• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta beyaz peynirli fırın makarna; çevresinde kurutulmuş çiçek, pişirilmemiş sphagetti ve kase içerisinde beyaz peynir

Ne yazık ki, çocuklar zaman zaman bazı besinleri yemeyi reddedebiliyor. Bu durumda, çocukları sağlıklı besinleri tüketmeye nasıl ikna ederiz? İşte, birkaç öneri:

  1. Öncelikle çocuk, ailesi ile birlikte aynı öğün saatini paylaşmalıdır. Yani, önce çocuğumu doyurayım, sonra ailecek sofraya otururuz denmemeli; çocuk, hane halkı ile aynı anda masaya oturtulmalıdır. Yemek masasında pozitif bir ortam olmalıdır. Masada gerginlik, bir tartışma ortamı ya da disiplin sağlama çabası olmamalıdır. Çünkü, çocuk öğün saatinde, hele de yeni bir besinle tanışıyorsa, güven ve emniyet hissini yaşamak ister.
  2. Çocuğunuz yemek yemek istemediğini söylüyorsa, ısrarcı davranmayın. Hikâye anlatmayı deneyebilirsiniz. Yine de o besini kabul etmezse, birkaç gün bekleyin ve tekrar deneyin.
  3. Reddettiği besini ikinci denemenizde, çocukta merak duygusu uyandırmaya çalışın. Yani, bu besini sizin de keyifle tükettiğinizi , sözle ve beden dilinizle anlatarak (“Hmmm, nefis, ne kadar da lezzetli!” demek gibi), onu özendirmeye çalışın.
  4. Yapılabilecek bir diğer uygulama da besini farklı bir formda sunmaya çalışmaktır. Örneğin, zeytinyağlı pırasa pişirdiniz ve çocuğunuz sevmediğini, yemeyeceğini söyledi, reddetti. O zaman pırasayı ince ince doğrayıp, peynirli-sütlü börek harcı olarak sunmayı deneyebilirsiniz. Formları böyle keyifli bir şekilde değiştirdiğinizde büyük oranda sonuç alırsınız.
  5. Çocuğu mutfakta hazırlık sürecine dahil etmenin çok işe yaradığını göreceksiniz. Eline oyuncak bıçak ve doğradığınız sebzelerden birkaç parça verin ve onun hazırladığı yemeği akşam hep birlikte yiyeceğinizi anlatın. Emin olun, işe yarayacak.

 

peynir üzerinde zeytin taneleri ve zeytin yağı

 

Bugün iştahsız çocukların bile çok hoşuna gidecek bir tarifle karşınızdayız: Beyaz Peynirli Fırın Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 Beyaz Peynirli Fırın Makarna tarifimiz 9 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 60 dakikadır. Zorluk derecesi 4 yıldızdır.

 

Beyaz Peynirli Fırın Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan beyaz peynir; riboflavin (B2 vitamini), kalsiyum, sodyum, fosfor, B12 vitamini, selenyum, B6 vitamini ve çinkodan zengin bir besindir.

  • Beyaz peynir; kalsiyum ve fosfordan zengin yapısı ile kemik sağlığını güçlendirir, kemik erimesi yani osteoporoz riskini azaltır.
  • Beyaz peynir probiyotik bir besindir; yani, vücudumuzda bizimle ahenk içinde yaşayan, bedensel ve duygusal dengemizi koruyan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, bağırsak sağlığımızı koruyan iyi huylu bakteriler içerir.
  • Beyaz peynir, kas dokusunun artırılmasını ve yağ dokusu kaybını kolaylaştıran konjuge linoleik asitten zengindir.

Bu tarifimizde kullanacağımız süt; B12 ve B2 vitaminlerinden zengin yapısı ile sinir sistemini, kalsiyum ve fosfordan zengin yapısı ile de kemik ve diş sağlığını güçlendiren bir besindir.

  • Süt, kaliteli bir dallı zincirli aminoasit kaynağıdır ve antrenman sonrasında yıpranan kas dokusunu onarmak için kullanılabilecek en iyi besindir. Özellikle, antrenman sonrasında kakaolu süt içmenizi öneririm.

Tarifimizde yer alan makarna; kompleks karbonhidrat, posa ve bitkisel proteinden zengin bir besindir.

  • Makarna prebiyotik bir besindir. Bağırsaklarımızdaki iyi huylu bakteriler, yani probiyotik bakteriler birer yaşayan organizma olduğu için beslenmeleri gerekir. Probiyotik bakterilerin beslenmesini sağlayan besinlere prebiyotik besinler denir ve de en iyi prebiyotik besinlerden birisi makarnadır.
  • Makarna, glisemik indeksi düşük bir besin olması nedeniyle, herkes için güvenli bir şekilde tokluk hissi oluşturur. Suyu çektirilerek pişirilip ılık olarak tüketildiğinde, glisemik indeksi en düşük halini alır.
  • Makarnanın B1 vitamininden zengin yapısı sinir sistemini destekler, yaşa bağlı olarak gelişen sinir sistemi hastalıklarından korur.
  • Makarnanın posadan zengin bir besin oluşu, bağırsak hareketlerini hızlandırmasını ve bu sayede hem kolesterol hem de yağ emilimini azaltmasını sağlar. Tam tahıllı, yani tam buğday unundan yapılmış esmer makarnanın bu etkisi daha yüksektir.

 

Beyaz Peynirli Fırın Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 337,4 kcal
Karbonhidrat 28,1 g
Protein 12,3 g
Yağ 19,4 g
Posa 1,53 g
A Vitamini 154,6 µg
D Vitamini 5,62 µg
E Vitamini 2,8 mg
K Vitamini 1,33 µg
B1 Vitamini 0,07 mg
B2 Vitamini 0,24 mg
Niasin 0,74 mg
B5 Vitamini 0,56 mg
Biotin 5,28 µg
B6 Vitamini 0,11 mg
Folik asit 22,8 µg
B12 Vitamini 0,71 µg
C Vitamini 1,52 mg
Sodyum 2572,1 mg
Potasyum 232,9 mg
Magnezyum 40,7 mg
Kalsiyum 269,1 mg
Fosfor 233,7 mg
Kükürt 151,5 mg
Klor 3838,2 mg
Demir 0,6 mg
Çinko 1,43 mg

 

Beyaz Peynirli Fırın Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %34’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %15’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %51’ini karşılamış oluruz.

 Beyaz Peynirli Fırın Makarna tarifimiz, çocuklarınızın severek ve iştahla tüketebileceği bir tariftir. Tarifimizi öğle ya da akşam yemeklerinde, çocuklarınızla birlikte keyifle tüketebilirsiniz. Tarifimizin yanında, bir kase domatesli yeşil salata tüketmenizi öneririm.

 

 

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler