Sonbahardan kışa geçerken doğada gözlenen değişimler eminim ki dikkatinizi çekmiştir. Tıpkı doğanın kendisi gibi vücudumuz da kışa hazırlık yapar ve değişim geçirir. Vücudumuzda meydana gelen değişimlerin temel amacı ise bizi korumaktır.
Sonbaharın son günlerinde sabah uyanıp perdeyi açtığınızda gördüğünüz puslu havanın sizde yarattığı etkiyi hayal edin. Moralinizin bozulması, duygu durumunuzun düşmesi olasıdır. Bu durumda beyniniz hemen tedbir alır ve sizi depresyondan korumak amacıyla huzur hormonu yani seratonin seviyenizi yükseltmeye çalışır. Ve de geçmiş tecrübelerinden bilir ki serotonin seviyenizi yükseltmenin en kolay yolu karbonhidrattan zengin beslenmektir. Bu durumda karbonhidrat ihtiyacınız artar, aşermeler başlar. Doğru tedbirleri almazsanız duygusal yeme atakları yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda iştahınızı kontrol etmek, yeme ataklarından korunmak ve kilo kontrolü sağlamak için ilk yapmanız gereken kaliteli karbonhidrat tüketimini artırmaktır. İşte kışın kapıya dayandığı bu günlerde duygusal yeme ataklarından korunmanızı kolaylaştıracak 5 öneri.
- Kahvaltıda tam tahıllı ekmek tüketin. Bir-iki dilim yeterli, miktarını abartmayın. Çavdar ekmeği yağ metabolizmasını daha çok etkilediği için tercih edilebilir. Bununla birlikte, tam tahıllı ekmek posa içeriği ile bağırsak faaliyetlerinizi destekler ve metabolizmanızı hızlandırır.
- Ara öğünlerde sade probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz. Probiyotik yoğurt, bağırsak sağlığını koruyan iyi huylu bakteriler içerir. Yoğurdunuza sade yulaf ezmesi ekleyin. Yulaf, bileşimindeki beta-glukan ile yağ metabolizmanızı da destekler.
- Ana öğünlerde makarna ve bulgura yer verin. Makarna ve bulgur kompleks karbonhidratlardan zengin yapısı ile serotonin sentezini kolaylaştırır.
- Çorbalarınızı kinoa, kara buğday, bulgur, şehriye, chia tohumu ile zenginleştirin.
- Ana öğünlerde sofranızdan salatayı eksik etmeyin. Salata hem tok tutar hem de zengin posa içeriği bağırsak hareketlerini hızlandırır, metabolizma hızını artırır.
Yeme davranışınızı yönetebildiğiniz sağlıklı bir kış geçirmenizi dilerim.
Bugün kış aylarını sağlıklı geçirmek ve metabolizmasını hızlandırmak isteyenler için keyifli bir tarifle karşınızdayız: Elmalı Makarna Salatası. Bu lezzetli tarifin hazırlanışını izlemek için tıklayın.
Elmalı Makarna Salatası tarifimiz 4 kişiliktir. Ön hazırlık süresi 5 dakika, pişirme süresi 25 dakikadır. Zorluk derecesi 3 yıldızdır.
Elmalı Makarna Salatası Tarifinde Yer Alan Besinlerin Faydaları
Tarifimizin önemli malzemelerinden olan yeşil elma, A ve C vitaminlerinden zengin kıymetli bir meyvedir. Biz “güneş girmeyen eve doktor girer” deriz. Japonlar ise “elma girmeyen eve doktor girer” dermiş. Üstelik yeşil elma uluslararası sağlıklı beslenmenin simgesidir.
- Elma zayıflama sürecinde tüketilebilecek en iyi meyve alternatiflerinden biridir. Çünkü glisemik indeksi oldukça düşük bir meyvedir ve kan şekerini çok yavaş yükseltir. Bu nedenle, şeker hastaları için de iyi bir seçenektir.
- Elma, antioksidanlardan zengin yapısı ile göz sağlığını destekler, yaşa bağlı olarak gelişen göz kusuru riskini azaltır.
- Yeşil elma bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sayede astım gibi otoimmün hastalıklardan da korur.
- Elma, C vitamininden zengin yapısı ile kolajen sentezini artırır ve eklem sağlığını güçlendirir.
- Elma, kalsiyumun bitkisel kaynaklarından birisidir ve bu nedenle vegan ve vejetaryenler için en iyi meyve seçeneklerinden biridir.
- Elma posadan zengin, prebiyotik bir besin olarak bağırsak hareketlerini hızlandırır ve hazmı kolaylaştırır.
Tarifimizin bileşenlerinden biri olan turp; kalsiyum, C vitamini, riboflavin, niasin, tiamin, B6 vitamini, folik asit, potasyum, bitkisel kaynaklı demir, manganez, kateşin, vanilik asit ve koenzim Q10’de zengin bir besindir.
- Turp, kateşinden zengin yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi koronavirüs gibi viral hastalıklara karşı korur.
- Turp, C vitamininden zengin yapısı ile mevsim hastalıklarından, gribal enfeksiyonlardan korur.
- Turp koenzim Q10 içeriği ile hem kalp sağlığını korur hem de diyabet yani şeker hastalığı riskini azaltır.
- İzotiosiyonattan zengin bir sebze olan turp, karaciğeri temizleyen yani detoksifiye eden besinlerden birisidir.
- Potasyumdan zengin içeriği ile turp; kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırır, yüksek tansiyon hastalığı riskini azaltır, damar sağlığını korur.
Tarifimizin önemli bileşenlerinden biri olan ceviz; bitkisel kaynaklı demir, potasyum, magnezyum, folik asit, kalsiyum ve doymamış yağ asitlerinden zengin bir yağlı tohumdur.
- Omega 3 yağ asitlerinden zengin bir besin olan ceviz; kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur, damar tıkanıklığına sebep olan damar plaklarından korur, kalp sağlığını güçlendirir, enflamasyonu yani vücudumuzdaki iltihabi reaksiyonları azaltır, kalp krizinden korur, kanser riskini azaltır.
- Demirden zengin bir besin olan ceviz demir yetersizliği anemisi olanlar, veganlar ve vejetaryenler için iyi bir ara öğün alternatifidir.
- Metabolizma hızını artıran besinlerden biri olan ceviz, zayıflamak isteyen herkesin kahvaltısında, bir iki adet olmak kaydıyla yerini almalıdır.
Elmalı Makarna Salatası tarifimizin besin ögesi bileşimine birlikte bakalım:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Elmalı Makarna Salatası tarifimizi tükettiğimizde günlük;
- Karbonhidrat gereksinimimizin %51’ini,
- Protein gereksinimimizin %10’unu,
- Yağ gereksinimimizin %39’unu karşılamış oluruz.
Elmalı Makarna Salatası, kalp ve bağırsak sağlığını destekleyen çok kıymetli bir tariftir.
Elmalı Makarna Salatası tarifini yanında 1 su bardağı kefir ile tüketirseniz simbiyotik bir öğün tüketmiş olursunuz ki bu da bağırsaklarınızı çok mutlu eder. Çünkü, kefirdeki probiyotik bakteriler elma, turp ve makarnadaki probiyotik içerikle birleşip bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı adına daha güçlü bir etki ortaya koyar.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı