• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta domatesli peynirli makarna; çevresinde taze çiçek, pişirilmemiş mantı makarna, bir adet taze domates

Kalp ve damar hastalıkları, tüm dünyada ölüm nedenlerinin başında gelir. Sağlıklı beslenme ise, bu riski azaltan başlıca etmenlerden biridir. Besinlerde bulunan flavonoidler, kalp ve damar hastalığı riskini düşüren biyoaktif bileşenlerdir. Flavonoidler içinde en aktif olanlardan biri de kaempferoldür. Kaempferol; antioksidan, antienflamatuar (iltihap önleyici), kalbi koruyucu (kardiyoprotektif), kan basıncını dengeleyen (antihipertansif), bağışıklık sistemini güçlendiren bir maddedir ve besinlerde doğal olarak bulunur. Kaempferolden zengin besinler; tere, roka, ıspanak, alaturp, şalgam ve şalgam yaprakları, yaban mersini, karpuz, kivi, lahana, domates, fasulye, çay, çilek, kayısı, şeftali, vişne ve brokolidir.

 

dalında taze 3 salkım domates

 

Bugün kaempferolden zengin bir tarifle karşınızdayız: Domatesli Peynirli Mantı Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın. 

 Domatesli Peynirli Mantı Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 35 dakikadır. Zorluk derecesi 4 yıldızdır.

 

 Domatesli Peynirli Mantı Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan domates; likopenden (laykopenden) zengin bir besindir.

  • Likopen, domatese parlak kırmızı rengini verir. Hücrelerimizi güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının zararlarından korur. Duygusal ve çevresel stresin yarattığı, hücresel boyuttaki hasar verici süreçlerden; yani oksidatif stresten ve oksidatif strese bağlı olarak oluşan serbest radikal hasarından korur. Likopen; özellikle akciğer, bağırsak, ağız ve meme kanserinden korur.
  • Domates, zengin likopen içeriği ile kandaki kötü huylu kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur.
  • Domates, potasyum ve E vitamininden zengindir.
  • Domates, aynı zamanda, kaempferolden zengin bir besindir.
  • Domates, içerdiği lutein ve zeaksantin ile göz sağlığını güçlendirir, göz yorgunluğundan korur, katarakt riskini azaltır.
  • Domates hem lutein ve zeaksantin hem de likopen içerdiği için akciğer sağlığını da korur; astım ataklarını hafifletebilir, sigara içen kişilerin akciğerlerini bir nebze korur.

Bu tarifimizde kullanacağımız sarımsak; vücudumuzda nitrik oksit sentezini artırır, bu sayede kan basıncını dengeler; damarlarımızı genişletir, kan akışını kolaylaştırır ve dokularımızın daha iyi oksijenlenmesini sağlar.

  • Sarımsak, allisin içeriği ile enflamasyonu, yani vücuttaki iltihabi reaksiyonları baskılar ve bu sayede; kalp hastalıkları, şeker hastalığı (diabet), kanser ve romatoid artrit gibi romatolojik hastalıklardan korur.
  • Sarımsak; allisin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle Covid-19’a karşı güçlü bir silahtır.
  • Sarımsak, içerdiği diallilsülfür ile pıhtılaşmayı engeller; kan akışını kolaylaştırır, akışkanlığı artırır, pıhtıya bağlı inme ve kalp krizi riskini azaltır.

Tarifimizde yer alan kekik; kan şekerinin dengelenmesini kolaylaştırır, kan yağlarını dengeler, kötü huylu kolesterol seviyesini düşürürken, iyi huylu kolesterol seviyesini artırabilir.

  • Kekik, içerdiği karvakrol ile antienflamatuar aktivite göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kekik; manganez, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum ve bitkisel kaynaklı demirden (hem olmayan demir) zengindir. Özellikle, magnezyum ve potasyumdan zengin olduğu için hem ödem atımını kolaylaştırır hem kan basıncını dengeler.
  • Kekik; mide-bağırsak sistemine iyi gelir, gastrite sebep olan Helycobacter pylori’yi baskılar, iştahı açar.

Yemeğimizin en önemli unsuru olan peynirin faydalarına değinelim:

  • Peynir; protein, magnezyum, çinko, D vitamini ve K vitamininden zengin yapısı ile kemikleri ve dişleri güçlendirir.
  • Peynirin kalsiyumdan zengin oluşu, kan basıncının dengelenmesini sağlar. Ancak, tuzlu peynirler kan basıncını, yani tansiyonu yükseltebilir.
  • Peynirin fermente bir besin oluşu, mikrobiyotamızı güçlendirmesini sağlar. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir, zayıflama sürecini destekler.

Yemeğimizin ana unsuru olan makarna; glisemik indeksi düşük, tok tutan, ulaşımı kolay, bağırsak hareketlerini ve metabolizmamızı hızlandıran, kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve sinir sisteminin korunmasına yardımcı olan bir besindir.

 

Domatesli Peynirli Mantı Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 387,5 kcal
Karbonhidrat 50,1 g
Protein 17,2 g
Yağ 12,5 g
Posa 5,15 g
A Vitamini 301,4 µg
D Vitamini 0,5 µg
E Vitamini 2,3 mg
K Vitamini 47,8 µg
B1 Vitamini 0,17 mg
B2 Vitamini 0,25 mg
Niasin 2,1 mg
B5 Vitamini 0,9 mg
Biotin 9,95 µg
B6 Vitamini 0,27 mg
Folik asit 82,1 µg
B12 Vitamini 0,2 µg
C Vitamini 33,5 mg
Sodyum 982,7 mg
Potasyum 530,4 mg
Magnezyum 59,6 mg
Kalsiyum 107,6 mg
Fosfor 274,2 mg
Kükürt 154,1 mg
Klor 1274,4 mg
Demir 2,6 mg
Çinko 1,5 mg

 

Domatesli Peynirli Mantı Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %53’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %18’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %29’unu karşılamış oluruz.

Domatesli Peynirli Mantı Makarna tarifimiz; bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, kalp sağlığını önemseyen, metabolizmasını hızlandırmak isteyen herkes tarafından, hem öğle hem de akşam öğünlerinde keyifle tüketilebilir. Domatesli Peynirli Mantı Makarna tarifimizin yanında bir bardak, limon dilimleri eklenmiş maden suyu içmenizi öneririm.

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler