Yedide Yedi serimizin son adresi Doğu Anadolu Bölgesi. Güneydoğu Anadolu Bölgemizle başladığımız bu keyifli lezzet serüvenimizi Doğu Anadolu Bölgemizle sonlandırıyoruz. Doğu Anadolu’nun yemek kültürüne dair doyumsuz bilgilerle bölgemizi tanımaya başlayalım.
Dünyanın en büyük soda gölü bulunan Van bir kahvaltı diyarıdır. Enfes kahvaltı çeşitleri, muazzam sofralar kurularak önce gözlere, sonra damaklara bayram ettirir. Kaz eti, kaşar peyniri, katmer Kars’ın vazgeçilmezleri arasındadır. Bu tatlar Kars’ta olduğu gibi benzer bir kültüre sahip olan Ardahan’da da aynı kıymeti görür.
Van kahvaltısına dönecek olursak otlu peynir, örme peynir, yayık tereyağı, sucuklu yumurta, Van balı, kaymak ve murtuğa Van kahvaltısında mutlaka yerini alır. Pek bilinmeyen murtuğa ise un, yumurta ve tereyağı ile yapılır.
Hayvancılık Doğu Anadolu Bölgemiz için oldukça önemlidir. Geçim kaynağı olmasıyla birlikte etin mutfakta sıkça kullanılmasını sağlar. Bunun yanında süt ve süt ürünleri de doğal olarak kendini gösterir ve özellikle peynir çeşitleri büyük bir yer kaplar.
Siron tarifimiz için hemen tıklayın.
Her Şehrin Tadı Başka
Erzurum’da cağ kebabı, tel kadayıf sarması; Tunceli’de babuko, hangel, kömbe, eşkene; Bitlis’te ciğer taplaması, glorik; Elazığ’da sırın, kara kavurma; Kars’ta Kars böreği, un helvası, gavut; Erzincan’da kete, lök helvası, tulum peyniri; Malatya’da kudret topu, yine kara kavurma, kâğıt kebabı; Iğdır’da börülceli bulgur; Ardahan’da katmer, pişi gözde lezzetlerdir.
Çorbalar da bölgenin çokça sevdiği yemeklerdendir. Örneğin; ayran aşı Erzurum, Bingöl, Bitlis, Bingöl, Ağrı ve Van şehirlerinde pek yaygındır. Erzincan çorbası, kesme aşı, un çorbası, kurut çorbası yarma çorbası, herle, glorik, mahluta, lobik bölgede oldukça meşhur olan diğer çorbalardır.
Salatalara gelince lobik salatası, çökelek salatası, ikra, patik salatası, biber salatası, yumurta salatası, parpar, çoban salata ve soğan salatası yemeklerin yanına çok güzel eşlik eder.
Malatya’nın sulak alanlarında özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında kayısı üretimi yapılır. Ayrıca Malatya, Erzincan ve Elazığ’da dut yetiştiriciliği yapılan alanlar bulunur. Bölgede hâkim olan karasal iklimden çevresindeki dağlardan dolayı etkilenmeyen Iğdır’da da meyve sebze üretimi ön plana çıkar. Iğdır’da yetiştirilen kayısı, elma, kavun, karpuz, şeftali, kiraz, domates gibi ürünler hem yurt içi hem yurt dışı pazarlarda rağbet görür.
Son olarak özellikle Erzurum’da var olan farklı içecek kültürüne göz atalım. Ağızda bekletilen şekerle içilen kıtlama çay şehrin simge geleneklerindendir. Acılı ayran Malatya’da, kuşburnu Erzincan’da, gül şerbeti Van’da, melengiç kahvesi Bitlis ve Elazığ’da, kızılcık şerbeti Kars ve Ardahan’da bolca tüketilen içecekler olarak listede yerlerini alır.
Erzincan Çorbası Tarifimiz için hemen tıklayın.