• masanın-üzerindeki-cörekler

Kahvaltı, çay saati ya da günün herhangi bir öğününde, sıcacık ve mis kokulu bir çöreğe kim hayır diyebilir ki? Hele bir de vakitlerden Kurban Bayramı ve misafir odaları en kalabalık ve en neşeli anlarını yaşamakta ise… Klasik bayram lezzetleriyle dolup taşan tabaklar, yumuşacık gövdesi gevrek bir tabakayla kaplanmış yıldızlara ihtiyaç duymaz mı sizce de? 

Hem tuzlu hem de tatlı türleriyle ülkemizin kozmopolit mutfak kültürünün en sevilen ögeleri arasında yer alan çörekler, özel günlerde de olanca lezzetleriyle tabakları süslerler. Kimi kültürlerin kutsal kabul ettiği günlerde geleneksel olarak servis edilen çeşitlere sahip çörekler, ülkemizde de yılın bazı dönemlerinde iyi dilekler eşliğinde kapı kapı gezilerek dağıtılırlar. Çoğunlukla, hamur ve birkaç ulaşılabilir malzemeden oluşan tarifleri sayesinde ise bizlere sadeliğin gücünü tekrar tekrar hatırlatırlar. 

Bayram Sofraları İçin Keyifli Çörek Tarifleri 

Ayçöreği, Çatal çörek, Gömme çörek, Nokul, Açma ve Poğaça gibi çeşitleri, kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan ve ülkece en çok tükettiğimiz ayak üstü atıştırmalıklar arasında yer alan bu harika ürünün, Kurban Bayramı sofralarına da çok yakışacağına hiç şüphe yok. İster diğer lezzetlerle birlikte misafirlerinize ikram etmek, isterseniz de aile arasında tüketmek için kolayca hazırlayabileceğiniz birçok çörek tarifimiz var. Aslında kurabiye, cupcake gibi lezzetlerin de mutfak kültürünün oldukça geniş bir kategorisini oluşturan çörek tarifleri arasında sayılabileceğini belirtelim. Ve neşeli bayram buluşmalarında, sevdiklerinize ikram edebileceğiniz lezzetli mi lezzetli çörek tariflerini sıralamaya geçelim. 

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek

Klasik haşhaşlı çörek tarifine, sağlıklı özellikleriyle öne çıkan buğday kepeğinin enfes dokunuşu…

Zeytinli Çörek 

Akdeniz mucizesi zeytinin sağlık ve lezzet kattığı enfes bir çörek tarifi. 

Üzümlü Fındıklı Kurabiye 

Üzüm ve fındık ikilisinin eşsiz uyumuyla lezzetlenen tatlı bir çörek.

Ahududu ve Çikolatalı Cupcake 

Belki size şaşırtıcı gelecek ama “cupcake” de aslında bir çeşit çörektir. Bu tarifte tatlı çöreğimize lezzet katan ise ahududu ve çikolata ikilisi. 

Muzlu Ekmek 

Çörek tanımına tam olarak uyan bir tarif varsa eğer o da son zamanların gözde   lezzeti muzlu ekmektir.


masanın-üzerindeki-haşhaşlar

Çörek Tariflerinin İki Favorisi: Haşhaş ve Zeytin 

Gördüğünüz gibi çeşit çeşit malzemeyle lezzetlenen, yaratıcı dokunuşlarla sayısını istediğimiz kadar artırabileceğimiz çörek tariflerine sahibiz. Peki, bu tariflerde yer alan iki harika malzemeyle daha yakından tanışmaya ne dersiniz? Biri ülkemizin nevi şahsına münhasır bir çöreğine kaynaklık eden, diğeri ise ülkemizde neredeyse her köşebaşında bulabileceğiniz fırın lezzetlerinin favori malzemeleri arasında bulunan bu iki ürün: Haşhaş ve zeytin. 

Haşhaş

Dünyanın en dikkat çekici endüstriyel bitkilerinden biri olan haşhaşın tohumları, Anadolu’da yüzlerce yıldır özellikle hamur işlerine lezzet katmak için kullanılır. Tahin ile çok iyi bir ikili oluşturan ve ülkemizin klasik bir çörek tarifine kaynaklık eden haşhaş, tatlı tariflerinde de karşınıza çıkabilir. Ayrıca yeni tatlara açık olanların haşhaş tohumlarını salata ve et yemeği gibi tariflerde farklı bir çeşni verici olarak kullanmaları da mümkün. Haşhaş tohumları, vücudumuz için pek çok açıdan yarar sağlayan Omega 3 yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır.

Zeytin 

Bu Akdeniz mucizesinin hem kendisi hem de yağı ile ne kadar sağlıklı olduğunu artık bilmeyen kimse yoktur herhalde. Sağlıklı özelliklerinin yanı sıra eşsiz lezzetiyle de dikkat çeken zeytin, birçok farklı türü ile ülkemizde kurulan kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ögelerinden biri. Kahvaltılarda keyifle tüketildiği gibi hamur işlerinin de favori malzemelerinden biri olan zeytin, enfes bir çörek hazırlamak için kullanılabilecek ürünler arasında ilk sıralarda yer alır. Tıpkı haşhaş gibi iyi bir Omega 3 kaynağı olan zeytin, vücudumuzda kanserli hücre oluşması riskini azalttığı gibi içerdiği E vitamini sayesinde cildimizi de korur ve güzelleştirir. Enfes malzemelerle sayısız lezzet kombinasyonu oluşturmaya elverişli çörekler, bayram sofralarınızda yer almak için sizin de aklınızı çelmiş olabilir. İster yazımızda yer alan birbirinden lezzetli tariflerden birini, isterseniz de tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış özgün bir çöreği pişirmek için hemen harekete geçebilirsiniz. Nuh’un Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin de bu keyifli mutfak macerasında yanınızda olacağını biliyorsunuz. Öyleyse, birbirinden lezzetli tariflere, şeflerimizin detaylı anlatımlarıyla ulaşabileceğiniz oynatma listemize bekliyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

 

 

 

İlgili İçerikler