mg
Potasyum 574,7 mg
Magnezyum 39,5 mg
Kalsiyum 83,3 mg
Fosfor 221,35 mg
Kükürt 53,4 mg
Klor 2477,9 mg
Demir 2,75 mg
Çinko 2,35 mg

 

Erkeç Pastırmalı Tamtak Tiridi tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin%51’ini,
  • Protein gereksinimimizin %19’unu,
  • Yağ gereksininimizin %30’unu karşılamış oluruz.

 

Pastırmayı makarna gibi kompleks karbonhidrat ve posa içeren bir besin ile birlikte tükettiğinizde; makarnanın yapısında bulunan posa bağırsak hareketlerini hızlandırır, bu sayede pastırmanın içinde bulunan doymuş yağ asitlerinin emilim oranını azaltır. Yani, pastırmayı makarna ile birlikte tükettiğimizde pastırmanın yapısında bulunan doymuş yağdan daha az etkilenmiş oluruz.

Pastırmanın tuzlu yapısından daha az etkilenmek için ise yemeğimizin yanına tere, roka, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklar ve brokoli kullanarak zengin bir salata yapmanızı öneririm.

Yüksek tansiyon şikayeti ve kalp rahatsızlığı olan okurlarımız bu tarifimizi küçük porsiyonlarda tüketsinler.

 

Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler