Mevsim geçişlerinde çok sık hasta olanlardansanız, belki de yeterince bitki çayı tüketmiyorsunuz…
Denizdi, kumdu, güneşti, balkonda gece boyu süren muhabbetlerdi derken, yaz sıcaklarını geride bıraktık. Havalarda yaşanan âni kırılmalar, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları, evden çıkarken “Acaba daha mı kalın giyinseydim?” endişeleri başladı. Sıcağa alışan vücudumuzun yeni mevsime, yeni sıcaklıklara alışması için biraz zamana ihtiyacı oluyor. Tam bu zamanlarda ortaya çıkan hastalıklar, dirençsiz vücutlarımızı kolaylıkla etkileyebiliyor. Mevsimlerin en güzeli sonbaharı daha sağlıklı geçirmek için birçoğumuzun başvurduğu doğal bir çözüm var: Bitki çayları. Bu mevsimde evinizden, işyerinizden, fincanınızdan eksik etmeyeceğiniz 5 bitki çayını sıraladık.
1) Zencefil
Son zamanlarda oldukça öne çıkan bu tropik bitkinin saymakla bitmeyen faydası var. Baharat olarak da kullanılan zencefil, sindirim sistemi ve kronik ağrılara iyi gelmesinin yanında, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı için de oldukça faydalı. Çayını, kurusunu ya da tazesini, kaynatarak demlemek mümkün.
2) Ekinezya
Havalar azıcık bile soğusa, hemen burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi problemlerden mi muzdaripsiniz? Bağışıklık sisteminizin ekinezya çayına ihtiyacı olabilir. İçerdiği A ve B vitaminleriyle potasyum, kalsiyum, magnezyum için güçlü bir kaynak olan ekinezya, enfeksiyonla savaşan kimyasalların salgılanmasını artırarak grip ve soğuk algınlığıyla mücadele etmenizi kolaylaştırıyor.
3) Hibiskus
Büyük oranda C vitamini içeren hibiskus bitkisi, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Öte yandan sindirim, tansiyon, kolesterol gibi birçok rahatsızlığa da iyi gelir. Tarçın, bal, portakal kabuğu gibi eklemelerle zenginleştirebileceğiniz hibiskus çayını, 10 dakika gibi kısa bir sürede demleyebilirsiniz.
4) Adaçayı
Sizi pamuk gibi bir insan yapacak, doğal sakinleştirici özelliğiyle bilinen adaçayı da sonbahar için güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bağışıklık sistemi denince akla gelen doğal alternatiflerden biri olan adaçayının tadını sevmiyorsanız, bal gibi lezzetli alternatiflere başvurabilirsiniz.
5) Tarçın
Biz onu tatlıların, kurabiyelerin üzerinde, ya da başka bitki çaylarının yanında görmeye alışkınız; ama kabuk tarçının çayı da demlenebiliyor. İçerdiği antioksidanlarla hücre yaşlanmasını yavaşlatan ve bağışıklık sistemini güçlendiren tarçın çayı, ferahlatıcı etkisiyle daha iyi hissetmenizi sağlayacak.
Bitki çayı tüketiminiz için iki önerimiz var. Paketlenmiş bitki çaylarındansa mis gibi kokan aktarları tercih etmeniz, katkısız bitki çayı tüketmeniz için oldukça önemli. Öte yandan, miktarı da çok abartmamak gerekiyor. Gün içinde iki-üç fincandan fazla bitki çayı tüketmek, başka problemlerin çıkmasına yol açabilir. Kararında, sağlıklı bir mevsim yaşamanız dileğiyle! 🙂