
Hafifliği ve yalın lezzetiyle yaz sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan, kurutulmuş hal ve turşusuyla mutfağımızda her mevsim yerini alan eşsiz ürünlerden biri de taze fasulye. Etli yemeği, zeytinyağlısı ve kavurmasıyla pek çoğumuzun geleneksel beslenme örüntüsünde önemli bir rol oynadığı gibi, “dible” gibi yöresel tariflerde de yerini alan bu ürün, güveç ve türlü gibi tariflerin lezzetine lezzet katan bir oyuncudur. Hem salata ve çorba gibi tariflerde hem de püre ve soslarda kullanılmaya elverişli dokusuyla mutfaktaki yaratıcı çabaların kahramanlarından biri olmaya da oldukça açık bir malzemedir. Ayrıca kıtırlığı, ekşiliği ve asiditesiyle hem yemeklerin yanında keyifle tüketilen hem de Karadeniz mutfağının incilerinden turşu kavurmasında başrolü kapan turşusu da enfestir. Makarna eşlikçisi de olabilen taze fasulye, düşük kalorili ve bol lifli yapısıyla sağlıklı beslenme düzenlerinin de ayrılmaz bir parçasıdır.
Pek çok klasik tarifle sofralarımızda yer aldığı gibi deneysel yaklaşımlara da açık olan taze fasulyenin sağlıklı özelliklerinden bazılarını gelin hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Taze Fasulye
İçerdiği potasyum ve folat ile tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olan taze fasulye, düşük kalorili ve yağ içermeyen yapısıyla kalp dostu bir besindir.
C vitamini ve flavonoidler gibi antioksidan maddeler içerdiğinden, vücudu serbest radikallerin verdiği oksidatif hasara karşı korur ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olur.
Taze fasulye, düşük glisemik indeks değeri ve yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerinin dengelenmesine destek olur. Bu özelliğiyle şeker hastalarının beslenme düzeninde yer alan bir gıdadır.
K vitamini ve magnezyum içeren taze fasulye kemik sağlığını destekleyerek kemik erimesi riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
İçerdiği bol miktarda lifle kalorisi düşük olan ve uzun süreli tokluk hissi sağlayan bu besin, sağlıklı bir kilo dengesi sağlamak isteyenler için iyi bir seçenektir.
Taze fasulyenin şifa dolu özelliklerini gördüğümüze göre, bu sağlıklı besine sofralarımızda yer vermemizi kolaylaştıracak ipuçlarına bir göz atabiliriz. Mutfakta taze fasulyeyi daha pratik biçimde kullanmanıza yardımcı olacak püf noktaları karşınızda!
Püf Noktaları ile Taze Fasulye
Taze fasulyelerinizi eşit boyutlarda keserseniz aynı oranda pişmelerini sağlayabilirsiniz. Soteleme gibi işlemlerde daha iyi sonuç almak için, fasulyeleri yıkadıktan sonra iyice kurulamayı unutmayın.
Taze fasulyeyi fazla pişirmek renk ve besin kaybına neden olabilir. Haşlama için 5-7 dakika, buharda pişirme için 8-10 dakika yeterlidir. Çıtır kalması için, haşladıktan sonra hemen soğuk suya atarak şoklayabilirsiniz.
Taze fasulyeyi buzdolabında, hava geçirmez kaplarda 4-5 gün saklayabilirsiniz. Dondurmak isterseniz, hafif haşlayıp şokladıktan sonra dondurucuda 6-8 ay muhafaza edebilirsiniz.
Zeytinyağlı taze fasulye yapıyorsanız, piştikten sonra kapağı açık şekilde soğutmayı deneyin. Bu, fasulyenin sosu daha iyi çekmesini sağlar.
Taze fasulyeyi pişirirken çekme payını unutmayın. Yaklaşık 1 kg taze fasulyeyi ayıklayıp pişirdiğinizde 3-4 porsiyon yemek elde edersiniz.
Taze Fasulye ve Makarna ile Nefes Bir Tarif
Tam bir yaz lezzeti olduğunu bildiğimiz taze fasulyeyi makarnayla buluşturarak sofralara ferahlatıcı bir esinti getiren, enfes bir tarif hazırlayabilirsiniz. Önerdiğimiz püf noktalarını uyguladığınızda hem kıtırlığını hem de renginin canlılığını koruyan taze fasulyelerle hazırlayabileceğiniz bu tarifimiz, hem göze hem de damağa hitap eden Taze Fasulyeli Yaz Makarnası. Lif zengini ve uzun süreli tokluk hissi veren iki ürünü bir araya getiren bu tarif, yaz aylarını enerji dolu geçirmenizi sağlayacak.
Yazın favori lezzetlerinden taze fasulyenin sağlıklı özelliklerini ve onunla ilgili pratik mutfak bilgilerini öğrendiğimiz, makarnayla buluştuğu enfes bir tarif hakkında fikir edindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Şimdi mutfağa girme zamanı! Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin sizin için hazırladığı tarif videolarının her zaman yanınızda olduğunu unutmayın. Tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!