
İçine girdiği hemen her tarifin lezzetini eşsiz biçimde derinleştiren, mikrop öldürücü özellikleriyle mutfakların en etkili doğal antibiyotiklerinden biri olarak bilinen sarımsak, ülkemizin en özel yemeklerinden bazılarına da asıl karakterini veren ürün. Mutfak kültürümüzün yüzlerce yıllık mirası olan ve son yılların şifa iksiri olarak nitelendirilen paça çorbasının çok sevilen eşlikçisi; muhammara, humus, tarator gibi lezzetlerin vazgeçilmezi olan bu ürün, ülkemizde zehirlenme tehlikesine karşı geleneksel olarak tüketilmesi önerilen sarımsaklı yoğurtla bile ne kadar şifa dolu olduğuna ilişkin fikir verebilir. Tarih boyunca, etin uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi amacıyla hazırlanan sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinde koruyucu; turşularda bir fermantasyon destekçisi ve birçok üründe hem doğal hem de lezzetli bir katkı olarak kullanılan sarımsak, mutfaklarımızda mütevazı ama en etkili yardımcılardan biri olmaya devam ediyor. Kimi kültürlerde yıllarca fermente edildikten sonra tam anlamıyla ilaç niyetine tüketildiğini bildiğimiz, içerdiği kükürtlü bileşiklerle sağlığa eşsiz faydalar sunduğu düşünülen bu ürün, doğanın bize hediye ettiği mucizelerden biri.
İsterseniz gelin, sarımsağın yeri doldurulamaz lezzet karakteriyle yarışan sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Sarımsak
Sarımsak, içerdiği “allicin” isimli bileşik sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
İçeriğindeki kükürtlü bileşikler sayesinde, mikrobik olmayan iltihapla mücadeleye de yardımcı olabilir. Vücuttaki iltihabın giderilmesi konusunda da sarımsak iyi bir destekleyicidir.
Kan inceltici etkisi bulunan sarımsak, damar tıkanıklığı riskini düşürür, kötü kolesterolü azaltma etkisiyle kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Sarımsakta DNA’yı koruyan ve kanserli hücrelerin büyümesinin önüne geçen bileşikler bulunduğu ve kanserden korunmak açısından da iyi bir destekleyici olabileceği öne sürülmektedir.
Sindirimi kolaylaştırma özelliği bulunan sarımsak, bağırsaklardaki zararlı bakterileri azaltıp birçok farklı sisteme etkisi olan sindirim sistemi sağlığını güçlendirebilir.
Sağlık dolu özelliklerinden bazılarını keşfettiğimiz sarımsağı mutfaklarımızda kolay kullanmamıza yardımcı olacak püf noktalarını öğrenmeye ne dersiniz? İşte, sarımsağı daha pratik biçimde kullanmanızı sağlayacak püf noktaları…
Püf Noktaları ile Sarımsak
Sarımsakları kolayca sormak için onları bir kavanoza koyup sallamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca bıçağın geniş tarafıyla hafifçe ezerek de sarımsakları kolayca soyabilirsiniz.
Sarımsağı doğradıktan sonra elinizde kalan kokuyu gidermek için limon suyu kullanabilir ya da ellerinizi paslanmaz çelik bir yüzeye sürmeyi deneyebilirsiniz.
Sarımsağı kavurmadan önce doğrayıp 10 dakika bekletirseniz daha güçlü bir aroma elde edebilirsiniz.
Sarımsak satın alırken sert, sıkı ve kabukları kuru olanları tercih etmelisiniz. Yumuşamış ve filizlenmiş sarımsaklar diğerlerine göre çok daha çabuk bozulabilirler.
Sarımsakları soyup üstlerini tamamen kapatacak şekilde zeytinyağıyla doldurduğunuz bir kavanozda uzun süre saklayabilir, kullandığınız yağı aroma verici olarak değerlendirebilirsiniz.
Sarımsak ile Enfes Bir Makarna Tarifi
Bir Doğu Akdeniz klasiği olan humustan da birbirlerine çok yakıştıklarını bildiğimiz sarımsak ve nohudu kullanarak farklı bir makarna tarifi hazırlamaya ne dersiniz? Sadece humusta değil daha birçok tarifte nohutun lezzetini derinleştiren sarımsak sayesinde makarnanızı unutulmaz kılabilirsiniz. Baklagillerin sağlıklı özellikleriyle sarımsak lezzetini buluşturan Nohutlu Sarımsaklı Makarna, yapmaktan da yemekten de en çok keyif aldığınız tarifler arasına katılacak.
Mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan eşsiz lezzetlendirici ve şifa dolu sarımsak hakkında yararlı bilgileri paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Önerdiğimiz tarifin yanı sıra sarımsağın lezzet kattığı daha birçok yemeği Nuh’un Mutfağı’nın tarif videolarından yararlanarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı videolardan oluşan oynatma listesine ulaşmak için hemen tıklayın.