• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta semizotlu makarna; çevresinde kurutulmuş çiçek, pişirilmemiş ince uzun makarna, küçük bir kase içerisinde yoğurt ve bir bağ taze semizotu

Yapılan çalışmalarda depresyon üzerinde olumlu etkisi olan besin ögelerinin; folik asit, B12 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, çinko ve omega-3 yağ asitleri olduğu saptanmıştır. Tarifimizin başrolünde olan semizotu, folik asit ve omega-3 yağ asitlerinden zengin bir besin oluşuyla, bir çok faydasının yanına duygu durumumuzu iyileştirme özelliğini de ekler.

Yaz mevsiminde bahçeleri, bostanları dolduran taze otların en besleyicilerinden ve gerçekten özel bir besin olan semizotuyla hazırladığımız depresyon-savar bir tarifle karşınızdayız. Bugün sizler için, Semizotlu Makarna hazırlıyoruz. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 

Masanın üzerindeki beyaz bir kase içerisinde semizotu yaprakları. Çevresinde içinde semizotu olan hasır bir sepet ve masa örtüsü.

 

Semizotlu Makarna tarifimiz 3 ila 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 2 yıldızdır.

Semizotlu Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

  • Kükürtlü bileşiklerden zengin bir besin olan sarımsak; çinko, A, B1 ve C vitaminleri içerir.
  • Sarımsak, içerdiği saponinler sayesinde damar kalınlaşmasını engeller, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyona karşı korur, inme ve felç riskini azaltır.
  • Sarımsak iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum; metabolizma, bağışıklık sistemi, tiroid bezi ve sağlıklı cilt ile tırnaklar için önemli bir mineraldir.
  • Sarımsak, içerdiği allicin ve kükürtlü bileşikler ile her türlü patojen, yani hastalık yapıcı mikroorganizma ve parazite karşı öldürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak tanımlanabilir.
  • Sarımsağın içeriğinde bulunan, diallil sülfür ve diallil disülfür bileşikleri; kanserden korur, karaciğer sağlığına yararlıdır, vücudumuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
  • Sarımsak, kesilerek ya da ezilerek kısa süre pişirilirse yararlı etkinliği artar.
  • Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden zengin bitkisel bir yağdır. Bu yağ asitlerinin temeli olan oleik asit, kalp ve damar sağlığını koruyucu etki gösterir.
  • Zeytinyağının içeriğindeki B-sistosterol bağırsaklardan kolesterol emilimini engeller. Böylece zeytinyağı, karaciğeri ve damar sağlığını koruyucu özellik gösterir.
  • Zeytinyağı; içeriğinde bulunan squalene, A vitamini, antioksidan vitaminler ve beta-karoten ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Zeytinyağı; sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak hareketlerini artırır, cildi korur, güzelleştirir, vücuda enerji sağlar, yorgunluğu ve halsizliği önler.
  • Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, alfa-linolenik asit, eikozapentaenoik asit (EPA), dokozahekzaenoik asit (DHA), glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özellikleri sayesinde kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir.
  • İçeriğindeki posa ve n-3 sayesinde LDL kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynar. Bilişsel fonksiyonu ve beyin gelişimini destekler.
  • Glisemik indeksi düşük bir sebze olan semizotu kan şekeri regülasyonunu dengeler.
  • İçerdiği çok sayıda vitamin ve mineral sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
  • Makarna; posadan zengin yapısı ile zayıflama sürecini kolaylaştırır, tokluk sağlar, kolon, meme ve prostat kanseri riskini azaltır, peklikten korur.
  • Az haşlanmış makarnanın besin ögesi içeriği, çok haşlanmış makarnadan yüksektir.
  • Suyu çektirilerek pişirilmiş ve ılıtıldıktan sonra tüketilen makarnanın glisemik indeksi diğer pişirme yöntemlerine nazaran daha düşüktür.

Semizotlu Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 293,4 kcal
Karbonhidrat 48,1 g
Protein 7,7 g
Yağ 7,27 g
Posa 3,5 g
A Vitamini 97,8 µg
E Vitamini 1,4 mg
K Vitamini 143,4 µg
B1 Vitamini 0,025 mg
B2 Vitamini 0,05 mg
Niasin 0,45 mg
B5 Vitamini 0,2 mg
Biotin 1,5 µg
B6 Vitamini 0,125 mg
Folik asit 15,9 µg
C Vitamini 48,5 mg
Sodyum 1996 mg
Potasyum 294,6mg
Magnezyum 69,5 mg
Kalsiyum 57,5 mg
Fosfor 34,3 mg
Kükürt 27,4 mg
Klor 3043 mg
Demir 1,6 mg
Çinko 0,2 mg

 

Semizotlu Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %67’sini,
  • Protein gereksinimimizin %11’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %22’sini karşılamış oluruz.

 

Semizotlu Makarna tarifimizi, öğle ya da akşam öğününde hafif bir alternatif olarak, folik asitten zengin içeriği ile; gebelere, duygu durumunu iyileştirmek isteyenlere, düzenli egzersiz yapanlara, hafızasını güçlendirmek isteyenlere ve daha keskin görmek isteyenlere öneririm.

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler