• Dizili şekilde duran 8 adet kuru haşhaş çiçeği

Buğday kepeği, buğday tanesini koruyan birçok katmandan oluşur. B vitaminleri ve minerallerden zengindir. Ayrıca, buğdayın besi dokusunu koruyabilmek için suda çözünmeyen posa içerir. Bu da onu prebiyotik bir besin haline getirir. Buğday kepeği aynı zamanda birçok aminoasitten, yani protein yapı taşından da zengindir. (glutamin, prolin, arjinin, alanin, asparijin, glisin, histidin, lizin). 

Bugün buğday kepeğini farklı bir yorumla, kendine has bir ruha sahip olan bayram sabahlarına lezzet katacak bir tarifle sunmak istiyoruz. Sizler için, bayram kahvaltısında keyifle tüketeceğiniz Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek hazırlıyoruz. Tarifimizi izlemek için hemen tıklayın.

 

Sunum tabağına koyulmuş 2 adet haşhaşlı buğday kepekli çörek

 

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları

  • Buğday köpeği; tiamin, riboflavin, niasin ve B6 vitaminlerinden, potasyum, demir, magnezyum ve fosfordan zengin bir besindir. 
  • Çözünmeyen posa içeriği ile bağırsak hareketlerimizi artırır, konstipasyondan (kabızlıktan) korur, metabolizmamızı hızlandırır, kalp sağlığını korur, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Prebiyotik bir besindir, mikrobiyotamızı besler.
  • Haşhaş; manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, tiamin, demirden zengin bir çeşni vericidir,
  • Alfalinolenik asit içeriği ile bitkisel omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Bu sayede; kalp ve cilt sağlığını destekler, yara iyileşmesini hızlandırır, doğurganlığı artırır,
  • Ağrı hafifletici özelliği vardır.

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 607,8 kcal
Karbonhidrat 45,4 g
Protein 12,1 g
Yağ 42,4 g
Posa 4,3 g
A Vitamini 70,9 µg
D Vitamini 1,5 µg
E Vitamini 11,5 mg
K Vitamini 6,5 µg
B1 Vitamini 0,15 mg
B2 Vitamini 0,14 mg
Niasin 1,7 mg
B5 Vitamini 0,5 mg
Biotin 10,2 µg
B6 Vitamini 0,13 mg
Folik asit 70,8 µg
B12 Vitamini 0,17 µg
C Vitamini 0,14 mg
Sodyum 17,3 mg
Potasyum 244,5 mg
Magnezyum 46,9 mg
Kalsiyum 33,4 mg
Fosfor 156,6 mg
Kükürt 87,6 mg
Klor 65,8 mg
Demir 1,7 mg
Çinko 1,2 mg

 

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %30’unu, 
  • Protein gereksinimimizin %8’ini,
  • Yağ gereksinimimizin %62’sini karşılamış oluruz.

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek tarifimizi kahvaltıda tükettiğiniz gün diğer öğünlerdeki yağ tüketiminize dikkat etmelisiniz.

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek tarifimizin yanında peynir gibi proteinden zengin besinlere yer vermenizi öneririm.

Haşhaşlı Buğday Kepekli Çörek tarifimiz her ne kadar çok keyifli olsa da, çölyak hastaları için uygun değildir.

 

Dr.Tuba Günebak

            Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler