• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta taze fasulyeli makarna; çevresinde taze çiçek, pişirilmemiş dirsek makarna ve taze fasulyeler

Yüksek tansiyon ya da diğer bir deyişle hipertansiyon; kalp ve damar sağlığını riske atacak biçimde, kan basıncının 14/9’un üzerinde olması hali olarak özetlenebilir. İnsan vücudu her duruma hızla adaptasyon geliştirebilir; kan basıncı yüksekliği için de bu geçerlidir ve yaşam tarzınızı, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz, bir süre sonra yükselen tansiyonunuzu fark etmeyebilirsiniz. Bu durumda da kalp krizi ve inme riskiniz artabilir. Peki, yüksek tansiyondan korunabilmek ya da kan basıncınızı kontrol altına alabilmek için neler yapmalısınız bir bakalım:

•      Tuz tüketiminizi kontrol altına alın, sofraya tuzluk getirmeyin ve günde 5 g’dan fazla tuz kullanmayın – ki bu da bir silme tatlı kaşığı kadardır.

•      Yemeklerinizi ve salatalarınızı; tere, roka, yeşil soğan, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerle ve potasyumdan zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, limon suyu, soğan gibi tat vericilerle  zenginleştirebilirsiniz.

•      Yemeklerinize, yoğurdunuza sarımsak ekleyin.

•      Yemeklerinizde ve salatalarınızda, zeytinyağı ve bitkisel sıvı yağlar kullanın.

•      Yemeklerinizde; doymuş yağ asitlerinden zengin olan tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı kullanmayın.

•      Doktorunuzun müsaadesi doğrultusunda omega-3 yağ asidi desteği alabilirsiniz.

 

Bugün kan basıncını dengelemek isteyenlerin hoşuna gidecek bir tarifle karşınızdayız: Taze Fasulyeli Makarna. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

Taze Fasulyeli Makarna tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Ahşap kesme tahtası üzerinde taze fasulyeler 

 

 Taze Fasulyeli Makarna Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan taze fasulye; kalsiyum, bitkisel kaynaklı demir, magnezyum, potasyum, folik asit, A ve K vitamininden zengin bir besindir.

  • Taze fasulye, yüksek miktarda klorofil içeren yapısı ile kanser riskini azaltır. Özellikle yüksek sıcaklıkta pişirilen etlerin yanında taze fasulye tüketmek oldukça faydalıdır. Et yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde yapısında heterosiklik amin miktarı artar ve bu da eti kanserojen hale getirir. Etin yanında tüketeceğiniz taze fasulye, sizi kansere karşı koruyacaktır.
  • Taze fasulye; limon, maydanoz gibi C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde veganlar için iyi bir demir kaynağı haline gelir.
  • Beyni besleyen besin ögelerinden biri de folik asittir. Taze fasulye, folik asitten zengin bir besin olduğu için depresyon riskini azaltır.
  • Günümüzde yapılan araştırmalarda, güçlü bir kemik sağlığı için; kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve D vitamininden zengin beslenmek gerektiği ortaya çıkarılmıştır. Taze fasulye, K vitamininden zengin yapısı ile kemik sağlığını destekler.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan patates, probiyotik besin özelliği taşır. Bu sayede bağırsak sağlığını korur, mikrobiyotamızı güçlendirir.

  • Patates birçok antioksidan besin ögesi içerir ve aynı zamanda bir C vitamini kaynağıdır.
  • Patates, iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı olduğu için; kan basıncını dengeleyen, yüksek tansiyondan koruyan bir besindir.
  • Patatesin pişirilme şekli vitamin içeriğini etkiler. Kızartılmış patatesin besin ögesi içeriği ciddi şekilde azalır. Patates için en iyi pişirme şekli, haşlama ya da fırında pişirmedir.
  • Patates, glütensiz yapısı ile çölyak hastaları için iyi bir karbonhidrat kaynağıdır.

Tarifimizde yer alan reyhan, antioksidan özellik taşıyan bir çeşni vericidir.

Reyhan; beta karoten, lutein, zeaksantin ve betakriptoksantinden zengin bir çeşni vericidir ve bu sayede hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de kanserden korur. Ancak, reyhan kurutulduğunda bu bileşenlerin çoğunu kaybeder, bu yüzden reyhanı taze olarak tüketmenizi öneririm.

  • Reyhanın yapısında bulunan eugenol, limonun yapısında bulunan limonin ile birleştiğinde güçlü bir antioksidan haline gelerek kansere ve romatizmal hastalıklara karşı koruyucu özellik kazanır. Bu nedenle salatalarınıza taze reyhan ekleyip üzerine taze limon suyu sıkmanızı öneririm.
  • Reyhanın bir diğer özelliği de içerdiği eugenol ile kan basıncını dengelemesidir. Bu nedenle, yüksek tansiyon hastaları reyhanı tüm yemeklerinde kullanabilirler.
  • Reyhan içerdiği linalool ve citronellol ile gribal enfeksiyonlardan korur.

 

Taze Fasulyeli Makarna tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji     567,9 kcal
Protein      16,0 g
Yağ      29,2 g
Karbonhidrat      59,8 g
Posa       6,7 g
A Vitamini     154,4 µg
D Vitamini       0,1 µg
E Vitamini       2,5 mg
K Vitamini      55,1 µg
B1 Vitamini       0,2 mg
B2 Vitamini       0,2 mg
Niasin       2,8 mg
B5 Vitamini       1,1 mg
B6 Vitamini       0,6 mg
Biotin      13,5 µg
Folik asit     110,6 µg
B12 Vitamini       0,3 µg
C Vitamini      33,3 mg
Sodyum     118,2 mg
Potasyum     667,2 mg
Kalsiyum     185,8 mg
Magnezyum      95,1 mg
Fosfor     251,4 mg
Kükürt     191,6 mg
Klor     240,0 mg
Demir       2,7 mg
Çinko       2,2 mg
Bakır       0,5 mg
Manganez       1,2 mg
Flor      67,0 µg
İyot       8,8 µg

 

Taze Fasulyeli Makarna tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %22’sini,
  • Protein gereksinimimizin %28’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %45’ini karşılamış oluruz.

Taze Fasulyeli Makarna, kan basıncını dengelemek isteyen ve ödem atmak isteyenler için güzel bir alternatiftir. Tansiyonunu, yani kan basıncını dengelemek isteyenler tarifimizi tuzsuz olarak da tüketebilirler. Tarifimizin yanında bol maydanozlu, bol limonlu bir yaz salatası tüketmenizi öneririm.

 

 

 

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler