• Mermer tezgâh üstünde yer alan tabakta portakallı irmik tatlısı; çevresinde taze morlu çiçek, pişirilmemiş irmik taneleri ve portakal dilimleri

İnsülin pankreastan salgılanan protein yapısında bir hormondur. Normal koşullarda kandaki glikoz (kan şekeri) düzeyi yükseldiğinde pankreas birkaç dakika içinde otomatik olarak insülin salgılar. İnsülin sadece karbonhidrat metabolizmasında değil, protein ve yağ metabolizmasında da etkilidir.

Hücreyi kendi başına bir şehir gibi düşünün ve yüksek surlarla sarılı olduğunu, yabancıların içeri giremediğini, içeri girmek isteyenlerin kapıdaki bekçilere parola söylemesi gerektiğini hayal edin. Aynı bu şekilde hücrelerimiz de hücre zarı ile çevrilidir ve yabancı moleküller hücre içine serbestçe giremezler. Hücre içine girmek isteyen her molekülün hücre zarındaki reseptörlerle (bir nevi bekçilerle) bağ kurması gerekir.

Eğer, kişinin vücudunda insülin direnci gelişmişse kan şekeri gerektiği kadar hücre içine giremez, enerji kaynağı olarak kullanılamaz. Hücre enerjisiz kalacağı kaygısıyla beyne, “şekerli besin tüket” sinyali göndermeye başlar. Halbuki, o sırada, dolaşımda olup hücre içine giremeyen bolca şeker vardır. Dolaşımda başıboş kalan şeker molekülleri de ikincil bir enerji kaynağı olan yağlara çevrilip depolanır. İşte bu yüzden insülin direnci olan kişiler kendilerini hep aç hissederler ve yağlanarak şişmanlarlar.

Ancak, unutulmamalıdır ki insülin direnci ve yanında getirdiği obezite kader değildir. Bu sıkıntıdan kurtulmanın anahtarı yeterli ve dengeli bir beslenme programından ve düzenli fiziksel aktiviteden geçer.

Bugün irmikle portakalın aşkını anlatan leziz bir tatlı tarifi ile karşınızdayız: Portakallı İrmik Tatlısı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

 

 

Portakallı İrmik Tatlısı tarifimiz 8 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 10 dakika, pişirme süresi 45 dakikadır. Zorluk derecesi 4 yıldızdır.

 

Portakallı İrmik Tatlısı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

 

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan portakal posadan zengin bir besindir. Orta boy bir portakal, günlük posa gereksinimimizin %12’sini karşılar. Portakalda bolca bulunan posa; sindirim işlevini destekler, kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur, tokluk hissini artırır.

  • Portakala ekşi tadını sitrik asit verir. Araştırmalar, portakallardan elde edilen sitrik asit ve sitratların böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  • Bir portakal, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %80’ini karşılar. Portakalın C vitamininden zengin yapısı bir yandan bağışıklık fonksiyonunu desteklerken bir yandan da kolajen üretimini artırır ve vücudumuzda oluşabilecek iltihabı reaksiyonların azalmasına yardımcı olur.
  • Demir ihtiyacı artan kişilerin öğünlerine ekleyecekleri portakal, yapısında bulunan C vitamini ve sitrik asit sayesinde o öğünde aldıkları demirin vücutlarında daha iyi emilmesini ve daha etkin kullanılmasını sağlar.
  • Portakalda bulunan flavonoidler; sinir sistemini güçlendirir, hatırlama becerilerini geliştirir, duygu durumunu iyileştirir, depresyondan korur.
  • Portakal, C vitamini ve naringeninden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan Antep fıstığı, antioksidanlardan zengin yapısı ile hücre hasarını önler ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltmada önemli bir rol oynar.

  • Antep fıstığı, lutein ve zeaksantinden zengin olduğu için göz sağlığı için çok ö Bu biyoaktif bileşikler yaşa bağlı oluşan makula dejenerasyonunu önler.
  • Antep fıstığı, antioksidanlardan zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kan kolesterol seviyesini düşürüp kan basıncını iyileştirerek, kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Antep fıstığı, vücutta nitrik okside dönüştürülen bir protein yapı taşı olan arginin için harika bir kaynaktır. Bu nedenle, damar sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynayabilir.
  • Antep fıstığı posadan zengin yapısı ile bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketlerinin hızlanması, hem bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler hem de metabolizma hızımızı artırır.

Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan süt, kaliteli protein kaynağıdır. Proteinden zengin, özellikle de hayvansal proteinden zengin besinler; büyüme ve gelişme, hücresel onarım ve bağışıklık sistemi regülasyonu dahil olmak üzere birçok hayati fonksiyon için gereklidir.

  • Süt kalsiyum, D vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin yapısı ile kemik sağlığını güçlendirir. Bunun yanında, osteoporozu yani kemik erimesini önler ve kırık riskini azaltabilir.
  • Süt magnezyumdan zengin yapısı ile damar sağlığını güçlendirir, kan basıncını dengeler.
  • Günlük beslenme rutininde süt ve süt ürünü olan kişilerin kilo vermeleri kolaylaşır. Birçok bilimsel çalışma, kalsiyum açısından zengin diyetleri daha düşük obezite riski ile ilişkilendirmiştir. Sütün yapısında bol miktarda bulunan kalsiyum ince bağırsaklarımızdan yağ emilimini azaltır ve bu sayede zayıflama sürecini destekler.

 

Portakallı İrmik Tatlısı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 473,6 kcal
Karbonhidrat 83,4 g
Protein 10,5 g
Yağ 9,8 g
Posa 5,2 g
A Vitamini 78,2 µg
D Vitamini 9 µg
E Vitamini 0,8 mg
K Vitamini 1,63 µg
B1 Vitamini 0,3 mg
B2 Vitamini 0,38 mg
Niasin 1,6 mg
B5 Vitamini 1,1 mg
Biotin 9,2 µg
B6 Vitamini 0,26 mg
Folik asit 65,8 µg
B12 Vitamini 0,6 µg
C Vitamini 70,7 mg
Sodyum 172,2 mg
Potasyum 585,4 mg
Magnezyum 51,4 mg
Kalsiyum 230,4 mg
Fosfor 192,6 mg
Kükürt 87,9 mg
Klor 179,8 mg
Demir 2,23 mg
Çinko 1,48 mg

 

 

Portakallı İrmik Tatlısı tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %72’sini,
  • Protein gereksinimimizin %9’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %18’ini karşılamış oluruz.

 

Portakallı İrmik Tatlısı’nın yanında süt ya da süt ürünü tüketirseniz tarifimizin içinde bulunan şekerin kan şekerinizi daha yavaş yükseltmesini sağlamış olursunuz.

 

Dr. Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler