Sonbahardan kışa geçtiğimiz bir yıl daha… Kimimiz için hüzünlü, kimimiz için romantik… Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde havaların da soğumaya başladığını hissediyorsunuzdur. Değişen hava koşullarına adaptasyon sağlamak amacıyla vücudumuz deri altı yağ dokusu miktarını artırma çabası içine girer. Çünkü deri altı yağ dokusu ısı üretmekten ve vücut ısımızı korumaktan sorumludur. Deri altı yağ dokusunu artırabilmek yani yağ tutabilmek için de metabolizmamız yavaşlar. Bu süreçte yapılabilecek en iyi hamle hem metabolizmamızı hızlandıracak hem de soğuk havaların gelmesiyle kapıya dayanan kış hastalıklarından korunabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerden faydalanmaktır. Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

  1. Güne bir bardak ılık su ile başlayın. Bu suya bir çay kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla da taze sıkılmış limon suyu ekleyin. Bu sayede hem mide-bağırsak sisteminizi temizlemiş hem de bağırsak faaliyetlerini uyarıp metabolizmanızı aktive ederek güne başlamış olursunuz.
  2. Kahvaltıda bir iki fincan bitki çayı (tercihen yeşil çay) ya da açık çay, yanında yarım yağlı beyaz peynir, sarısı pişmiş yumurta, tam tahıllı ekmek, birkaç adet ceviz ve tabii ki koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin üzerine de bir miktar taze sıkılmış limon suyu sıkalım ki, öğündeki demir emilimimizi artırsın.
  3. Ana öğünlerden birinde parça ete (tercihen omega 3 yağ asitleri içeriğinden dolayı somon balığı gibi yağlı balıklara), diğerinde ise makarna gibi posadan zengin besinlere yer verin. Makarnanızı suyunu çektirerek pişirin, ılık olarak tüketin.
  4. Günde 10 ila 15 su bardağı su ve 1 küçük şişe de maden suyu için. Vücut su oranınızı koruyun.

Bugün damak tadını bilen, metabolizmasını hızlandırmak isteyenler için keyifli bir tarifle karşınızdayız;:Armutlu Makarna Salatası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 

Dalında, yeşil yapraklar arasında yer alan çok sayıda yeşil armutlar

 

Armutlu Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 10 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

  

Armutlu Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan armut; C vitamini, potasyum, K vitamini, kalsiyum, bitkisel kaynaklı demir, magnezyum ve folik asitten zengin bir besindir.

  • Armut, posadan en zengin meyvelerden biridir. Bu nedenle, bağırsakları yavaş çalışanlar ve divertiküliti olanlar için mükemmel bir seçenektir. Bağırsakların çalışma hızı artınca metabolizma hızı da artar.
  • Armut, pektinden zengin yapısı ile prebiyotik besin özelliği taşır ve bu sayede mikrobiyotamızı güçlendirir. Mikrobiyotası güçlenenen kişilerin bağışıklık sistemi de güçlenir, duygu durumu iyileşir.
  • Detoksifikasyon yapmak isteyen kişiler için en iyi meyve alternatiflerinden biri armuttur. Armut, toksinlerden arınmamızı kolaylaştıran bir besindir.
  • Armut antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. Bu sayede duygusal ve çevresel stres kaynaklarının insan vücudunda yaratabileceği hasardan korur.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan fesleğen; sindirimi kolaylaştıran, K vitamini, manganez, bakır, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, bitkisel kaynaklı demir, folik asit, magnezyum ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin bir bitkidir.

  • Fesleğen, içeriğindeki eugenol ile antienflamatuar bir besindir. Bu sayede vücuttaki iltihabi süreçleri dindirir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Fesleğen, yaşlanma etkilerini azaltan bir besindir. İnce çizgilerin görünürlüğünü azaltabilir.
  • Fesleğen glisemik yükü çok düşük bir bitki olduğu için diyabet yani şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.
  • Fesleğen, hem kemik sağlığını güçlendiren hem de depresyondan koruyan bitkilerden biridir.

Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan tavuk; protein, çinko, demir, bakır, triptofan ve B12 vitamininden zengin bir besindir.

  • Tavuk eti ve tavuk kemiğinin birlikte kaynatılması ile elde edilen ilikli tavuk suyu kıymetli bir tip2 kolajen kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizi, damar yapımızı, kemik, eklem ve kıkırdaklarımızı güçlendirir.
  • Tavuk eti iyi bir triptofan kaynağı olduğu için serotonin düzeyimizin yükselmesini sağlar. Seratonin düzeyi yükselen kişiler daha huzurlu ve dingin hisseder.
  • Tavuk eti iyi bir selenyum ve çinko kaynağı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocuk ve ergenlerin büyüme sürecini destekler.
  • Tavuk etinde bulunan koenzim Q10 cilt sağlığını destekleyerek yaşlanma emarelerini azaltır.

 

Armutlu Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 634 kcal
Karbonhidrat 56,9 g
Protein 32,3 g
Yağ 30,4 g
Posa 7,6 g
A Vitamini 144,7 µg
E Vitamini 8,6 mg
K Vitamini 6,7 µg
B1 Vitamini 0,82 mg
B2 Vitamini 0,6 mg
Niasin 11,2 mg
B5 Vitamini 1,1 mg
Biotin 5,05 µg
B6 Vitamini 0,35 mg
Folik asit 49,7 µg
B12 Vitamini 0,3 µg
C Vitamini 10,6 mg
Sodyum 1004,6 mg
Potasyum 657,4 mg
Magnezyum 101,1 mg
Kalsiyum 152,2 mg
Fosfor 308,8 mg
Kükürt 270,3 mg
Klor 1787,8 mg
Demir 5,7 mg
Çinko 2,77 mg

 

Armutlu Makarna Salatası tarifimizi tükettiğimizde günlük:

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %37’sini,
  • Protein gereksinimimizin %21’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %43’ünü karşılamış oluruz.

Armutlu Makarna Salatası bir anlamda “yok yok” bir tariftir. Metabolizmasını hızlandırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, antrenman kapasitesini artırmak, genç kalmak, bağırsak hareketlerini artırmak isteyen herkes için ideal bir seçimdir. Eğer hipertansiyon sorununuz yoksa tarifimizi 1 su bardağı ayran ve bir küçük kase lahana turşusu ile tüketmenizi öneririm.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler