Renkli coğrafyası, zengin kültürü ve Türk mutfağına benzeyen yemekleriyle ilk durak, Meksika.

Yemeğin bir kültür işi olduğunu düşünenler için, dünya mutfakları yolculuğuna çıkıyoruz. İlk durağımız, bizim damak tadımızla uyuşan ve birçok restoranda severek yediğimiz lezzetlerin diyarı Meksika.

2 milyon kilometrekareye yakın yüz ölçümü, müzeleri, doğası, mimarisi ve mutfağıyla bir Latin Amerika ülkesi olan Meksika, dünyanın en özel ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Gelin, kökleri Aztek uygarlığına kadar uzanan bu ülkenin en sevilen lezzetlerine yakından bakalım.

Tortilla

Ekmek, öğünlerin vazgeçilmezidir, şüphesiz. Mısır unuyla yapılabilen Tortilla ekmeği, Meksika sofralarının bir numaralı üyesidir. Türk mutfağındaki lavaşa fazlasıyla benzeyen Tortilla, mayasız hamurdan yapılır ve birçok başka lezzetle beraber tüketilebilir.

Taco

Minik tortillalar, arasına dolan et, peynir, sebze ve salsa sosla şahlanıyor. Atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi, bir ana öğün de olabilen tacolar, genellikle çatal bıçak kullanmadan, elle yenir.

Quesadilla

“Kesediya” biçiminde telaffuz edilen bu lezzet de yine tavuk, et, peynir ya da sebze ve salsa sosla hazırlanır. Tortilla ekmeğinin kullanıldığı quesadillalar, guacamole sos ve ekşi kremayla servis edilir.

Salsa Sos

Biber, domates, soğan ve çeşitli baharatlar, Meksika yemeklerinin olmazsa olmaz sosu salsa için bir araya gelir. Tam olarak sıvı bir hâli olmayan, sebze parçalarının hissedildiği salsa sos, birçok yemekle beraber tüketilebilir.

Guacamole

Tadına doyum olmayan bu sos, yapımı biraz çetrefilli olsa da sunumların baştâcı olmayı başarmış bir lezzet. Aztek uygarlığı tarafından tüketildiği de tahmin edilen, avokadodan gelen besin değerleriyle zengin protein içeriğine sahip olan guacamole; avokado, domates, soğan, zeytinyağı ve yeşil limon – lime suyunun eşsiz uyumuyla ortaya çıkıyor. 

Enchilada

Acı sevenlerin favorisi enchiladaya bakınca, Türk mutfağının dürümlerini hatırlamayan var mı? Birçok yemekte olduğu gibi, bu yemekte de başrol oyuncusu; tortilla ekmeği. Tortilla ekmeğiyle yapılan bu dürümün içine, gönlünüzden ne geçiyorsa koyabilirsiniz.

Tamale

Aztek uygarlığının lezzete verdikleri değer kadar, sunumu da önemsediklerini gösteren bu ihtişamlı Meksika yemeği, baharatlı tortilla ekmeğinin ve et ya da peynir gibi diğer malzemelerin bir mısır kabuğu içinde pişmesiyle yapılır. Tüketirken yine salsa ya da acı sos tercih etmek elzemdir.

Churros

Türk mutfağının geleneksel tatlıları tulumbaya, halka tatlısına benzese de, şerbetsiz olması sebebiyle onlardan ayrılan churros; yağda kızartıldıktan sonra çikolata sosuyla tüketilen tarçınlı ve toz şekerli bir hamur tatlısı.

Yorum yap!

İlgili İçerikler