Yazın lezzeti zirveye ulaşan ve yılın her anında lezzetinden faydalanabilmek isteyenleri mutfakta tatlı bir telaşa sürükleyen eşsiz bir meyve domates. Evet, yaygın olarak sebze sanılsa da aslında bir meyve! Sadece taze haliyle değil, çok kullanışlı bir ürün olan salçayla da yaz kış mutfağımızdaki tariflerin vazgeçilmezine dönüşen bu ürün, aslında coğrafi keşifler sonrasında hayatımıza girer ve yeri doldurulmaz hale gelir. Ülkemizde de çok özel türleri yetiştirilen domates, Akdeniz mutfağının en önemli parçalarından biridir ve sağlık dolu klasik soslara lezzetini vererek makarnanın da ayrılmaz bir eşlikçisine dönüşmüştür. Hafifçe pişmiş haliyle sağlığa mucizevi katkılar sunduğu gibi, dilimlenip biraz tuzlandıktan sonra bir parça ekmekle bile ferahlatıcı bir atıştırmalık olur.

Peki, mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz domatesin sağlıklı özellikleri nelerdir? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Sağlıklı Özellikleri ile Domates

Domates, likopen adlı güçlü bir antioksidan içerir. Likopen, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltır ve kalp hastalığı hastalıkları ile bazı kanser türlerinin riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Likopen, potasyum ve folat içeriğiyle kan basıncının düzenlenmesine ve kolesterolün düşürülmesine destek olarak kalp-damar sağlığını güçlendirir.

Domateste bulunan likopenin yanı sıra C vitamini de cildi UV ışınlarının zararlarından korumaya yardımcı olur ve kolajen üretimini destekler. Bu özellikleriyle cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir.

Domates, C ve A vitamininden zengindir. Bu vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Domates bol lifli yapısı sayesinde sindirimi düzenler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler.

Sofralarımızdaki sayısız tarifte kendine yer bulan domatesin başlıca sağlıklı özelliklerini öğrendik. Peki, onu daha pratik biçimde kullanmamızı sağlayacak ipuçları neler? Domatesle ilgili pratik mutfak bilgilerine hep birlikte bakalım.

Püf Noktaları ile Domates

Fazla olgunlaşmadığı sürece domatesi buzdolabında saklamak lezzet kaybına neden olur. İdeal saklama koşulu oda sıcaklığıdır ve yeterince olgunlaşınca hemen tüketilmesi gerekir.

Kabuğunu kolayca soymak için domatesin altına çapraz bir kesik atıp önce 15-20 saniye kaynar suda bekletip hemen sonra da soğuk suya daldırabilirsiniz.
Sos veya püre yaparken domatesin çekirdeklerini çıkarırsanız daha pürüzsüz ve daha lezzetli bir sonuç elde edersiniz.
Domatesi sos ya da sıcak yemeklerde kullanırken bir tutam şeker eklemek, asiditesini dengeleyerek lezzetini artırır. Ayrıca, taze fesleğen, sarımsak ve zeytinyağı da domatese çok yakışır.
Yaz domatesinin lezzetinden uzunca bir süre faydalanmak istiyorsanız kabuklarını soyup dilimleyerek ya da püre haline getirerek hava geçirmez kaplarda buzluğa kaldırabilirsiniz.

Domates ile Lezzetlenen Farklı Bir Tarif

Domatesi, makarna ailesinden bir ürünle buluşturarak dünya mutfağının çok sevilen bir tarifini yorumlamaya ne dersiniz? Ülkemiz mutfağının enfes klasiklerinden olan domatesli pilavdan da ilham alan bu lezzet, Domatesli Arpa Şehriye Risottosu. Pilavlarda pirinç ya da bulgura alternatif olarak sıkça kullanılan arpa şehriyeyi, risotto tekniğiyle pişirerek sofranıza yeni bir favori kazandırabilirsiniz.

Mutfaklarımızın eşsiz lezzet kaynaklarından olan ve popüler makarna eşlikçileri arasında ilk sırayı kapan domatesin sağlıklı özelliklerini ve onu kolayca değerlendirmemize yardımcı olacak püf noktalarını öğrendik. Herhalde herkese enfes bir domatesli yemek yapma şevki gelmiştir. Öyleyse şimdi mutfağa girmenin tam zamanı! Şeflerimizin özenle hazırladığı Nuh’un Mutfağı tariflerine başvurarak sofralarınızı zenginleştirebilir, dilerseniz videolardan kendi tarifleriniz için ilham alabilirsiniz. Tarif videolarının yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın!

Yorum yap!

İlgili İçerikler