Sebzeli Fırın Makarna & Portakal Şerbeti | Video
Malzemeler
Malzemeler:
•500 g mantar
•250 g körpe Ispanak
•1 adet soğan
•2 diş sarımsak
•250 ml su
•1 dal taze kekik
•1 çorba k.zeytinyağı (Tava)
•1 ç.k. tuz
•½ ç.k. karabiber (Mantar)
•3 ç.k. tuz (Makarna)
•1 t.k. kırmızı toz biber
Beşamel Sos İçin:
•1 litre süt
•150 g tereyağı
•75 gram un
•1 top mozzarella
•¼ adet muskat cevizi
•1 ç.k. tuz
•½ ç.k.karabiber
Servis Etmek İçin:
•1 tutam tuz
•1 dal taze kekik
•3 adet havuç
•1 adet acı kırmızı biber
Portakal Şerbeti için;
•3 adet portakal
•2 adet limon
•½ bağ nane
•150 g toz şeker
•1 adet kabuk tarçın
•1,5 litre su
Tarif
1. Tarifimize 1 adet soğanımızı ince ince doğrayarak başlıyoruz.
2. Doğradığımız soğanları bir kaseye alıyoruz.
3. 2 diş sarımsağımızı incecik doğruyoruz.
4. Tavamıza 1 çorba k. zeytinyağı ekliyoruz. Isınan tavamıza soğanlarımızı ekliyoruz.
5. Soğanlarımız kavrulurken 500 g mantarımızı çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz.
6.Doğradığımız mantarlarımızı bir kaseye alıyoruz.
7. Sarımsaklarımızı ve mantarlarımızı tavamıza ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
8. Lezzetlendirmek için 1 çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı karabiber ve 1 dal taze kekik ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
9. Makarnalarımız için kaynayan suyumuza 3 ç.k. tuz ilave ediyoruz.
10. ½ paket vitaminli fırın makarnamızı kaynayan suyumuza alıyoruz ve haşlanmaya bırakıyoruz.
11. Mantarlarımız pişti. 250 g körpe ıspanağımızı tavamıza ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
12. Beşamel sosumuz için tenceremize 150 g tereyağımızı ekliyoruz ve eritiyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı unumuzu ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
13. Unumuz kavrulduktan sonra yavaşça ve karıştırarak 1litre sıcak sütümüzü tenceremize ekliyoruz ve kıvam alana kadar pişiriyoruz.
14. Beşamel sosumuzu lezzetlendirmek için 1 ç.k. tuz, ½ ç.k. karabiber ve ¼ çay kaşığı muskat cevizi rendesi ekliyoruz güzelce karıştırıyoruz.
15. Makarnalarımız yaklaşık 8 dakika haşlandılar. Bir süzgeç yardımıyla suyunu süzüyoruz. Makarnalarımızı tekrar tencereye alarak üzerlerine sebzelerimizi ekliyoruz. Beşamel sosumuzu da tenceremize ekliyoruz.
16. Karışımımızı borcamımıza döküyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırınımıza makarnalarımızı sürüyoruz.
17. Fırın makarnalarımızın yanında servis etmek için 3 adet havucumuzun kabuklarını soyuyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Havuçlarımızı ikiye bölüyoruz ve verev olarak doğruyoruz.
18. Makarnamızın üzerine eklemek için 1 top mozzarella peynirimizi küçük küçük doğruyoruz.
19. Portakal şerbetimiz için 3 adet portakalımızın kabuklarının turuncu kısımlarını doğruyoruz.
20. Doğradığımız portakal kabuklarını tenceremizi alıyoruz.
21. 2 adet limonumuzun sarı kısımlarını ayırıyoruz.
22. 1 adet kabuk tarçınımızı da tenceremize ekliyoruz. 1,5 litre suyumuzu ve 150 g toz şekerimizi tenceremize ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
23. Portakallarımızın ve limonlarımızın suyunu sıkıyoruz.
24. Şerbetimiz kaynamaya başladı. Tenceremizin altını kapatıyoruz ve ½ bağ nanemizi tenceremize ekliyoruz. Soğuması için şerbetimizi kenara alıyoruz.
25. Tavamızın altını açıyoruz. 1 y.k. zeytinyağımızı tavamıza ekliyoruz ve makarnamızın yanında servis etmek üzere 3 adet havucumuzu tavamıza ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. Havucumuzu lezzetlendirmek için 1 adet acı biberimizi elimizle ezerek tavamıza ekliyoruz.
26. 1 tutam tuzumuzu, 1 dal taze kekiğimizi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
27. Sebzeli fırın makarnamızın yaklaşık 20 dakikada üzeri kızardı. Doğradığımız mozzarella peynirlerimizi makarnalarımızın üzerine ilave ediyoruz. Renk vermek için makarnalarımızın üzerine bir tutam kırmızı toz biberimizi de serpiyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
28. Makarnalarımız yaklaşık 10 dk mozzarella peynirimiz eriyene kadar fırında kaldı. Fırından çıkarıyoruz.
29. Şerbetimizi bir süzgeç yardımıyla servis sürahisine alıyoruz.
30. Üzerine portakal ve limon suyumuzu ekliyoruz. Süsleme için 1 tutam nane ekliyoruz. Portakal şerbetimiz servis etmek için hazır.
31. Sebzeli fırın makarnamızı dilimliyoruz ve bir tabağa alıyoruz.
32. Üzerine sotelediğimiz havuçlarımızı ekliyoruz ve portakal şerbetimizle birlikte servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.