Çocukların yemek yememesi, anne ve babaları en çok kaygılandıran konulardan biri. Siz her ne kadar sağlıklı ve besleyici öğünler hazırlamaya gayret ediyor, onun dengeli beslenmesi için elinizden geleni ardınıza koymuyor olsanız da çocuğunuzun yemek seçmesi veya yemek yemeyi reddetmesi söz konusu olabilir. Peki, böyle bir durumda ne yapmak, nasıl bir tutum sergilemek gerekir? Bu yazımızda “çocuğum yemek yemiyor” diyen ailelere ipuçları hazırladık.
Çocuğunuzla İnatlaşmayın
Öncelikle yemek yemek istemeyen çocuğunuzla inatlaşmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Israrla onu yemek yemeye zorlamak işe yaramayacaktır. En azından ısrar, yemek yemeyen çocuğunuz için kalıcı ve uzun vadeli bir çözüm değildir. O gün o öğünü sizin ısrarlarınıza dayanamayarak yemiş olsa bile, bu sorun tekrar edecek ve sizi günden güne yoracaktır. Aynı zamanda ısrar etmek ve inatlaşmak çocuğunuzun yemek ile kurduğu ilişkiyi “zoraki” olarak tanımlamasına yol açacağından, ilerleyen zamanlarda yeme ve beslenme bozukluğuna ilişkin problemlere de zemin hazırlar.
Bunun yanında inatlaşmak ya da inatçılığın, öğrenilen bir davranış olduğunu da hatırlatalım. Yani siz inatlaştıkça çocuğunuz da inatlaşacak. Üstelik yalnızca yemek yeme konusunda değil, hayatın pek çok alanında inatlaşmayı, bir davranış biçimi olarak ve istediğini yaptırma yöntemi olarak kavrayacaktır.
Bunun yerine yemek yemeyi reddeden çocuğumuzun bize nasıl bir mesaj vermek istediği üzerine düşünmek gerekir. Yemek yemek istememesinin ardında yatan nedenlerin neler olabileceğine eğilmek bu anlamda daha doğru olacaktır. Örneğin, çocuğunuz yemekten önceki zamanı nasıl değerlendiriyor? Eğer yemek saatinden önce şekerli besinler yediyse, çok fazla sıvı tükettiyse ya da asitli içecekler içtiyse, bu çocuğumuzun açlık hissetmemesine yol açar. Karnı aç olmayan bir çocuk için de siz ne kadar uğraşmış olursanız olun, yemeğin cazip gelmesi zor olacaktır.
Hayal Dünyanızı Kullanın
Elbette çocuğunuza yedirdiğiniz besinlere dikkat ediyor, besin değeri yüksek ve dengeli öğünler hazırlıyorsunuz. Buna rağmen çocuğunuz, hazırladığınız yemeği yemek istemiyor. Böylesi bir durumda besin çeşitlerini çocuğumuza sunarken minik değişiklikler yapmak faydalı olacaktır. Ne gibi değişikliklerden mi bahsediyoruz? Yemekleri farklı formlara sokmak iyi bir yöntem olabilir. Örneğin, mercimek yemeğini sevmeyen bir çocuk, mercimek çorbasını severek tüketebilir. Ya da farklı pişirme teknikleri deneyebilir, aynı besin değerini farklı formlarda ve biçimlerde sunmayı tercih edebilirsiniz.
Bununla beraber, küçük sebzeler veya yeşilliklerle çocuğunuzun yaşına uygun sanatsal bir etkinlik de yapabilirsiniz. Çocuğunuzun dünyasında maydanoz yaprakları, büyülü bir ormandaki ağaçlara dönüşebilir, yoğurdun makarnanın üzerine tepeden dalgalı akışı, karlı bir dağı anımsatabilir.
Çocuğunuzu Tanıyın
Yemek seçen ya da yemek yemeyen çocuğunuza, mutfağa girmeden önce, o gün ya da o hafta neler yemek istediğini sorun. Ancak burada önemli olan “ne yemek istersin?” şeklinde değil, bu soruyu daha dolaylı biçimde sormak. Düz bir şekilde ne yemek istediğini sormaktansa ona seçenekler sunmak çok daha anlamlı ve faydalı olacaktır. Bu seçeneklerde, söz konusu öğünlerde yemesi gerekenler veya ihtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri alabileceği yiyecekler sunmak önemli.
Çocuğunuz neyi nasıl yiyeceği konusunda söz sahibi olduğunda ortaya çıkan yemeğe daha olumlu bakacak ve tüketmeye istekli olacaktır. Aynı zamanda da yemek hazırlamak ve yemek yemek ile kurduğu ilişki zoraki değil, gönüllü ve istekli bir hal alacağından uzun vadede beslenme alışkanlıklarının da olumlu yönde gelişmesine fayda sağlayacaktır.