mantar üzerine kaşar

Karadeniz Bölgesi’ni batıda Marmara ve güneyde İç Anadolu’yla buluşturan Bolu, dağları, akarsularla bezeli ormanları, gölleri ve yemyeşil yaylaları ile yolu bu şehirden geçen herkese ferah bir nefes aldırır. Üç bölgenin iklim özelliklerini bir araya getiren bu harika şehir, mutfaklarımıza da eşsiz lezzetlerle konuk olur. Osmanlı döneminden beri ülkemizin en başarılı aşçılarının memleketi olan Bolu, saray mutfağının gelişimine bu sayede büyük katkı sağlamış, aşçılık kültürünün bu coğrafyada kurumsallaşmasının temellerini atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda Atatürk’ün aşçısı da Boluludur ve günümüzde artık bu şehrin yetiştirdiği alaylı ve mektepli aşçılarımız mesleklerini uluslararası arenada başarıyla temsil ederler.

Elbette böyle bir iklimin hüküm sürdüğü ve aşçılık gibi muazzam bir kültürün geliştiği bir şehrin mutfağı da gerek tarım ürünlerinin çeşitliliği ve kalitesi, gerekse damakta unutulmaz izler bırakan yemekleriyle gastronomi meraklılarının aklında yer eder. Anadolu’nun kuzeyinden Marmara bölgesine giderken Bolu’da mola verip enfes kebapların, keş gibi özel lezzetlerin, helvaların, kabaklı gözleme ve tatlılarının tadına bakmayanımız, tekrar yola çıkarken sevdiklerine bir kutu fındık şekeri almayanımız yoktur. O halde gelin, Bolu’nun benzersiz ürünlerine bir de yakından bakalım.

Bolu Mutfağının Benzersiz Ürünleri 

taze kabak

Taptaze orman havası ve dağlardan göllere akan pırıl pırıl çayların sularıyla beslenen Bolu toprakları, mutfağımızda fark yaratan tarım ürünlerinin ve bu malzemelerle sofraları şenlendiren tariflerin yuvasıdır. Şimdi, Bolu mutfağının sayısız değerinden başlıca birkaç ürünü sizlerle paylaşacağız.

Keş:

Ülkemizde üretilen süt ürünleri arasında en eşsizlerinden biri olan keş, mutfaklarımıza sağlık ve lezzet dolu bir katkı sunar. Keşi, böreklerinizi alışılmış peynirler dışında bir malzemeyle zenginleştirmek için kullanabileceğiniz gibi kahvaltı sofralarında reçel ya da yemişlerle sunabilir, makarna ve eriştelerinizi bu enfes ürünle hazırlamayı deneyebilirsiniz.

Kara Kabak:      

Yazları yeşil rengiyle bildiğimiz ve aslında sarı, turuncu ve yeşil tonlarında olan bu küçük kabak türü, kalın kabuğu ve sert dokusuyla tam kıvamında kabak tatlıları yapmaya uygun olduğu kadar kavurması ve böreğiyle de sofralarımıza lezzet katar.

Mantar: 

Mantarlar, ormanlık coğrafyaların mutfaklarunda olmazsa olmaz ürünlerden biri olarak yerini alır. Bolu’nun nefis mantarları da hem yaygın hem de ekonomik ve lezzetli olmaları sayesinde, kavurmadan salamuraya dek pek çok tarife sağlıklı bir malzeme olarak katılır.

Uğut Tatlısı: 

Buğday çimi ve suyla yapılan uğut tatlısının üretimi oldukça özen ve emek ister ancak hiçbir tatlandırıcı içermemesi ve tamamen doğal olması nedeniyle kahvaltılarınızda gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir marmelat ve pekmez alternatifidir.

Kızılcık Tarhanası:

Ülkemizde genellikle kırmızı biber ve domatesle hazırlanan tarhanalardan farklı olan Bolu kızılcık tarhanası, şehirde yetişen kızılcık meyvesiyle ve yoğurtsuz olarak, mayalandırılmadan üretilir. Bu tarhanayla yapacağınız şifa kaynağı ve rengi pembeye çalan çorbaları, yediden yetmişe tüm aile fertleriniz severek içecektir.

Lezzetli Bolu Tarifleri 

Ülkemiz mutfağını ve kültürünü tüm dünyada temsil eden gurur kaynağımız Bolu’nun zengin mutfağına özgü ürünlerin birkaçını inceledik. Sırada, bu mutfağın ürünlerini ve yörenin köklü gastronomi kültürünü bir araya getiren şahane tarif önerilerimiz var.

Abant Kebabı 

Anadolu coğrafyasının vazgeçilmez yemek türü olan kebaplar arasında Abant kebabı, klasik et ve sebzelerin yanında mantar da içeren tarifiyle değişik bir lezzet deneyimi sunar. Sofralarınızda alıştığınız yemekleri çeşitlendirecek daha zengin içerikli tarifler arıyorsanız, karnıyarığa daha lezzetli ve besleyici bir alternatif olarak kuşbaşı et ve mantarla hazırlanan Abant kebabına şans verebilirsiniz. 

Mantarlı Dirsek Makarna 

Şüphesiz ki makarna, her yaşa ve damak tadına hitap eden yemeklerin başında gelir. Yaz kış demeden her mevsim seve seve tükettiğimiz makarnaya en çok yakışan malzemelerden biri de mantardır. En sık yaptığınız mantarlı makarna ne olursa olsun, her zaman kullandığınız malzemelerin yerine tarifinizi bir de Bolu’nun mantarıyla denemenizi tavsiye ederiz.

Bu yazımızda Türkiye’nin üç önemli bölgesinin ortasında yer alan ve Anadolu mutfağında kültürel açıdan çok önemli bir konuma sahip olan Bolu ilimizin en değerli gastronomi ürünlerine ve tariflerine değindik. Siz de Bolulu meşhur aşçıların elinden çıkmışçasına leziz yemekleri hiç zorlanmadan, kendi mutfağınızın rahatlığında hazırlamak isterseniz Nuh’un Ankara Makarnası Lezzet Akademisi’ni ziyaret edebilir, şeflerimizin videolu tarifleriyle gurme damaklara layık sofralar kurabilirsiniz. Şeflerimizin hazırladığı tariflerden oluşan oynatma listemize ulaşmak için tıklayın. Afiyet olsun!

Yorum yap!

İlgili İçerikler