Hazır tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip, mutfağınızı kışa hazırlamaya ne dersiniz?

Mevsim çetin, ihtiyaçları fazla…. Isınma, giyinme ve ulaşım bakımından birçok zorluğu da beraberinde getiren kış yaklaşıyor. Dolaplar kışa uygun olacak şekilde yenileniyor, kışlıklar çıkarılıyor; pikelerin yerini yorganlar almaya başlıyor. Evde başlayan bu hazırlık sürecinden mutfak uzak kalır mı? Tabii ki onun da kışa hazırlık süreci var! Günümüzün modern yaşamında kışlık mutfak hazırlıkları önemini giderek kaybetmiş olabilir. Fakat geçmiş kuşaklar ve doğal, sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için kışlık mutfak hazırlıkları hâlâ devam ediyor. Hızlı tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip, mutfağınızı kışa hazırlamaya ne dersiniz? Hadi o zaman! Zaman kaybetmeden mutfakta kış hazırlıklarını başlatalım.

Sebze ve Yeşillikleri Dondurmak 

Evde az zaman geçirenlerin bile kolayca yapabileceği bir kışlık mutfak hazırlığı bu! Yazın aldığınız sebze ve yeşillikleri bol su ile yıkayıp, iyice kuruttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurabilirsiniz. Kışın ortasında lezzeti yerinde bir tabak zeytinyağlı fasulye yeme fikri harika değil mi sizce de?

Sebze Kurutmak

 Bazı sebzeleri buzdolabında dondurarak saklayabileceğiniz gibi kurutarak saklamanız da mümkün. Özellikle dolması yapılan biber, domates ve patlıcanı kurutmak; kışın, tadı damağınızda kalan tatlardan mahrum kalmamanız için iyi bir çözüm. Ayrıca, kuru domatesi pizzalarınızda kullanabilir; Nuh’un Ankara Makarnası lezzetlerine ekleyerek nefis lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.

 

 

Salça

Kokusu yerinde, sulu sulu domatesleri kışın en doğal hâliyle bulmak pek mümkün değil. Bu doğal domateslerden yapılan salçayı mutfağımızdan eksik etmemek için yapılacak şey ise çok basit: Salça yapmak! Birçoğumuz, anneanne ya da babaannelerimizin evindeki haşlanmış domates kokusunu hatırlarız. İşte bu koku aslında son yaz günlerinin kokusudur. 🙂

Turşu

Mutfağınızı kışa hazırlamak ve her zaman taze lezzetlerle sofranızı süslemek için yapmanız gerekenlerden biri de turşu kurmak. Yazlık domates ve salatalıkların her daim sofranızda kalabilmesi ve lahana, karnabahar gibi yemeklerin yanına eşlik edebilmesi için onları bambaşka bir lezzete dönüştürebilirsiniz. Turşu yapmak, ilk başta gözünüze biraz zahmetli görünebilir. Fakat birkaç kez yaptıktan sonra evinizde yaptığınız turşunun lezzetini başka bir şeye değişemeyecek ve yazlık sebzelerinizi değerlendirerek, dolabınızın kışın ihtiyaç duyduğu besinleri en doğal hâliyle evinizde bulundurabileceksiniz. En güzel yanı ise neredeyse her sebze ve meyvenin turşusunun kurulabilmesi!

Yorum yap!

İlgili İçerikler