Sofraların en sağlıklı sebzelerinden biri, pek çok farklı biçimde değerlendirilebilen bir lezzet mucizesi, belki şaşırtıcı ama bir bitkinin bembeyaz ve kocaman çiçeğidir karnababar. Kızartması, tencere yemeği, püresi, fırından çıktığı andaki lezzeti… Minik beyaz ağaçları andıran körpe parçalarıyla çiğ olarak da tüketilebilen ve böyle tüketildiğinde özellikle sindirim sağlığına eşsiz katkılar sunduğu bilinen karnabahar, doğanın bizlere verdiği en güzel hediyelerden biri. Enfes kızartması sarımsaklı yoğurt eşliğinde harika bir lezzete dönüşen, fırında beşamel sosla eşsiz bir uyum gösteren bu sebze, bütün formlarıyla makarnanın da en iyi lezzet arkadaşlarından biri olabilir. Püre haline getirildiğinde rengi ve nötr tat karakteri ile farklı malzemelerle lezzetlendirilip renklendirilmeye de çok uygun, tabaklar için doğal ve sağlıklı dekoratif ögeler hazırlamaya yardımcı olan karnabahar, mutfaklarımızdaki en çok yönlü sebzelerden biri. 

İsterseniz gelin bu lezzet dolu beyaz çiçeğin sağlıklı özelliklerinden bazılarını hep birlikte öğrenelim. 

Sağlıklı Özellikleri ile Karnabahar

Karnabahar, güçlü antioksidanlar içerdiği için oksidatif stresi önler ve hücre hasarını azaltır. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. 

Bol miktarda lif içeren karnabahar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Prebiyotik özellikleri sayesinde bağırsak mikrobiyotasını besleyerek sindirim sorunlarını hafifletir. 

Düşük kalorili yapısı ve yüksek lif oranıyla uzun süreli tokluk hissi veren karnabahar, metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır. 

Karnabaharda bulunan sülforafan gibi bileşenler kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. İltihap giderici etkisiyle kronik hastalıklara karşı da koruyucu bir rol oynayabilir.  

Karnabahar, içerdiği K vitamini ile kemik yoğunluğunu artırır ve kırık riskini düşürür. Pıhtılaşma fonksiyonunun düzenlenmesine katkıda bulunarak yaraların iyileşmesini hızlandırır. 

Sağlıklı özelliklerini öğrendiğimiz karnabahara sofralarınızda sık sık yer vermek ister misiniz? Mutfaktaki çalışmanızı kolaylaştıracak pratik ipuçlarıyla bunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Karnabahar hakkında mutfak püf noktaları karşınızda…

Püf Noktaları ile Karnabahar

Karnabaharı 5-7 dakika buharda pişirerek yumuşaklığını koruyabilirsiniz. Bu yöntem, vitamin kaybını da minimuma indirir ve sebzenin doğal lezzetini ön plana çıkarır.

Karnabaharı zeytinyağı ve baharatlarla harmanlayıp 200°C’de 20-25 dakika fırınlayın. Bu teknik, çıtır bir doku ve isterseniz keyifli bir atıştırmalık olarak da tüketebileceğiniz bir lezzet elde etmenizi sağlar. 

Karnabahar pişirirken biraz süt veya limon suyu ekleyerek kimilerine rahatsız edici gelen kokusunu bastırabilirsiniz. Tencereye bir dilim ekmek koymak da kokunun önüne geçmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. 

Karnabaharı rendeler gibi doğradıktan sonra tavada soteleyerek pirinç gibi kullanabilirsiniz. Böylece tariflerinizde pirinç alternatifi olarak kullanabileceğiniz düşük karbonhidratlı bir malzeme elde etmiş olursunuz.

Çiğ karnabaharı buzdolabının sebze çekmecesinde nemli bir bezle sararak saklayabilirsiniz. Bu şekilde 1-2 hafta tazeliğini koruyacaktır.

Karnabahar ile Makarnayı Buluşturan Eşsiz Bir Lezzet 

Karnabaharı çıtır çıtır bir forma sokarak oyuna dahil ettiğiniz, hafif mi hafif bir lezzet hazırlamaya ne dersiniz? Eşsiz lezzeti sayesinde sebzeyle arası iyi olmayanların da karnabaharın sağlıklı özelliklerinden faydalanmasını sağlayacak bu tarif: Karnabaharlı Makarna Salatası. Yiyenleri uzun süre tok tutacak, muazzam bir lif deposu olan bu lezzeti mutlaka deneyin, tek başına bir öğün oluşturmak için çok elverişli olan makarna salatasının enfes bir sebzeyle artan cazibesini keşfedin! 

Lezzeti, farklı formlarda kullanılmaya uygun yapısı ve eşsiz sağlıklı özellikleriyle doğanın bizlere sunduğu en güzel hediyelerden biri olan karnabahar hakkında birçok bilgiyi ve onunla hazırlanan nefis bir tarif önerisini hep birlikte öğrendik. Şimdi, bu bilgileri mutfakta keyifle kullanmanın tam vakti! Eşsiz lezzetler hazırlamanıza yardımcı olmak için şeflerimizin tarif videolarıyla her zaman yanınızda olduğunu unutmayın! Nuh’un Mutfağı videolarından oluşan oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın!    

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler