• ayva

Her mevsimin sebze ve meyveleri farklı… Gerçi artık gelişen tarım yöntemleri sayesinde birçoğuna dört mevsim ulaşabiliyoruz ama çoğunlukla mevsiminde tüketmediklerimizden pek de memnun kalmıyoruz. Yine de sebze ve meyveler mevsimlerle ilişkilendirilme niteliğini bir parça kaybetti sanki. Ama öyleleri var ki bu gücü asla yitirmiyor ve hâlâ belli mevsimlerle hatta belki de o mevsimlerin belli dönemleriyle birlikte anılmaya devam ediyor. Kış güneşini andıran uçuk sarısı, kendine özgü mayhoşluğu ve insana yılın bu en soğuk zamanlarında güç vermek istermiş gibi duran sertliği ile ayva da bu ürünlerden biri. İnsana gökyüzünde ilk kar tanelerini gördüğü, pencereden soğuk ve tenha sokakları izlerken evin ılık havasına minnet duyduğu günleri hatırlatan bu harika meyveyle ilk bakıştığımız yerlerden biri de kalabalık ve keyifli yılbaşı sofraları olur. Yani kış meyvesi olduğu gibi biraz da yeni yıl meyvesidir ayva hepimiz için. 

Peki ayva sadece meyve tabaklarında ya da ailece girişilen meyve yeme ritüellerinde mi çıkar karşımıza? Tabi ki hayır. Bir kere onun mutfağımızın en nadide tariflerinden biri olan enfes bir tatlısı vardır. Zaten fırınlanmaya ve her türlü fırın lezzetine katılmaya ne kadar uygun bir meyve olduğunun sinyallerini de bu tatlı tarifiyle verir. Tabi bir de ta Osmanlı saraylarının mutfak geleneğine uzanan yemeklerde meyve kullanma, lezzeti meyvelerle dengeleme geleneği var. Ayva, bu teknikle kullanılmaya çok uygun olan dokusu sayesinde tencere yemeklerinde ve yahni benzeri et yemeklerinde kavrulan diğer malzemelerle birlikte hafifçe karamelize olacak ve tüm lezzeti içine çekecek biçimde kullanılır. Yani kısacası, yeni yıl meyvesi ayva ister tatlısıyla ister yemeklere yapacağı nefis katkılarla neşeli yılbaşı sofralarında yerini sağlamlaştırır.  

Ayvalı Enfes Yılbaşı Tarifleri 

Tabi farklı pişirme teknikleri ve sayısız malzeme ile uyum sağlayan makarna da ayvanın ne iyi lezzet ortaklarından biri olabilir. İsterseniz gelin, yılbaşı sofralarınızı ayva lezzetiyle zenginleştirecek kimi örnek tariflere hep birlikte bir göz atalım. 

Arapgir Mor Reyhanlı Ayva Dolması

Coğrafi işaretli yöresel bir otla zenginleşen, yılbaşı sofralarınıza yakışacak bir ayva dolması tarifi.

Ayvalı Yeni Yıl Makarnası 

Yeni yıl neşesini, ayva ve makarnanın lezzetiyle perçinleyecek harika bir ana yemek alternatifi.   

Ayvalı İrmik Tatlısı 

İrmik tatlısının yalın lezzetine ayvadan mayhoş bir katkı…

Ayvalı Tel Şehriye Pilavı 

Tel şehriye ile tavuğun muhteşem uyumuna eşlik eden ayva tadının damga vurduğu bir tarif.

Ayva Soslu Makarna 

Doğal bir tatlı-ekşi dengesine sahip olan ayvanın muhteşem bir sosa dönüşüp makarnayla buluşmasından doğan bir lezzet.

tel şehriye

Ayvanın Lezzet Dolu İki Hali: Kavrulmuş ve Fırınlanmış Ayva 

Her biri enfes birer yılbaşı lezzeti olabilecek tarifleri gördükten sonra şimdi sıra kendi reçetelerimizi oluşturmakta kullanabileceğimiz, ayvanın farklı pişirme teknikleriyle büründüğü iki lezzetli hali hakkında bilgiler vermeye geldi sıra. Fırınlanmış ve kavrulmuş ayva hakkında bilgiler karşınızda!

Fırınlanmış Ayva 

Mutfağımızın klasikleri arasında yerini alan ayva tatlısından aşina olduğumuz bu pişirme tekniği, ayvayı fırın yemeklerinin harika bir lezzetlendiricisi haline getirir. Başrol oynadığı dolma tariflerinden destekleyici bir ürün olarak katıldığı lezzetlere ayva büyük bir keyifle fırına girer ve ortaya enfes yemekler çıkarır. 

İçerdiği C vitamini ve çeşitli fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminin gücüne güç katan ayva, vücudumuzun virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. 

Kavrulmuş Ayva 

Güveçlerde, yahnilerde, çeşitli tencere yemeklerinde başarılı bir rol oynayan ayva, tariflerdeki diğer malzemelerle birlikte kavrulduğunda enfes sonuçlara ulaşmamızı sağlar. Mutfağımızda geleneksel olarak et yemeklerini dengelemek için kullanılan meyveler arasında yer alan ayva, yemeğin suyu verilmeden önce tüm malzemelerle birlikte güzelce kavrulduğunda, muhteşem bir lezzetlendiriciye dönüşür. 

Ayrıca, glisemik indeksi düşük bir meyve olan ayva kan şekerini hızla yükseltmez, lifli yapısıyla uzun süreli bir tokluk hissi kazanmamızı sağlar. Bu özellikleriyle şeker hastalarının tüketimine uygun olan ayva, kilo vermeye de yardımcı olur. 

Muhteşem bir yılbaşı sofrası hazırlamak için her zamankinden farklı tarifler arayanlara, ayva ile makarnanın çok iyi alternatifler sunduğunu gördük. Tabi mutfakta yaratıcılığını konuşturup kendi kendi reçetelerini oluşturmayı arzulayanlar gibi enfes tariflerin nasıl yapıldığını adım adım izlemek isteyenlerin de olduğunu biliyoruz. Öyleyse, herkesi Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin tariflerinden oluşan oynatma listesine bekliyoruz. Oynatma listemize ulaşmak için hemen tıklayın. Şimdiden afiyet olsun. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum yap!

İlgili İçerikler