• Mermer tezgah üstünde yer alan tabakta kupta irmikli, üzerinde karadutlu tatlı; çevresinde kurutulmuş çiçek, irmik taneleri, birkaç taze karadut

Araştırmacılar kalp sağlığı üzerine yaptıkları çalışmalardan sonra “resveratrol” adlı bir maddenin kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu olduğunu saptamışlardır. Üzüm, yaban mersini, karadut gibi besinlerde bolca bulunan resveratrol; kalp sağlığını koruduğu gibi bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini düşürür, sinir sistemini korur. Resveratrolün ana etkisi, dokuların oksijenlenmesini sağlayan nitrik oksit adlı bir maddenin insan vücudundaki salınım kapasitesini artırmasıyla ortaya çıkar. Resveratrolün bir diğer etkisi de damar dokusunu güçlendirmesidir. Keşfedildiği günden bu yana, bilim camiasında resveratrolden zengin besinler kalp ve damar sağlığının korunması için önerilir. Resveratrolden zengin besinlerin yanında, bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltan, posadan zengin tam tahıllı besinler (makarna, bulgur, irmik gibi) ve kuru baklagillerin  tüketilmesi damar sağlığını daha da güçlendirir.

 

Üst üste koyulmuş çokça karadut

 

Bugün resveratrolden zengin bir besin olan karadut ve bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltan, damar sağılığını güçlendiren irmik ile hazırladığımız, tadına doyamayacağınız bir tarifle karşınızdayız: Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.  

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.

 

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları 

  • Karadut; A, B, C, E ve K vitaminleri ve sodyum, potasyum, niasin ve tiamin gibi birçok vitamin ve mineralden zengindir.
  • Karadutta bolca bulunan C vitamini, kolajen sentezini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Karadutta bulunan K vitamini, kemik dokusu gelişimine yardımcı olur ve kan pıhtılaşması için gereklidir.
  • Karadutun içerdiği riboflavin, dokularınızı serbest radikallerden korur ve oksijenin vücutta transferini kolaylaştırır.
  • Karadut; posadan zengin yapısı ile sindirim sistemini düzenler, kan şekerini regüle eder, bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltır, kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur, karaciğer sağlığını korur.
  • Karadut, yüksek miktarda antioksidan ve antikarsinojenik kapasitesi ile kansere karşı koruyucudur.
  • Karadutun içeriğindeki resveratrol, kalp ve damar sağlığını koruyarak aterosklerozu (damar tıkanıklığını) önler.
  • Karadut; içerdiği antioksidanlar ve C vitamini ile cildi onarır ve leke oluşumunu önler, melanin sentezini regüle eder, cildin güzel ve sağlıklı görünmesini sağlar.
  • İrmik, kaliteli bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır ve bu sayede vücudumuza bolca enerji verir.
  • İrmik, iyi bir bitkisel protein kaynağıdır ve glisemik indeksi de düşüktür. Bu sayede hem şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir hem de tok tutar.
  • İrmik, magnezyumdan zengin bir besindir ve hem kas kramplarından korur hem de sinir sisteminde uyarı iletimini kolaylaştırır.
  • Nane ve nane yağı, sindirim sistemi kasları üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle hassas bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu düşünülen mentol adı verilen bir bileşik içerir.
  • Nane, içerdiği mentol ile antimikrobiyal, antienflamatuvar ve antiseptik özelliğe sahiptir.
  • Nane içerdiği fitokimyasallar ile baş ağrısına ve kronik öksürüğe iyi gelir, kalp ve damar sağlığını korur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.
  • Nane, sindirim hormonlarının salınımını uyararak sindirim sistemini rahatlatır.

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:

 

Enerji ve Besin Ögeleri Miktar
Enerji 437 kcal
Karbonhidrat 79,8 g
Protein 9,7 g
Yağ 7,3 g
Posa 2,9 g
A Vitamini 72,5 µg
D Vitamini 12,0 µg
E Vitamini 0,87 mg
K Vitamini 2,0 µg
B1 Vitamini 0,12 mg
B2 Vitamini 0,4 mg
Niasin 0,65 mg
B5 Vitamini 1 mg
Biotin 8,5 µg
B6 Vitamini 0,15 mg
Folik asit 21,5 µg
B12 Vitamini 0,8 µg
C Vitamini 15,9 mg
Sodyum 76,8 mg
Potasyum 628,6 mg
Magnezyum 36,9 mg
Kalsiyum 242,5 mg
Fosfor 219,3 mg
Kükürt 71,3mg
Klor 210,4 mg
Demir 2,2 mg
Çinko 0,97 mg

 

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı tarifimizi tükettiğimizde günlük;

  • Karbonhidrat gereksinimimizin %76’sını,
  • Protein gereksinimimizin %9’unu,
  • Yağ gereksinimimizin %15’ini karşılamış oluruz.

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı, ikindi öğünü için muazzam ve keyifli bir tariftir.

Kupta Karadutlu İrmik Tatlısı tarifimizin yanında içeceğiniz bir fincan yeşil ya da beyaz çay, tatlınızı bir yandan resveratrolden bir yandan da kafeinden zengin bir öğün haline getirerek kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır.

Tadına doyamayacağınız bu tarifimizi tüketirken bir porsiyonu aşmamaya özen göstermenizi öneririm.

Dr.Tuba Günebak

 Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yorum yap!

İlgili İçerikler