• masanın-üzerindeki-sarma-dolma-içli köfte-dolu-tabaklar

Sıcak başlangıçlar ya da menülerde karşımıza ara sıcak kategorisi altında çıkan tarifler, titizlikle hazırlanmış yemeklerde konukları biraz sonra karşılaşacakları ana yemeğe hazırlayan ve onu beklerken edecekleri sohbetleri tatlandıran iştah açıcı yiyeceklerdir. Birçoğu bir ana yemek servis edilmeyen buluşmalarda ya da ara öğünlerde de sıcak atıştırmalık olarak değerlendirilen bu tarifler dünyadaki yemek kültürünün önemli bir parçasını oluştururlar. Aynı zamanda Fransızca’dan dilimize geçmiş bir sözcük olan ordövr ile ifade edilen yemek kategorisinin de bir parçası olan sıcak atıştırmalıklar, barındırdıkları tatların çeşitliliği ve renkli görsellikleriyle tüm dünyadaki yemek kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biridir.

Ülkemiz mutfağı da tüm yemek kategorilerindeki gibi söz konusu olan sıcak atıştırmalıklar olduğunda da oldukça zengin bir tarif birikimine sahip. Birçoğu doğrudan ara sıcak olarak planlanmış olmasalar da sıcak atıştırmalık biçiminde yorumlanabilecek lezzetler bakımından ülkemizin gastronomi kültürü gerçekten de eşine az rastlanılacak bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Belki de toplumumuza has ve yıllardır önemini koruyan dostluk ve dayanışma ritüelleri olan “kabul günleri”nin de bu çeşitliliğe katkısı büyüktür kim bilir? Zira bu “gün”lerde çayın yanında servis edilen ve dört başı mamur bir restoranın ordövr tabağını aratmayacak menüler, birçok sıcak atıştırmalık tarifini de içerir.

Sevilen Sıcak Atıştırmalıklar 

İsterseniz gelin hepimize bir biçimde dokunan bu “kabul günleri literatürü”nden de faydalanarak ülkemizin en sevilen sıcak atıştırmalıklarına bir göz atalım ve hemen ardından çokça kullanılan lezzetli sıcak atıştırmalık bileşenlerinden ikisi hakkındaki bilgilerimiz paylaşalım.

Paçanga Böreği 

Pastırma, biber, domates ve kaşar peynirini sarmalayan yufkanın lezzetiyle hazırlanan bu böreği sevmeyen yoktur herhalde.

Mücver 

Sıcak atıştırmalık tabaklarının baş köşesinde yer alan ve sarımsaklı yoğurt sosuyla birlikte eşsiz bir lezzet oluşturan bu tarif, mutfağımızın en pratik ve en sevilen yiyecekleri arasında yer alıyor.

Talaş Böreği 

Milföy hamurunun çıtırtısı, leziz garnitürler ve protein deposu et parçaları… İnsan bir sıcak atıştırmalıktan daha fazla ne bekleyebilir ki…

Sebze Dolmaları 

İster kuru ister taze domates, patlıcan, biber gibi sebzelerin pirinç ya da bulgurun lezzetlendirdiği harçlarla buluştuğu dolmalar çok iyi birer ara sıcak alternatifi oluşturuyor.

Krepler 

Yöresel olarak cızlama, akıtma gibi isimlerle anılan ve mutfağımızın yerel lezzetleri arasında yer alan krep de çeşit çeşit dolgularla buluşarak harika ara sıcaklar haline getirmek için çok iyi bir seçenek.

Fırın Makarnalar 

Lazanya tarzında birçok farklı yoruma açık olan fırın makarnalar da ara sıcak olarak servis edebileceğiniz ya da nefis sıcak atıştırmalıklar olarak tüketebileceğiniz tariflere kapı aralayan bir pişirme tekniği olarak karşımıza çıkıyor.

 

masanın-üzerindeki-içi-kızarmış-dolu-tabak

 

İki Leziz Sıcak Atıştırmalık Bileşeni: Köfte ve Peynir Kızartması 

İlhamını kabul günü tabaklarından alan sıcak atıştırmalık tariflerimize bir göz attıktan sonra bu tür tariflerde sıkça yararlanılan ve çok sayıda insanın favorisi olan iki bileşenden söz etmeye geldi sıra: Yani köfte ve peynir kızartmasına…

Bir Ara Sıcak Olarak Köfte 

Mutfağımızda bulunan 100’ü aşkın çeşidiyle ülkemizin en sevilen ve en çok tüketilen yiyeceklerinden biri olan köfteler, belki de temelini oluşturdukları sandviçlerle dünyanın en ünlü “çabuk yemekleri”ne de kaynaklık ediyor. Ülkemizde de yüzyıllardan beri hem atıştırmalık olarak hem de benzersiz sokak lezzetleri biçiminde tüketilen köfteler, ara sıcak olarak yorumlanmaya çok uygun yiyecekler aynı zamanda.

İçli köfte gibi varyasyonları da dahil olmak üzere mutfağımızdaki hemen hemen tüm köfte çeşitlerini ara sıcak ya da atıştırmalık olmaya uygun biçimlerde dizayn ederek harika tarifler elde edebilirsiniz. Bol yağlı bir kıymaya kapya biber ve baharatlar eklenerek hazırlanan ve ilhamını Adana kebabından alan küçük şişlere geçirilmiş köfteler düşünün, konuklarınızı mest edecek bir ara sıcak ya da atıştırmalık seçeneği olmaz mı sizce de?

Enfes Bir Sıcak Atıştırmalık: Peynir Kızartması 

Sanıyoruz söz konusu ülkemiz mutfağı ve ara sıcak olarak yorumlanabilecek tarifler olunca peynir kızartması tabirini biraz genişletmek gerekiyor. Zira yavru vatan Kıbrıs’ın ızgara edilerek tüketilen Hellim peyniri ve ülkemizdeki envai çeşit peynirle hazırlanabilecek enfes peynir panelerinin yanı sıra her ne kadar tam olarak kızartma olmasa da Karadeniz’in ünlü lezzetleri Muhlama ve Kuymak’ı ara sıcak ya da sıcak atıştırmalık olarak servis edilebilecek lezzetler arasına ekleyebiliriz.

Ülkemizin yerel lezzetleri arasında yer alan ve bir peynir türevi olan “keş” de yaygın biçimde ızgara edilerek ya da makarnaların üstüne rendelenerek tüketilen çok özel bir lezzettir. Ülkemiz mutfağının bu çok özel ürünün de peynir kızartması kategorisinden harika sıcak atıştırmalık tarifleri üretmek için çok iyi bir seçenek olabileceği hakkında bir not düşmek isteriz.   

 Sıcak atıştırmalıklarla ilgili bunca bilgiden sonra acıktığını hissedip hemen bir şeyler hazırlamak isteyenler ya da akşama gelecek misafirler için ana yemekten önce servis edebileceği keyifli alternatifler arayanlar için Nuh’un Mutfak Akademisi’inden şeflerimizin hazırladığı sıcak atıştırmalık tariflerinden oluşan oynatma listesini izlemeye davet ediyoruz.

Yorum yap!

İlgili İçerikler