Midye denizin koynunda, sessiz sedasız yaşantısını sürdürürken göğsünde incisini büyütür. Midyenin içine giren bir kum tanesi “incinin annesi” denilen sert, güçlü bir yapı tarafından katman katman sarılır ve sonunda inci oluşur. İncinin katmanlı yapısı buğdayın yapısına benzer. Buğday tanesi de katmanlardan oluşur ve gerçek durum buğdayı da Türk mutfağının incisidir. Gerçek durum buğdayının makarna olma yolculuğu, kum tanesinin inci olma yolculuğuna benzer: Buğday tanesi, ilmek ilmek dokunur ve sofralarımızı süsler. Makarna; şölen yemeklerinde de, öğrenci evlerinde de, bayram sofralarında da karşımıza çıkabilir. Her çocuğun en sevdiği yemektir o; köfte yanında makarna, peynirli makarna, kıymalı midye makarna… Kurban Bayramlarında et yemek istemeyen çocuklara kıyma çektirilir; mantı harcı hazırlanır, midye makarnanın içine bir güzel doldurulur, oldu mu size midye makarnadan mantı makarna!
Hem, bayram sofraları için bu yalnızca lezzetli değil sağlıklı da bir tercihtir. Yani, Kurban Bayramı’nda da sofralarımızın sağlıklı olabilmesi için hepimizin tabağında etin yanında biraz da makarna olmalıdır. Durum buğdayından yapılmış gerçek makarnanın posadan zengin yapısı, etten aldığımız kolesterolün emilim oranını azaltır. Bunun yanında, kesilen hayvan; birçok kez antibiyotik tedavisi görmüş olabilir, strese girmiş olabilir, temiz olmayan yemler yemiş olabilir. Bu hayvanın eti soframıza geldiğinde, bize de geçebilecek zararlı maddelerin vücudumuzdan hızlıca atılması için posadan zengin beslenmemiz gerekir. İşte bu nedenle, Kurban Bayramı’da hem öğle hem de akşam yemeklerinde, sofranızda gerçek makarna ve bol salata olmalıdır.
Bayramların en güzel yanı, çocukların yüzünde beliren tebessümle karşılaşmaktır belki de. Onların neşesini ve hızla büyüdüklerini görmek en büyük keyif kaynağımızdır. Bir doktor diyetisyen olarak çocuk beslenmesinde; çocuğun enerji ihtiyacını karşılayabilmek, zihinsel gelişimini desteklemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, o küçük bedenini mikroplara karşı korumak, huzur hormonu seviyesini yükselterek dingin olmasını sağlamak, bağırsaklarını çalıştırmak, metabolizmasını hızlandırıp çocukluk çağı şişmanlığından korumak için hazırladığım beslenme programlarında en çok kullandığım, önerdiğim besinlerin başında makarna gelir.
Bu noktada anneleri bilinçlendirmek gerekir. Çünkü, anne markete gittiğinde rafta gördüğü, üzerinde “makarna” yazan her yiyeceği makarna zannedebilir. Bir makarnanın gerçekten makarna olabilmesi için gerçek durum buğdayından üretilmiş olması gerekir. Sizin makarnanız gerçek durum buğdayından üretilmemişse boşuna fayda bekleyerek tüketmeyin. Gerçek makarna; altın sarısı olur, ortasından kırdığınızda ses çıkartır, çıtlar, yüzeyi alacalı bulacalı, siyah ya da beyaz benekli değildir, pişince yapışkan yapıda olmaz, rengi donuklaşmaz.
Bazı besinlerin yaşı vardır, makarnanın yaşı yoktur. Yani bazı besinlerin güvenle tüketilebileceği belirli yaş aralıkları vardır. Mesela bir bebeğe 11. aydan önce peynir, bir yaşından önce de bal veremezsiniz. Bu hem böbrek sağlığı hem de besin alerjisi açısından riskli olur. 60 yaşından sonra her gün kırmızı et yiyemezsiniz. Kötü huylu kolesterol seviyeniz yükselebilir, damar tıkanıklığı riskiniz artabilir. Makarna ise yaşı olmayan bir besindir. 9 aylık bir bebek de, 90 yaşındaki biri de güvenle makarnasını yiyebilir.
Makarna keyifli sofraların, eğlenceli sohbetlerin yemeğidir; makarna gam tutmaz, makarna yiyen üzülmez, üzülemez. Çünkü, makarnanın yapısındaki besin ögeleri sadece bedeni değil, ruhu da besler. Makarna beyin biyokimyasını olumlu yönde öyle bir değiştirir ki olumsuz düşünmek elinizden gelmez. Bayrama en çok yakışan, bayramın neşesine ve yarattığı eşsiz birlik duygusuna en çok uyan besin de makarnadır. Bu bayramda da sofralarınız yine makarna ile şenlensin; artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin. Midye makarna ile sağlıklı tariflerimizi hemen izleyin!
Dr.Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı