İştahsız Çocuklar İçin Beslenme Önerileri
İştahsız Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Çocuklarda görülen iştahsızlığın çözümü var.” Öncelikle yapmanız gereken, sorun çocuğun beslenme davranışından mı kaynaklı, yoksa biyolojik bir kökeni mi var anlamak. Bu nedenle, öncelikle bir çocuk doktoruna başvurup iştahsızlığın kaynağını öğrenmelisiniz. İkinci yapmanız gereken de bir beslenme ve diyet uzmanına başvurmaktır. Her şey normal ve iştahsızlığın tek sebebi çocuğun beslenme davranışı ve alışkanlıkları ise aşağıdaki öneriler sorunu çözmeniz için size yardımcı olacaktır.

  • Öncelikle yemek saatlerinin düzenli olmasına özen gö Yemiyor mu? Israr etmeyin. Asla zorla ağzını açıp, dikkatini besinden uzaklaştırıp, televizyon seyrederken veya bilgisayarda oyun oynarken ya da peşinde dolaşarak yemek yedirmeye çalışmayın. Besinle ilişkisinin doğru gelişmesini sağlayın. Zorlayarak besin reddine zemin hazırlamayın.
  • Sevmediği besinler konusunda da ısrarcı davranmak yerine özendirici olmaya çalışın. Mesela, havuç sevmiyor diyelim. Öncelikle pişirmekten asla vazgeçmeyin. Sofraya havuç koyduğunuzda ona ikram etmeden önce kendi tabağınıza alın ve “Hmmm, çok lezzetliymiş, bayıldımmm!” gibi yemekten çok keyif aldığınızı düşündürecek ifadeler kullanı Hâlâ yemiyorsa bu besini farklı bir formda, farklı bir tarifle sunmaya çalışın.
  • Ana öğün öncesi iştahı kapatan şekerli ya da sıvı besinleri (bisküvi, meyve suları vb.) ulaşabileceği yerlerde bırakmayın, tüketmesine mani olun. Her ne kadar taze sıkılmış meyve suyu, süt gibi besinler sağlıklı olsa da bu besinleri sık tüketmek iştahı baskılayabilir. Bu nedenle yemeğin bir saat öncesinden itibaren çocuğun içecek tüketmemesi sağlanmalı ve yemek esnasında değil de yalnızca yemek sonrasında içecek verilmesi daha yararlıdır. Unutmayın ki küçük bir mide kapasitesine sahip olan çocuk bir bardak süt ile doygunluğa ulaşabilir.
  • Yemek porsiyonlarını çocuğun isteğine göre ayarlayın. Mesela, bir kendi elinize bir de onunkine bakın. İnanın midesi de aynı oranda sizinkinden küçük. Bu nedenle, porsiyonlarını ayarlarken mide kapasitesini göz ardı etmeyin.
  • Aşırı yorgun, uykusuz, hasta ya da mutsuz olduğu zamanlarda yemek yemesi için ısrarcı davranmayın.
  • Çocuk için güven ve emniyet hissinin sağlanması çok ö Besinle ilgili bir konuda suçlama, aşağılama ve azarlamadan kaçının.
  • Çocuğun bakımını üstlenen kişinin tutumu ile ailenin diğer bireylerinin tutumunun paralel olmasına özen gö Örneğin, biriniz yemekten önce bir şey içmesine izin vermediyse, diğeriniz de onu destekleyici tutumda bulunmalıdır.
  • Eşinizle aranızda bir sorun olduğunda, tartışmayı aile sofrasına taşımayın. Sizin gerginliğiniz onun ruh durumunu etkileyeceğinden iştahını da azaltabilir. Sofradan kaçınmasına ya da kendisini suçlamasına sebep olabilir.
  • Yemek artıkları, kırıntılar, herhangi bir şeyin dökülmesi ve kırılmasına aşırı tepki göstermeyin.

Bugün sebze sevmeyen çocukların bile keyifle tüketebileceği sağlıklı ve besleyici bir tarifle karşınızdayız: Havuçlu Yassı Spaghetti. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.

Havuçlu Yassı Spaghetti tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

Havuçlu Yassı Spaghetti Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

Tarifimizin önemli malzemelerinden olan havuç iyi bir beta karoten, posa, K1 vitamini ve potasyum kaynağıdır

  • Havucun bileşiminde bolca bulunan beta karoten, vücudumuzda A vitaminine dönüşerek göz sağlığını destekler; büyüme, gelişme ve bağışıklık fonksiyonunun güçlenmesinde rol oynar.
  • Havucun karotenoidlerden zengin yapısı çevresel ve duygusal stresin neden olabildiği serbest radikal hasarından ve bu hasardan kaynaklanan hücresel harabiyetten korur.
  • Yüksek tansiyon hastaları için en faydalı besinlerden biri havuçtur. Havuç, potasyumdan zengin yapısı ile kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
  • Havuçtaki pektin, hem çözünür hem de çözünmeyen liften zengindir. Bu sayede hem bağırsak sağlığını korur hem de kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Havuçta bulunan filokinon yani K1 vitamini, bir yandan kan pıhtılaşmasında rol oynarken bir yandan da kemik sağlığını güçlendirir.

Tarifimizin bileşenlerinden biri olan tatlı kuru soğan; flavonoidler, alkenil sistein sülfoksitler (ACSO’lar), fruktooligosakkaritler, posa, saponinler, selenyum, manganez ve demirden zengin yapısı ile pek çok açıdan sağlıklı özellikler gösterir.

  • Kuru soğan, erkekte üreme sağlığını destekleyen besinlerden birisidir.
  • Antiinflamatuar yapısı ile kronik öksürüğü iyileştirmenin yanı sıra septik yaraları temizlemede ve ülserleri iyileştirmede de etkilidir.
  • Kuru soğan kolesterol seviyesinin dengelenmesini kolaylaştıran, kanserden koruyan bir sebzedir.
  • Yapısında bulunan fruktanlar sayesinde prebiyotik etki sergiler. Kalın bağırsaktaki spesifik mikroorganizmaların (Örneğin Bifidobakteriler, laktobasil gibi.) büyümesini uyarır. Kuru soğanda bulunan inülin, kan yağı profillerini iyileştirir ve bağırsak florasını olumlu yönde değiştirir.
  • Kuru soğanda bulunan ve bir flavonoid türevi olan quercetin, LDL kolesterolü (kötü huylu kolesterolü) oksidasyona karşı korur, böylece kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan kaşar peyniri, kalsiyumdan oldukça zengin bir besindir.

  • Kaşar peyniri, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan ve osteoporozu yani kemik erimesini önleyebilen bir besindir.
  • Kaşar peynirinin kalsiyumdan zengin yapısı, kan basıncının dengelenmesini sağlayarak tansiyonu düşürebilir. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak ölçülü olarak yenen az yağlı, düşük sodyumlu peynirler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
  • Kaşar peyniri diş sağlığını destekleyen, yeni diş oluşumunda önemli bir rol oynayan bir besindir. Bazı çalışmalar peynir yemenin diş plağındaki pH seviyesini yükselttiğini ve diş çürüklerine karşı koruyucu etki gösterdiğini göstermiştir.
  • Kaşar peyniri, yumuşak peynirlere oranla çok daha düşük miktarda laktoz içerir. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişiler kaşar peynirini rahatsızlık duymadan tüketebilirler.

Havuçlu Yassı Spaghetti tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 461,6 kcal
Karbonhidrat 49,5 g
Protein 13,75 g
Ya? 22,8 g
Posa 5 g
A Vitamini 651,2 µg
D Vitamini 0,25 µg
E Vitamini 2 mg
K Vitamini 5 µg
B1 Vitamini 0,1 mg
B2 Vitamini 0,15 mg
Niasin 1,8 mg
B5 Vitamini 0,6 mg
Biotin 4,8 µg
B6 Vitamini 0,27 mg
Folik asit 44,9 µg
B12 Vitamini 0,5 µg
C Vitamini 4,75 mg
Sodyum 1053 mg
Potasyum 441,9 mg
Magnezyum 62,7 mg
Kalsiyum 193,9 mg
Fosfor 237,3 mg
Kükürt 191,6 mg
Klor 1593,7 mg
Demir 1,45 mg
Çinko 1,9 mg

Havuçlu Yassı Spaghetti tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %44’ünü,
  • Protein gereksinimimizin %12’sini,
  • Yağ gereksinimimizin %44’ünü karşılamış oluruz.

Tarifimiz sebze yemeyi sevmeyen çocukların bile  favorisi olacaktır. Her besin grubundan besin içeren ve kalsiyumdan zengin  bir içeriğe sahip olan tarifimiz, çocuklarınızın damak tadına hitap ederken  kemik ve diş sağlığını güçlendirecek, boy uzamasını destekleyecektir.

Havuçlu Yassı Spaghetti yetişkinler için de keyifli bir tariftir. Üstelik Sekonder laktoz intoleransı olanlar da kaşar peynirinin düşük laktoz içeriğinden dolayı tarifimizi güvenle tüketebilir.

Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı