Kot pantolonun içine beyaz t-shirt sokma mevsiminin gelmesiyle birlikte telaşlı bir koşuşturma başladı. Bu mevsimde herkes fazla kilolarından kurtulmaya, metabolizmasını hızlandırmaya çalışıyor. Esasen metabolizma hızı, hayati fonksiyonlarınızı devam ettiren iç organlarınız başta olmak üzere tüm organlarınızın çalışma hızını ifade eder. İç organlarınız, kaslarınız ne kadar hızlı çalışırsa metabolizmanız da o kadar hızlı olur. Gelin hep birlikte, metabolizma hızını etkileyen etmenlere bir göz atalım.
Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Metabolizma hızını ilk etkileyen faktör yaştır. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar.
- Metabolizma hızını etkileyen ikinci faktör cinsiyettir. Kadınların vücudu östrojenden (kadınlık hormonu) zengindir. Östrojeni yüksek bir vücudun yağ dokusu oranı da yüksek olur. Halbuki, metabolizmanın hızlı olması için kas dokusu oranının yüksek olması gerekir. Bu nedenle, kadınların metabolizma hızı erkeklerden yavaştır.
- Hava sıcaklığı da metabolizma hızını etkiler. Kış mevsiminde havalar soğuk olduğu için vücudun ısısını koruması gerekir. Vücut ısısını koruyabilmek için deri altındaki yağ dokusunu artırır. Dolayısıyla, vücudumuz kış mevsiminde yağ tutabilmek için metabolizmasını yavaşlatır.
- Metabolizma hızını etkileyen bir diğer faktör de fiziksel aktivitedir. Fiziksel olarak aktif kişilerin metabolizması daha hızlı olur. Metabolizmanızı hızlandırmak için her gün en az 20 dakikalık yürüyüş antrenmanı yapmanız önerilir.
- Metabolizma hızını etkileyen en önemli etmen beslenmedir. Makarna gibi bazı besinler iç organların çalışma hızını artırarak metabolizma hızına katkı sağlar.
Metabolizma Hızını Artıran 8 Besin
Metabolizma hızını etkileyen faktörleri gözden geçirdiğimize göre şimdi hangi besinleri tüketerek metabolizmamızı hızlandıracağımızı öğrenebiliriz. İşte, metabolizma hızını en çok artıran 8 besin…
1.Durum buğday irmiğinden yapılmış makarna yiyin.
Düzenli makarna tüketimi bağırsak hareketlerini artırır. Ancak bu etkiden faydalanabilmek için makarnanızın durum buğdayı irmiğinden yapılmış olması gerekir. Makarna satın alırken makarna paketinin arkasında “Durum buğdayı irmiğinden yapılmıştır.” ibaresini görmezseniz almayın. Makarnanın şekli fark etmez, ister spagetti olsun ister penne makarna olsun. Spaghetti de penne makarna da diğer makarna çeşitleri de metabolizma hızına aynı şekilde etki eder. Makarna posadan zengin bir besin olduğu için sadece bağırsak hareketlerinizi artırmakla kalmaz, mide-bağırsak sistemi kanserleri ve kalp hastalığı riskini azaltır, kan kolesterol profilini düzene sokar.
2.Günde bir bardak yeşil çay için.
Yeşil çay kafein içeren bir bitki çayıdır. Kafein, kalp ritmini artırarak metabolizma hızını destekler. Bunun yanında bileşimindeki kateşin sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir.
5.Acı kırmızı biber tüketin.
Mide rahatsızlığı olmayanlar için iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Acı kırmızı biberin bileşimindeki kapsaisin adındaki bir madde metabolizma hızını anlamlı şekilde artırır.
4.Kafeinli kahve için.
Kahvenin metabolizma hızını artırabilmesi için kafein içeriyor olması gerekir. Yani, kafeinsiz kahve aynı etkiyi göstermez. Kahve adrenalin sentezini artırır, metabolizmayı hızlandırır. Size önerim günde üç kupadan fazla kahve içmemeniz ve 400 derecenin altında kavrulmuş ya da kavrulmamış kahve almanızdır.
5.Düzenli yumurta yiyin
Anne sütünden sonraki en kaliteli ve vücutta kullanım oranı en yüksek protein kaynağıdır. Yumurta, hem vücudumuza etten daha kaliteli ve daha ucuz protein sağlar hem de metabolizma hızımızı artırır.
6.Probiyotikli yoğurt tercih edin.
Bileşimindeki iyi huylu bakterilerle hem metabolizma hızını hem de bağışıklık sistemini destekler.
7.Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Metabolizma hızını artırmakla kalmaz, bileşimlerindeki lutein ve zeaksantin ile yaşa bağlı oluşan görme kusurlarından da korurlar
8.Brokoli yiyin
Brokoli, içerdiği biyoaktif bileşenlerle (glukosinolatlar ve indoller) hem metabolizmanızı hızlandırır hem de kanser riskinizi azaltır.
Metabolizmanın hızlı çalışması zayıflama sürecini çok kolaylaştırır. Zayıflama çabası içinde çok düşük kalorili diyetler yapmak yerine dengeli bir beslenme programı içinde olduğunuz, öğün atlamadığınız, yumurta gibi kaliteli protein aldığınız, makarna gibi kaliteli karbonhidrat kaynaklarına yer verdiğiniz, sebzeleri ihmal etmediğiniz, en az 3 porsiyon mevsim meyvesi tükettiğiniz, su içmeyi unutmadığınız bir yaz mevsimine merhaba demeniz dileğiyle… Nuh’un Ankara Makarnası Mutfak Akademisi’nden şeflerimizin yanınızda olacağını unutmayın. Şeflerimizin hazırladığı enfes tarifler için mutlaka tıklayın, gününüz güzel geçsin.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı