Koenzim Q10 vücudumuzda üretebildiğimiz, yaşla birlikte miktarı azalan, mitokondride saklanan bir besin ögesidir. Birçok kalp ve beyin hastalığı, diabet (şeker hastalığı) ve kanser vakasının kökeninde koenzim q10 yetersizliği yatıyor olabilir.

Koenzim q10’den zengin beslenen kişilerde yaşlanma süreci yavaşlar. Yeterli miktarda koenzim q10 aldığımızda enerji üretim mekanizmamız güçlenir. Bu da zayıflama sürecini destekler. Gün içinde maruz kaldığımız toksinlerden, günlük yaşamdaki stresin yarattığı hücresel boyuttaki oksidatif stresten antioksidan, vitamin ve koenzim q10’dan zengin beslenerek korunabiliriz.

Koenzim q10 içeren besinler; kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, ıspanak, karnabahar, brokoli, mantar, çilek, turunçgiller, Antep fıstığı, soya ve tam tahıllı olarak sıralanabilir.

İftar sofralarınızı süsleyecek çok sağlıklı, besleyici ve koenzim q10’den zengin bir tarif ile karşınızdayız. Bugün, sizin için Ispanaklı Penneli Tavuk İncik ve yemeğinizin yanında zevkle tüketeceğiniz Naneli Limonata hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Ispanaklı Penneli Tavuk İncik ve Naneli Limonata Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Tavuk eti, iyi bir protein ve koenzim q10 kaynağıdır. Kas dokusunun ve kemik mineral yoğunluğunun artırılmasına yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler. Triptofan içeriği ile huzur hormonu olan serotonin sentezini artırır ve bu sayede duygu durumumuzu destekler. B12 vitamininden zengin olduğu için sinir sistemini ve hafızayı; çinko ve bakırdan zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Mantar; içerdiği koenzim q10 ile cilt ve kalp sağlığını, vücutta glutatyon sentezini artırarak beyin sağlığını ve hücre yenilenmesini, B vitaminlerinden zengin yapısı ile kırmızı kan hücresi üretimini ve enerji metabolizmasını destekler.
  • Makarna; glisemik indeksi düşük, kan şekerini yavaş yükselten, B vitaminlerinden zengin yapısı hafızayı güçlendiren, prebiyotik özelliği taşıyan ve mikrobiyotamızı destekleyen, tok tutan, doğru şekilde pişirilirse ve yağlı soslar kullanılmazsa şişmanlatmayan bir besindir.
  • Ispanak, kalsiyumun ve demirin iyi bir bitkisel kaynağıdır. Süt ve süt ürünleri ile et tüketmeyenler için ideal bir alternatiftir. Kemik sağlığını güçlendirir. Magnezyumdan da zengindir ve bu sayede kas kramplarından korur, tansiyonu dengeler. Zeaksantin içeriği ile kanser riskini azaltır. Posa içeriği ile zayıflama sürecini destekler. İçerdiği lutein ile göz sağlığına iyi gelir. Bileşiminde bulunan neoksantin ile vücuttaki iltihabi reaksiyonları söndürür. Koenzim q10’den zengin yapısı ile bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını güçlendirir.
  • Limon, C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemimizi güçlendirirken; limon kabuğu ise pektin içeriği ile kalp va bağırsak sağlığını destekleyen, antibakteriyel ve antifungal yapısı ile ağız içi enfeksiyonlarından ve diş çürüklerinden koruyan bir besindir.
  • Zencefil, içerdiği gingerol ile bağışıklık sistemini güçlendirerek Koronavirüs’e karşı savunma kalkanı oluşturur.Ispanaklı Penneli Tavuk İncik tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 460,1 kcal
Karbonhidrat 48,6 g
Protein 32,4 g
Yağ 13,7 g
Posa 8,5 g
A Vitamini 1445,9 µg
D Vitamini 1,2 µg
E Vitamini 1,55 mg
K Vitamini 207 µg
B1 Vitamini 0,2 mg
B2 Vitamini 0,5 mg
Niasin 11,6 mg
B5 Vitamini 2,4 mg
Biotin 16,8 µg
B6 Vitamini 0,7 mg
Folik asit 120 µg
B12 Vitamini 0,4 µg
C Vitamini 42,2 mg
Sodyum 521 mg
Potasyum 1095 mg
Magnezyum 76,2 mg
Kalsiyum 105,7 mg
Fosfor 306 mg
Kükürt 249,4 mg
Klor 773,4 mg
Demir 3,5 mg
Çinko 1,9 mg

 

Naneli Limonata tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 206 kcal
Karbonhidrat 46,2 g
Protein 0,6 g
Yağ 0,4 g
Posa 1g
A Vitamini 2,3 µg
E Vitamini 0,37mg
B1 Vitamini 0,05 mg
B2 Vitamini 0,025 mg
Niasin 0,15 mg
B5 Vitamini 0,2 mg
Biotin 0,4 µg
B6 Vitamini 0,05 mg
Folik asit 6,1 µg
C Vitamini 38,5 mg
Sodyum 1,95 mg
Potasyum 139,9 mg
Magnezyum 22,2 mg
Kalsiyum 11,6 mg
Fosfor 13,4 mg
Kükürt 10,6 mg
Klor 5,2 mg
Demir 0,6 mg
Çinko 0,15 mg

 

Ispanaklı Penneli Tavuk İncik tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %44’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %29’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %27’sini karşılamış oluruz.

 

        Dr.Tuba Günebak

                                                                                                          Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler