
Dünyanın bir bölümünde, yüzyıllar boyunca temel bir besin maddesi olarak kullanılmış, ülkemizde de eşsiz lezzete sahip türleri yetişen bir meyvedir muz. Enfes bir atıştırmalık olduğu gibi, çok sevilen bir tatlı malzemesi olarak da kullanılabilen muz, ülkemizin nostaljik pasta çeşitlerinin başrol oyuncularından biridir. Akdeniz’in lezzet duraklarından biri olan Adana’da ikonik sokak lezzetine dönüşmüş muzlu sütün de kahramanlarından olan muz, besleyiciliği ve sağlıklı özellikleriyle de dikkat çeker. Maçların saatlerce sürebildiği tenis gibi dayanıklılık sporlarında oyuncuların elinde sık sık gördüğümüz muz, mineral zenginliği, enerji depolarını hızla doldurma özelliği ve sindirim sistemi sağlığını destekleyen prebiyotik nitelikleriyle gerçekten çok özel bir besin. Kabukları kolayca soyulan ve pratik biçimde yenebilen bu sağlıklı enerji kaynağı, genellikle çiğ olarak tüketilse de kuru yemişlerle birlikte tereyağında hafifçe çevrilip bir parça balla bir araya getirildiğinde de pratik bir tatlıya dönüşebilir. Yine kolayca ezilip püre haline gelebilmesiyle de pratik bir ürün olan muz, yoğurtla buluşup lezzet ve sağlık dolu bir atıştırmalığa dönüşebilir.
Sağlıklı Özellikleri ile Muz
Gelin, lezzet dolu muzun sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte gözden geçirelim.
Muz, içerdiği bol potasyumla tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur, kalp ve damar sağlığını destekler. Potasyum ayrıca kas spazmlarının giderilmesinde de etkili olan bir mineraldir.
Muzda bulunan B6 vitamini, serotonin üretimini destekler. Bu yönüyle stresi azaltan, sinir sistemini rahatlatan ve mutluluk duygusunu artıran besinlerden biridir.
Mide asidini dengeleyen özellikleri ve yüksek lif içeriğiyle muz, sindirim sağlığını destekleyen bir besindir.
Ayrıca içerdiği doğal meyve şekeriyle de enerji ihtiyacımızı hızlı ve doğal bir biçimde karşılamamızı sağlar.
İçerdiği C vitamini ve diğer kimi bileşiklerle antioksidan özellikler gösteren muz, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarının azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca kan yapımını destekleyen demir de içerir.
Püf Noktaları ile Muz
Sağlıklı özelliklerini gördükten sonra mutfağımızda muzu pratik biçimde kullanmamıza yardımcı olacak ipuçlarını öğrenerek eşsiz lezzetler ortaya çıkarabiliriz. İşte, mutfakta işinizi kolaylaştıracak püf noktalarıyla muz…
Satın aldığınız muzları olgunlaştırmak istiyorsanız onları bir elma veya domatesle birlikte kese kağıdında saklayabilirsiniz. Daha geç olgunlaşmalarını istiyorsanız da muzların saplarını streç filmle sarmayı deneyebilirsiniz.
Elinizde fazlaca olgunlaşmış muzlar varsa onları son yılların gözde tariflerinden muzlu ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Ne kadar olgun muzlar kullanırsanız muzlu ekmeğinizin lezzeti o kadar yoğun olacaktır.
Muzları istediğiniz büyüklüklerde kesip dondurarak smoothie ya da diğer benzer tariflerde kullanabilirsiniz.
Soyup doğradığınız muzların kararmasını engellemek için üzerlerine bir miktar limon ya da portakal suyu serpebilirsiniz.
Muz kabuklarının iç kısmını cildinize sürerek nemlendirici ve yatıştırıcı bir etki elde edebilirsiniz.
Ayrıca çöpe attığınız muz kabukları, kötü kokuların bastırılmasına da yardımcı olabilir.
Muz ile Enfes Bir Tarif
Muzun sağlıklı özelliklerini ve mutfakta işimizi kolaylaştıracak püf noktalarını öğrendiğimize göre şimdi onunla lezzetlenen enfes bir tarifi keşfetme vakti. Gelin, yemeği sağlıklı ve hafif bir tatlıyla sonlandırmak isteyenlerin çok seveceği tarifimize bir göz atalım.
Durum buğdayı mucizesi irmikle hazırlanan, hafifliği, pratikliği, lezzetiyle mutfağımızın vazgeçilmezlerinden biri olan klasik tatlımızı, bir de muzun kattığı zenginlikle denemeye ne dersiniz? Küçücük bir dokunuşla sıradanlığı ortadan kaldırmak, bol malzemeli tatlıları seven çocuklara da sağlıklı bir alternatif sunmak mümkün. Muzlu İrmik Tatlısı, her zaman aklınızın bir köşesinde duran tatlı tarifiniz olacak!
Sarı, yumuşak kabuğunun altında eşsiz bir tat ve besleyicilik barındıran muzu, sağlıklı özellikleri ve püf noktalarıyla birlikte ele aldık, ardından onunla zenginleşen enfes bir tarifi sizlerle paylaştık. Şimdi, evdeki muzları değerlendirmek ya da bambaşka lezzetler hazırlamak için mutfağa girme zamanı! Şeflerimizin detaylı tariflerinin yer aldığı Nuh’un Mutfağı videolarının her zaman mutfaktaki en iyi yardımcılarınızdan biri olduğunu unutmayın! Videolarımızın yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!