Patates; C vitamini, folik asit, potasyum, B6 vitamininden zengin, probiyotik özellik taşıyan kıymetli bir sebzedir. Karbonhidrat içeriğinden dolayı, biz diyetisyenler 1 küçük boy patatesi 1 ince dilim ekmek eşdeğeri kabul ederiz.

Patateste, özellikle kök ve yapraklarında, “solanin” adında bir madde bulunur. Patatesi, doğru muhafaza etmezsek ya da tazeliğini kaybetmesine neden olabilecek kadar bekletirsek, bir süre sonra yeşillenmeye, çimlenmeye başladığını görebiliriz. Çimlenmiş patatesin solanin miktarının artmasından dolayı tüketilmesi sağlık riski yaratabilir; sindirim sistemini bozabilir. Bu durumdan olabildiğince korunabilmek için makarna gibi posadan zengin besinlerin, her gün beslenmemizde yer almasına özen göstermemiz gerekir. Bu sayede bağırsaklarımızın çalışma hızı artar, toksinlerden hızla arınırız.

 

kase içerisinde tahta kaşık ve yoğurt

 

İnsanlar tarafından yüzyıllardır büyük bir zevkle tüketilen  patatesi, bugün farklı bir yorumla, Akdeniz diyet örüntüsünün baştacı makarna ile buluşturacağımız bir tarifle karşınızdayız. Yoğurtlu Patatesli Makarna hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

Yoğurtlu Patatesli Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Yoğurtlu Patatesli Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Patates, glutensiz bir besindir. Gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Patates; C vitamini, folik asit, potasyum, B6 vitamininden zengin bir sebzedir.
  • Patateste bulunan dirençli nişasta, bağırsaklarımızdaki iyi huylu mikroorganizmalar için enerji kaynağı olarak kullanılır. Pişirilip soğutulmuş patatesin dirençli nişasta içeriği artar.
  • Patatesin karotenoid ve antosiyanin içeriği kanserden koruyucu özellik kazandırır.
  • Domateste bulunan likopen; bağışıklıkt sistemini güçlendirir, kanserden korur, antiaging (yaşlanma karşıtı) etki yaratır. Pişmiş domatesin likopen içeriği daha yüksektir. Dolayısıyla salça iyi bir likopen kaynağıdır.Düzenli yoğurt tüketmek;
  • Kemik, diş ve sinir sağlığını güçlendirir,
  • Tiroid bezinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur,
  • Floramızı destekler, enfeksiyon hastalıklarından korur, bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • Duygu durumumuzu iyileştirir.
  • Aynı patateste olduğu gibi makarnanın da suyu çektirilerek pişirildikten sonra, ısıtılıp tüketilmesi prebiyotik özelliğini güçlendirir.

 

Yoğurtlu Patatesli Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 451,7 kcal
Karbonhidrat 58,1 g
Protein 10,3 g
Yağ 19,3 g
Posa 3,1 g
A Vitamini 60,9 µg
D Vitamini 0,025 µg
E Vitamini 11,2 mg
K Vitamini 2,15 µg
B1 Vitamini 0,075 mg
B2 Vitamini 0,98 mg
Niasin 0,97 mg
B5 Vitamini 0,55 mg
Biotin 3,45 µg
B6 Vitamini 0,15 mg
Folik asit 23,5 µg
B12 Vitamini 0,2 µg
C Vitamini 14,8 mg
Sodyum 2,266,6 mg
Potasyum 503,2 mg
Magnezyum 31,8 mg
Kalsiyum 92,6 mg
Fosfor 81,8 mg
Kükürt 55,3 mg
Klor 3,431,5 mg
Demir 0,8 mg
Çinko 0,57 mg

 

Yoğurtlu Patatesli Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %53’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %9’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %38’ini karşılamış oluruz.

Yoğurtlu Patatesli Makarna tarifimizi, bağırsak hareketlerini artırmak, duygu durumunu iyileştirmek, daha huzurlu ve dingin hissetmek isteyen herkese öneririm.

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler