
Mantınızı nasıl alırdınız? Siz belki de kıymalı mantıya alışık olabilirsiniz ama yöresel olarak farklı içlerle hazırlanmış mantılarla karşılaşmak da mümkündür. Çeşitli yörelerde mantı harcı; etli, tavuklu, mantarlı, peynirli, yeşil mercimekli, nohutlu hazırlanabilir.
Mantıyı ilk kimin yaptığını hiç düşündünüz mü peki? Günümüzde Kayseri’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan mantının ilk kez Moğollar ve Uygur Türkleri tarafından yapıldığı ve İpek Yolu üzerinden Orta Asya’ya yayıldığı anlatılır. Ayrıca mantının eski bir Türk yemeği olan tutmaç aşından türemiş bir yemek olduğu da söylenir. Mantı fırında ya da buharda pişirilebileceği gibi, suda haşlanarak da hazırlanabilir. Osmanlı mutfağına ilişkin 15. yüzyıla ait kaynaklarda, mantının kıyma ve ezilmiş nohut karışımından hazırlanan bir harçla hazırlandığına da değinilir.
Bazıları mantısını el açması hazırlarken, bazıları da mantı makarnaya kıymalı harç doldurarak hazırlar. Mantı makarnanın içine harç doldurarak hazırlamak tabii ki diğer yönteme göre oldukça pratiktir. Gelin, farklı mantı çeşitlerine sağlıklı malzemelerle nasıl iç harç hazırlanır, hep birlikte öğrenelim.
Sağlıklı Mantı Harcı Tarifleri
Nohutlu mantı içi tarifi
1 orta boy soğanı ince ince kıyın ya da rendeleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin. İçine bir tutam ince kıyılmış maydanoz, 2 su bardağı bir gece önceden suda bekletilmiş ve ertesi gün haşlanmış nohut ekleyin. İsteğinize göre tuz, toz zerdeçal ve karabiber ekleyip mutfak robotunda çekin. Çiğ mantı makarnaların içine hazırladığınız harcı doldurup pişirin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz.
Peynirli mantı içi tarifi
1 su bardağı lor peynirini bir çay bardağı dövülmüş ceviz içi, yarım çay kaşığı pul biber, bir tatlı kaşığı çörek otu ile karıştırın. Hazırladığınız peynirli harcı çiğ mantı makarnaların içine doldurup haşlayın. Üzerine kırmızı biber, kekik ve tereyağı ile hazırladığınız sosu gezdirebilirsiniz.
Mercimekli mantı içi tarifi
Bir su bardağı yeşil mercimeği bir gece suda bekletin, ertesi gün haşlayın ve haşladıktan sonra süzüp mutfak robotundan geçirin. Bir pişirme kabında ince ince doğradığınız 1 orta boy kuru soğan ve 4 diş sarımsağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile soteleyin. Soğan ve sarımsaklarınız pembeleştikten sonra haşlayıp mutfak robutundan geçirdiğiniz mercimekleri ekleyin, isteğinize göre tuz ve karabiber ilave edin. Elde ettiğiniz harcı, çiğ mantı makarnaların içine doldurun ve haşlayın. Üzerine seyreltilmiş süzme yoğurt ekleyip servis edin.
Tavuklu mantı içi tarifi
Kemikli tavuk göğsünü haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu kenara ayırın. Tavuk etini ince ince, küçük küçük doğrayın. Tavuk parçalarınıza rendelenmiş kuru soğan, tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız harcı çiğ mantı makarnaların içine doldurun ve kenara ayırdığınız tavuk suyunda haşlayın. Pişen tavuklu mantınızı pul biber, kekik, salça ve tereyağlı sos ile servis edin.
Mantarlı mantı içi tarifi
Bir paket mantarı yıkayın, saplarını ayırın, dış zarını soyun ve fırınlayın. Pişen mantarlarınızı küçük küçük doğrayın, 5 yemek kaşığı lor peyniri ya da mozzarella peyniri ile karıştırın. Hazırladığınız peynirli ve mantarlı harcı, çiğ mantı makarnaların içine doldurun. Makarnanızı haşladıktan sonra üzerine tulum peyniri serperek ya da sarımsaklı yoğurt dökerek tüketebilirsiniz.
Gelelim günün sorusuna: Diyette mantı yenir mi? Bu cevaba hem şaşıracağınızdan hem de çok sevineceğinizden eminiz. Evet, yenir. Bir porsiyon mantı makarna ile yapılan mantıyı, 2 ince dilim ekmek, 60 g kıyma, 4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yerine geçiyormuş gibi düşünerek beslenme programınızda denge kurabilirsiniz. Nuh’un Ankara Makarnası’ndan şeflerimizin hazırladığı birbirinden lezzetli tariflere Youtube oynatma listemizi ziyaret etmeyi unutmayın! Şimdiden afiyet olsun.
Dr. Tuba Günebak
Beslenme ve Diyet Uzmanı