Kahvaltı gerçekten de büyülü bir öğün. Belki insanların yüzyıllar boyunca yeniden doğmaya benzettikleri uykudan uyanmanın hemen arkasından geldiği için, belki de günün getirdikleriyle başa çıkabilmenin en iyi yolu her zaman ona sıkı bir öğünle başlamak olduğu için böyledir bu. Hangi nedenle olursa olsun, son yıllarda beslenme uzmanlarının da sıkça vurguladığı gibi kahvaltı asla es geçilmemesi gereken, çok önemli bir öğün. Biz de bu yazımızda sizlerle geçmişten günümüze önemini koruyan, birçok mutfak kültüründe farklı lezzetlerle selamlanan kahvaltı hakkında bilgiler paylaşalım istedik.
Kahvaltının önemini fark edenlerin de yalnızca biz modern çağ insanları olduğunu düşünmeyin. Örneğin antik metinlerden öğrendiklerimiz bize, o hayranlıkla baktığımız piramitleri inşa eden Mısırlıların da kahvaltı ettiğini gösteriyor. Hatta Antik Mısır’da köylülerin yalnızca bir öğünle yetindikleri ve bunun da sabah saatlerinde henüz çalışmaya başlamadan tükettikleri bir öğün olduğu söyleniyor. Evet, belki onlar böyle isimlendirmiyorlardı ama çorba, kavılca buğdayından yapılmış ekmekler, bakla ve falafel gibi yiyecekler tükettikleri o tek öğün, bugün bizim “mutlulukla bir ilgisi olduğunu” keşfettiğimiz kahvaltıdan başkası değildi.
Kahvaltı Etmenin Faydaları Nelerdir?
Bizimkine oranla daha zor bir yaşama sahip olduğunu tahmin ettiğimiz eski zaman insanlarından günümüze uzandığımızda ise uzmanların kahvaltının önemini vurgulayan bilimsel çıkarımlarıyla karşılaşıyoruz. İsterseniz şimdi uzman görüşleri ışığında, kahvaltının sağlıklı bir yaşam sürmek için neden bu kadar önemli bir öğün olarak kabul edildiğine bir göz atalım.
-Beynimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Uyandığımızda son yediğimiz öğünün üzerinden oldukça uzun bir zaman geçmiş olur. Ve bu süre boyunca vücudumuz enerji elde etmek için kullandığı besin ögelerini tüketir. Sabah kahvaltı etmezsek beynimiz enerji ihtiyacını yeterince karşılayamadığı için dikkat ve konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı belirtilerle karşılaşırız.
-Kan şekeri dengesinin korunmasına yardımcı olur. Son yıllarda artan obezite problemi ve iyice yaygınlaşan şeker hastalığı (diyabet) nedeniyle artık hemen herkes vücudumuzdaki kan şekeri dengesinin ne kadar önemli olduğundan haberdar. Düşük olması da yüksek olması kadar problem yaratabilen kan şekerinin gün boyunca dengede kalmasını sağlamak için kahvaltı çok önemli bir öğündür.
-Hastalıklar karşısında gösterilen direnci artırır. Vücudun gün içindeki ihtiyacını karşılamak için kullandığı enerji depolarının yeniden doldurulmaması bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hastalıklar karşısında gösterilen direncin azalmasına neden olur.
-Kalp krizi riskini düşürür. Harvard Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı bir araştırmaya göre kahvaltı etme alışkanlığı olmayan kişilerde kalp krizi riskinin %27 arttığı tespit edilmiş. Dolayısıyla bu, kahvaltı etmeyi alışkanlık haline getirip açlık süresini kısaltanların kalp krizi geçirme riskinin diğerlerine göre daha az olduğunu gösteriyor.
Kültürlere Göre Kahvaltı Çeşitleri
Diğer faydaları bir tarafa, kahvaltının keyifli bir öğün olduğu herkes tarafından bilinmekte. Tatil günleriyle özdeşleşen ve ailelerin, arkadaş gruplarının bir arada vakit geçirmesine vesile olan bu öğün, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerle özdeşleşmiş rengarenk bir tarifler dağarcığına da sahip. İçlerinde ülkemizin meşhur ve zengin içerikli Van Kahvaltısı ile boy ölçüşebilecek olan var mı bilmiyoruz ama dünyadan öne çıkan kimi kahvaltı lezzetlerini tanımakta da fayda olduğunu düşünüyoruz. Bakalım dünyanın dört bir yanında insanlar geleneksel olarak kahvaltıda ne yiyorlar.
Japonya
Balık ızgara, haşlanmış pirinç, geleneksel bir Japon çorbası olan Miso, fermente edilmiş soya fasulyeleri yani Natto…
İngiltere
Geleneksel İngiliz kahvaltısının olmazsa olmaz ögelerinden biri sizi çok şaşırtacak: Kuru fasulye.
Çin
Bir tür pirinç lapası olan Zhou, You Tiao dedikleri kızarmış hamur çubukları ve soya sütü…
Fransa
Fransa’da kahvaltı deyince herkesin aklına gelen bellidir herhalde: Kruvasan.
Hindistan
Roti denilen lavaşlar, dosa isimli mercimekli krepler ve idlis denilen pirinç hamurundan elde edilmiş pancake’lerin daldırıldığı birçok farklı sos…
Dünyanın çeşitli mutfaklarından bazı geleneksel kahvaltı türlerini de öğrendiğimize göre açılmış iştahımız ve yeni tarifler hazırlamak için kabarmış hevesimizle mutfağımıza dönebiliriz. Zengin mutfak kültürümüzde yer alan ve sevdiklerinizle birlikte kahvaltıda keyifle tüketeceğiniz tariflerden oluşan oynatma listemizi görmek için linke tıklayabilirsiniz. Bir sonraki blog yazımızda görüşünceye dek yeniden doğduğunuzu hissettirecek harika kahvaltılar yapmanızı dileriz.