• siyah zemin üstünde sarımsaklar

İşten yorgun argın çıktığınız ve evde yemek olmadığını hatırladığınız günlerde o yanıtlanması güç soru sizin de zihninizi meşgul ediyordur mutlaka: “Eve gidince ne pişirsem?” Aslında birçoğumuzun da bildiği gibi bu sorunun oldukça pratik bir yanıtı var. Eğer, hem besleyici hem de eğlenceli bir yemek hazırlamak istiyorsanız penne makarna pişirebilirsiniz. Makarnanızın yanına bir kase de salata yaptınız mı, oldu bitti işte! “Çok yorgunum salata da yapamam.” diyorsanız, sebzelerinizi söğüş biçiminde de doğrayabilirsiniz. Tabi tüm bunların yanına bir de hayvansal protein kaynağı eklemeniz iyi olur. Nitekim, sağlıklı beslenme kapsamında, ana öğünlerimizde her besin grubundan ürünlerin yer alması gerekir. Bu da kolay makarnanızın yanına bir kase yoğurt ekleyebilir, üzerine peynir rendeleyebilir ya da kıymalı makarna sosu hazırlayabilirsiniz. Şahane bir öğün oldu, değil mi? Hem sağlıklı hem de doyurucu…

Ancaaak, atlamamanız gereken bir nokta var ki o da hangi makarnayı pişirdiğimize dikkat etmek. Gerçek makarna pişirdiğinizden emin misiniz? Makarnanız durum buğdayı irmiği ile üretilmemişse nafile, boşuna çaba.Durum buğdayı irmiği ile üretilmiş gerçek makarna, vücudumuzdaki yararlı bakterileri besleyen, prebiyotik bir üründür. Bu özelliği sayesinde sinir sistemimizi güçlendirir, bağışıklık sistemimizi destekler, duygu durumumuzu iyileştirir, metabolizma hızımızı artırır ve bağırsaklarımızın sağlıklı çalışmasını sağlar. Gerçek makarnayı, altın sarısı rengi, ortasından kırdığınızda çıkardığı “çıt” sesi, yüzeyinin alacalı bulacalı, siyah ya da beyaz benekli olmaması, pişince yapışkan bir form almaması ve renginin donuklaşmamasından tanıyabilirsiniz.

Makarna Nasıl Pişirilmelidir?

Makarnanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden en yüksek düzeyde faydalanabilmek için makarnayı suyunu çektirerek pişirmek gerekir. Bunun için, tencereye çiğden konan makarnanın üzerini 2 parmak kalınlığında örtecek kadar sıcak su ekleyip biraz sıvı yağ (tercihen zeytinyağı) gezdirin, karıştırın, pişirmeye bırakın, ara ara tekrar karıştırın. Makarnanızı suyunu çekene kadar pişirin. Aynı bulgur pilavı pişirir gibi. Makarna suyunu çektikten sonra ocağı kapatın. Makarnanızı dinlenmeye bırakın. Makarna dirençli nişastadan zengindir. Makarna demlenirken dirençli nişasta içeriği artar. Bu da makarnaya prebiyotik özellik kazandırır.

Makarnanın Prebiyotik Özelliğinin Olması Ne Demek?  

İnsan vücudunda 1023 hücre bulunur. Yani; 100000000000000000000000 hücre bulunur. Bu sayıyı okuyabildiniz mi? Okuyamadınız değil mi? Ben de ilk seferinde okuyamamıştım. Sonradan öğrendim ki bir nonilyon diye okunuyormuş. Peki, insan vücudundaki 1023 hücrenin kaçı insan hücresi dersiniz? Tahmin edin. Edemediniz mi? Ben söyleyeyim, sadece %10’u. Şaşırtıcı değil mi?

Hücrelerin geri kalanı bizimle ahenk içinde yaşayan iyi huylu bakterilere aittir. Dolayısıyla, vücudumuzdaki iyi huylu bakterilerle iyi geçinmeli ve varlıklarını desteklemeliyiz. Çünkü, onlar da bizim sindirim sistemimizi koruyor, duygu durumumuzu destekliyor ve bağışıklık sistemimizi güçlendiriyorlar. Vücudumuzdaki bu dost bakterilere “probiyotik bakteriler” deniyor. Ve probiyotik bakterilerin de tıpkı bizim gibi hayatta kalmak için beslenmeye ihtiyaçları var.

Vücudumuzdaki probiyotik bakterileri besleyen yiyeceklere “prebiyotik besinler” diyoruz. İsterseniz gelin, prebiyotik besinler arasından öne çıkan birkaçını sizlerle paylaşalım.

Makarna ve Prebiyotik Dostları  

Makarna 

Prebiyotik besinlerin başında makarna geliyor, tabi en keyiflilerinden biri de penne makarna. Makarnanın yapısındaki dirençli nişasta, sindirim enzimlerine dirençli olduğu, midede parçalanmadığı, bağırsaklara kadar yapısını bozmadan yol aldığı için ona “dirençli nişasta” deniyor ve bu besin ögesi bağırsaklara ulaştığında, iyi huylu probiyotik bakterilerimiz tarafından besin kaynağı olarak kullanılıyor.

Sarımsak ve Soğan  

Mutfaklarımızda bolca kullandığımız bu iki ürün de çok iyi birer prebiyotik. İçeriğinde inülin bulunan bu besinler, vücudumuzdaki yararlı bakterilerin beslenmesine katkı sağlayan besinlerin en yaygın tüketilenleri arasında yer alıyor.

Muz ve Elma  

Pek çok meyvenin prebiyotik özelliği olduğunu söyleyebiliriz ama dost bakterilerimizin içlerinde en sevdikleri bu ikisi olsa gerek. Muzu henüz yeşile çaldığı ham haliyle tüketmenin prebiyotik etkisini artırdığını da ekleyelim.

Keten Tohumu 

Son yıllarda sağlıklı beslenme önerilerinin gözdelerinden biri haline gelen keten tohumu da içerdiği bol miktarda dirençli posa ile çok iyi bir prebiyotik kaynağı.

Makarna, insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olsa gerek, bu kadar uygun fiyata bu kadar besleyici bir besin daha yok. Bu akşam yine makarna pişirelim, yine durum buğdayından yapılmış gerçek makarna yiyelim, sağlığımıza sağlık katalım. Ne dersiniz? Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin penne makarna ile hazırladığı tariflerinden faydalanmak, tariflerin yer aldığı oynatma listesine ulaşmak için tıklayın.

 

Dr.Tuba Günebak

Beslenme ve Diyet Uzmanı

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler