Dünyanın ömrünü uzatmak ve sürdürülebilir gıdalar üretmek için bilimi ve teknolojiyi kullanabilir miyiz? Yapanlar var.
Dünya nüfusu giderek artıyor, artan nüfusun tahribatı da daha fazla oluyor. Çoğalan insanlığın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha çok gıdaya ve suya ihtiyaç duymaya başlıyoruz; ancak kaynaklar giderek azalıyor. Bu durumda, sürdürülebilir gıdalar üretebilmenin yeni yollarını aramak gerekiyor.
Bu konuya eğilen çalışmalar sonucu üretilmiş ve hem sürdürülebilir hem de sağlıklı olmayı başaran gıdaları sizler için derledik.
İmkânsız Burger
Faaliyetlerini Silikon Vadisi’nde ve gıda teknolojileri alanında sürdüren, Bill Gates gibi teknoloji devlerinden yatırımlar alan ve sürdürülebilir gıdalar üretmek için çalışan Impossible Foods isimli firmanın ürettiği imkânsız burger, tamamen bitkisel materyallerden oluşuyor. Buğday, patates, Hindistan cevizi özü ve firmaya ait özel bir içerikten oluşan İmkânsız Burger, normal bir hamburger köftesi tadına sahip; onun gibi pişiyor ve verdiği haz, normal hamburger köftesiyle büyük ölçüde aynı. Bu gibi ürünlerin yaygınlaşması, endüstriyel hayvancılığın olumsuz etkilerinin azalması konusunda oldukça yararlı olacak gibi gözüküyor.
İçilebilir Kitap
Water is Life ve IDE isimli kurum ve organizasyonların ortak çalışmasıyla üretilen bu kitap, Afrika, Güney Doğu Asya gibi bölgelerde yaşanan içme suyu problemlerine çözüm olmayı amaçlıyor. Bakır ve gümüş iyonları içeren kitabın sayfaları, kirli suları filtreleyerek bakterileri temizliyor ve suları içilebilir hâle getiriyor. Bu buluşun işe yararlığı şöyle özetleniyor: 1 sayfa 100 litre suyu temizleyebiliyor; 1 kitap, yetişkin bir insanın 4 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayabiliyor. Prototipi tamamlanan ve testleri süren ürünün seri üretime geçmesi için virüs ve parazit gibi hastalık sebeplerine karşı başarısının kanıtlanması gerekiyor.
Yenilebilir Filiz
Endüstriyel tasarımcı Chloé Rutzerveld tarafından tasarlanan ve üç boyutlu yazıcılar yardımıyla üretilen bu ürün, çeşitli tohumlar, sporlar ve maya içeriyor. Böylece zaman içinde büyüyebiliyor, sürgün verebiliyor ve sürdürülebilir bir atıştırmalık olarak tüketilebiliyor.
Glutensiz Muz Unu
Mevcut tüketimi geri kazanmak, gün geçtikçe önemini artırıyor. İsveç’te yer alan Fund Üniversitesi’nin Gıda Teknolojisi bölümünde yüksek lisans öğrenimi gören öğrenciler, her yıl yüz milyon ton üzerinde üretilen muzu, tam anlamıyla sisteme dâhil edebilmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Gluten intoleransı sebebiyle hamur işi tüketemeyen bireyler içinde oldukça iyi bir girişimde, muzdan üretilen un, hem glutensiz oluyor hem de yapılan tatlılarda ekstra şeker ilavesine ihtiyaç bırakmıyor.
Yaşadığımız dünyanın ömrünü daha uzun kılabilmek ve çocuklarımıza daha parlak bir gelecek bırakabilmek için, bazı noktalarda hassas olmak gerekiyor. Alternatif besinler, değişen beslenme alışkanlıklarına, daha az tüketime ve daha sürdürülebilir bir dünyaya zemin hazırlıyor.