En yeni bölümleri ilk önce siz izlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden YouTube kanalımıza abone olun! 🙂
Hatıra Mutfağı 17. Bölüm
Hatıra Mutfağı’nın yeni bölümünde konuğumuz, sesiyle memleket sevgisine can veren, caz denince ilk akla gelen isim, Ayten Alpman! Ekibimiz, Alpman için bu bölümde “Fırında Bulgurlu Biber Dolması” hazırladı.
Malzemeler & Yemek Tarifi
400 gram dana kıyma
2 adet domates
250 gram süzme yoğurt
1 adet soğan
2 diş sarımsak
9 adet dolmalık biber
yarım bağ maydanoz
250 ml su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tutam sumak
1 tutam pul biber
1 çorba kaşığı tereyağ
Nuh’un Ankara Köftelik Bulgur
Püf Noktası Köşesi İçin:
11 adet kuru patlıcan
13 adet kuru biber
Dolma içi için soğan, sarımsak ve maydonozlarımızı çok ince olacak şekilde doğruyoruz. Bulgurla birlikte malzemelerimizi bir kaba alıyoruz. Kıymamızı ve suyumuzun yarısını ekliyoruz. Domateslerimizin kapaklarını aldıktan sonra çok ince kıyarak içimize ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberle lezzetlendirip güzelce karıştırdıktan sonra, içimiz hazır. Temizlediğimiz biberlerimizi bu içle doldurup domates kapaklarını kapatıyoruz. Kalan suyu ve biraz zeytinyağı ilave ettikten sonra 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Diğer tarafta havanda dövdüğümüz sarımsağımızı, süzme yoğurdumuzla karıştırıp lezzetlendiriyoruz. Tereyağımızı erittikten sonra pul biber ve sumağı yakıyoruz. Yemeğimiz servise hazır!
Bi' Hatıra
Ayten Alpman, Memleket Şarkıcısı olarak bilinir ya, o ünvanı boşuna almamış aslında… Kıbrıs Barış Harekatı sırasında bir grup Türk askeri, denizaltıyla Kıbrıs sahiline varıyor. Tam çıkarmaya yapmaya hazırlanırlarken, üzerlerine bir tane Yunan gemisi yanaşıyor. Askerler o anda her şeyin bittiğini düşünüyor ve birbirleriyle vedalaşmaya başlıyorlar. Tam bu sırada denizaltının telsizinden o meşhur Memleketim şarkısı çalınıyor, askerler bunu duyunca adeta kendilerine geliyorlar. Komutan diyor ki, eğer buradan sağ kurtulmayı başarırsak, bu şarkıyı yapan kişiyi bulacağım ve onu ellerinden öpeceğim diyor. Ki dediği gibi de oluyor…
Püf Noktası
İşe kuru biber ve patlıcanlarımızı haşlayarak başlıyoruz. Dört – beş dakika haşladıktan sonra suyunu süzüyoruz. Malzemelerimizi hazırladığımı içle doldurduktan sonra tenceremize alıyoruz. Bu noktada tenceremizin dibine kök sebzeler dizebiliriz. Bu sayede dolmaların yanmasını ve parçalanmasını engelleyebilir, lezzetine lezzet katabiliriz. Dolmalarımızın üzerine yaklaşık 250 – 300 ml salçalı su ve lezzet katması için parçalanmış tereyağı ekliyoruz. Piştikten sonra, arzu ettiğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Bu bölümü beğendiniz mi? Diğer bölümlere de göz atın! 🙂
En yeni bölümleri ilk önce siz izlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden YouTube kanalımıza abone olun! 🙂