
Akdeniz kıyılarını yeşile boyayan ağaçların sofralarımıza armağanı, mutfağımızdaki çok özel kimi tariflerin olmazsa olmazıdır çam fıstığı. Katıldığı tariflerin dokusuna eklediği kıtırlık ve lezzet notalarıyla onları tekdüzelikten uzaklaştıran bu yemiş, besin değeri ile de dikkat çeken bir üründür. Kavrulunca artan lezzeti ve gevrekliği ile mutfağımızın klasik tatlısı irmik helvasının vazgeçilmez eşlikçisi olan çam fıstığı, iç pilavın ve enfes zeytinyağlı dolma harçlarının de eşsiz lezzetlendiricisidir. Tariflere yaptığı bu bilindik katkıların yanı sıra, deneysel kullanım ve eşleştirmelere de çok açık olan bu yemiş; makarna tariflerine, soğuk atıştırmalıklara, salatalara hem kıtırlık hem de yağlı tohumların kendine özgü lezzetini katmak için biçilmiş kaftandır. Dünyamıza nefes olan çam ağaçlarının bir başka sağlıklı hediyesi olan çam fıstığı, şifalı özellikleri tabaklarımıza lezzetle getirir.
İsterseniz gelin, mutfağımızın en özel tariflerinden bazılarını katkı sunan çam fıstığının sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Özellikleri ile Çam Fıstığı
Çam fıstığı, içerdiği tekli doymamış yağlar ve pinolenik asit ile kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Yapısında bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar ile çam fıstığı, hücreleri serbest radikallerin verdiği zarardan korur, yaşlanmayı yavaşlatır ve kronik hastalık riskini azaltır.
Çam fıstığı, içerdiği çinko ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Çam fıstığında bulunan pinolenik asit, iştahı bastırıcı etkisiyle tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
İçeriğinde bulunan B vitamini türevleri ve magnezyum ile çam fıstığı sinir sistemi fonksiyonlarını destekler ve yorgunluğu azaltır.
Sağlıklı özelliklerini gördükten sonra çam fıstığını mutfağımızda kolayca kullanmamıza yardımcı olacak ipuçlarını keşfedebiliriz. İşte, çam fıstığı ile eşsiz lezzetler hazırlamanıza yardımcı olacak püf noktaları…
Püf Noktaları ile Çam Fıstığı
Çam fıstığı çabuk bayatlayabilir ve bayatladığında ağızda birkaç gün sürecek biçimde metalik bir tat bırakabilir. Satın alırken taze olduğundan emin olun, kokusu nötr ve hafif tatlı olmalı.
Çam fıstığını serin, kuru bir ortamda ve hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu şekilde buzdolabında 1-2 ay, derin dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz. Oksidasyonu önlemek için vakumlu kaplar veya kilitli poşetler kullanmalısınız.
Çam fıstığını pesto sos gibi tariflerde blender’dan geçirerek kullanacaksanız, fazla çekmemeye dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde yağını bırakıp sosun kıvamını bozabilir.
Çam fıstığını 1-2 dakika kadar kısık ateşte ve kontrollü olarak kavurarak yanmasının önüne geçebilirsiniz.
Hamur işlerinde kullanarak veya yoğurtla karıştırarak çam fıstığıyla sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanabilir. Fakat, kilo kontrolünü sağlamak açısından günde 1-2 yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir.
Çam Fıstığı ve Makarna ile Enfes Bir Tarif
Çam fıstığını, makarnaya eşlik edeceği enfes bir tarifte değerlendirmeye ne dersiniz? İçerdiği sağlıklı yağlar, lezzet notaları ve kıtırlığı ile çam fıstığı, sofranızda tazeleyici bir Akdeniz rüzgarı estirebilir. Çam Fıstıklı Makarna Salatası, hem hafif ve keyifli hem de tam bir öğün niteliğinde değerlendirilebilecek bir tarif. Kolayca hazırlanabilen bu lezzeti ve doyuruculuğu yüksek tarif, bir öğünü hızla çıkarmaya çalıştığınız zamanlarda da misafirleriniz için zengin bir sofra kurmak istediğiniz anlarda da yanınızda olacak.
Akdeniz kıyılarındaki çam ormanlarının mis gibi kokusunu sofralarımıza taşıyan, kıtır ve lezzetli taneler halinde tariflere bambaşka bir keyif katan çam fıstığı hakkında pek çok bilgi edindik. Sağlıklı özelliklerinden mutfak püf noktalarına, enfes bir tarif önerisinin de eklendiği yazımızın sonunda tarif videolarıyla mutfaktaki çalışmanızı biraz daha kolaylaştırmak isteriz. İster ilham alın, isterseniz birebir uygulayın: Nuh’un Mutfağı’nda şeflerimizin hazırladığı harika tarif videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın!